Hrvatske odbojašice idu po veliki rezultat u Zlatnoj ligi

Nakon hrvatskih odbojkaša u Srebrnoj europskoj ligi, koji su odlično krenuli, od ovog vikenda startaju i naše reprezentativke, u Zlatnoj skupini Europske lige. U skupini C uz Hrvatsku tu su još i reprezentacije Bjelorusije, Mađarske i Češke. Uzgred, u skupini A su Azerbajdžan, Francuska, Španjolska i Rumunjska, a u skupini B Bugarska, Finska, Slovačka i Ukrajina.

Kroz slijedeća dva vikenda, gdje će reprezentacije se po skupininama susresti dva puta, dobit ćemo sudionice Final Foura 19-20. lipnja u Bugarskoj (Ruse).

Hrvatske reprezentativke kreću u Pragu, gdje je prvi turnir, najprije utakmicom protiv Bjelorusije, u petak 28. svibnja u 20.00 sati, potom sutradan, u subotu od 19.00 čeka ih domaćin turnira Češka, te posljednjeg dana, u nedjelju 30. svibnja Mađarska od 16.00 sati.

Izbornik hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije, po mnogima najbolji trener na svijetu, koji ima titule aktualnog klupskog prvaka svijeta i Europe, Daniele Santarelli, a koji će tek 8. lipnja napuniti 40 godina, uoči nastupa njegovih izabranica u Zlatnoj europskoj ligi kaže:

–  Dobili smo vrlo zanimljivu skupinu, a još je zanimljivije što je voljom ždrijeba ispalo da su nam Bjelorusija i Mađarska suparnice i u skupini C Europskog prvenstva, koja se igra u Zadru. Protivnice su po mjeri, i idemo se nadigravati s njima. Nama je Zlatna europska liga priprema za Europsko prvenstvo, no to ne znači da ne želimo na Final Four, baš naprotiv.

To što se kroz Zlatnu europsku ligu izbornik Santarelli sa svojim pulenkama želi pripremati za glavni događaj ove godine, za Europsko prvenstvo, doista ne znači i da ciljevi nisu ostali jednako visoki.

–  Naravno, mi u svakoj utakmici idemo na pobjedu, ja ne volim nikada gubiti, niti u jednoj utakmici, to jednostavno nije dio moje trenerske filozofije.

A da ne priča ‘u vjetar’ svjedoči i podatak da njegov klub Imoco Conegliano, koji je ove sezone osvojio čak četiri trofeja, prvakinje su Europe i Italije te osvajačice talijanskog kupa i Superkupa, pune dvije godine ne zna za poraz, od svibnja 2019. i finala Lige prvakinja, Nevjerojatan niz od 64 uzastopne pobjede!

Dosta je novih mladih djevojaka u ekipi, što izbornika dodatno veseli.

–  Pomladili smo reprezentaciju, došle su neke nove, mlade djevojke željne učenja i napredovanja, i jako mi je drago zbog toga. Imamo pred sobom do početka Europskog prvenstva tri mjeseca, pa smo se već posvetili velikom radu iz kojeg će, nadam se, proizaći i dobri rezultati.

Bilo kako bilo, kroz Zlatnu europsku ligu izbornik Santarelli će fokusirati na Europsko prvenstvo, gdje u zadarskoj skupini C imamo Italiju, Bjalorusiju, Slovačku, Mađarsku i Švicarsku. O toj skupini izbornik će reći:

– Osim reprezentacije Italije, koja je u ovom trenutku ipak nivo iznad nas, sve su ostale reprezentacije tu negdje, poput nas, i možemo se nadmetati s njima, nema izrazitih favorita. Vjerujem u prolaz skupine i ulazak u drugi krug Eura, no za to se doista moramo kroz ovo ljeto dobro pripremiti. Uvjeti u Zadru su sjajni, ništa nam ne nedostaje, tako da smo samo okrenuti treninzima.

Uz neke nove mlade igračice, i u stručnom je stožeru bilo promjena, osim Diega Flisija sve neka nova lica.

–  Preferiram da u mom stožeru budu Talijani zbog bolje lakše komunikacije na treninzima, ali i slične odbojkaške filozofije. No, uz nas je tu kao asistent i bivša reprezentativka Mirela Delić koja je od velike pomoći, i koja i sama kao trenerica želi učiti i napredovati. A i vidim da je i dobra kemija između nje i igračica, jer ipak se radi o bivšoj vrhunskoj reprezentativki koja im ima što za prenijeti – za kraj će Daniele Santarelli, koji je u Zadru nedavno pogledao i susret naše kadetske reprezentacije koja je izborila nastup na EP, i gdje je, kaže, vidio nekoliko vrlo zanimljivih igračica, tako da za budućnost hrvatske ženske odbojke ne treba brinuti.