Hrvatska u pet setova bolja od Španjolske

Hrvatska odbojkaška reprezentacija u sastavu u kakvom do sada nikada nije nastupila, pobijedila je u Oviedu u okviru Zlatne skupine B Europske lige domaćina Španjolsku u 4. kolu s 3:2 (25:18, 19:25, 19:25, 25:23, 15:12). Sjajna, velika pobjeda kojom su zadržali drugu poziciju u skupini s 2 pobjede i 2 poraza. Vode Ukrajinci s 4 pobjede jer su u posljednjem susretu dobili Dansku s 3:2.

Oglas

Nakon što su u Varaždinu nadigrali Španjolsku s 3:1 Hrvati su trijumfirali i uzvratu iako su nastupili bez prvog libera Hrvoja Pervana pa je njegovo mjesto u momčadi zauzeo mladi Tino Busak Vidaković, koji je nakon susreta sretan kazao:

Oglas

“Načeti ozljedama dobro smo reagirali u Španjolskoj, pred prepunom dvoranom. Nisam mogao zamisliti bolji debi za reprezentaciju od ovoga”.

Oglas

Uz njega, starteri su bili Petar Višić na poziciji organizatora igre, Tomislav Mitrašinović kao korektor na dijagonali, primačko-pucački par Ivan Zeljković i Tino Hanžić, dok su srednji blokeri bili Kruno Nikačević i Stipe Perić.  Zanimljivo, kao drugi libero u zapisniku je bio prijavljen Ivan Mihalj, inače srednji bloker i naš najviši igrač.

Prvi set uvjerljivo je, baš kao i u Varaždinu, pripao  Hrvatskoj, 12:7, 20:13 do konačnih 25:18. Blok je funkcionirao, 5 prema 0 suparnika, napad (11 poena), prijem servisa od 62%… No, u drugom Španjolci ubacuju u višu brzinu, preuzimaju igru u svoje ruke, vode 11:8, a nakon minute odmora našeg izbornika Enarda ne uspijevamo vratiti rezultat, pa domaćin nakon 20:13 taj set dobiva s 25:19. Identičnim je rezultatom završen i treći, na vrlo sličan  način. Ono što je primjetno kod hrvatske reprezentacije je nedostatak kvalitetnog servisa, za tri asa u prva tri seta poklonili su pogreškama suparniku čak 17 poena (4-21 nakon četiri seta).

S izmiješanom postavom, Hanžićem na korektoru, i Stankovićem u igri, ipak se mijenja omjer snaga na terenu, kao i rezultat. Hrvatska vodi 16:10, domaćin se približava na samo dva poena zaostatka između dva time outa, no naši ne dozvoljavaju preokret pa susret odvode u neizvjesnost petog seta dobivši četvrti set tijesno s 25:23.

Petar Višić nakon susreta je rekao:

“Pokazali smo karakter i timski duh. Nakon dva seta koja smo odigrali loše trener je napravio neke izmjena koje smo jako dobro reagirali i ka kraju zasluženo pobijedili.”

Peti set kreće poen za poen, no na promjenu strana hrvatska reprezentacija odlazi s prednošću od 8:6 a odmah nakon toga osvajaju još jedan, za vodstvo od 9:6.  Mijenja španjolski izbornik Rivera i organizatora igre, ali Hrvatska nezadrživo ide po pobjedu, pa kod 12:8 domaćini traže predah ne bi li se konsolidirali.  Nisu uspjeli, Hrvatska je  zadržala prednost i osvojila peti set sa 15:12 za konačnih 3-2 u setovima, smečom mladog Hanžića, najučinkovitijeg igrača susreta sa 21 poenom, koji je nakon susreta rekao:

“Prvi smo set odlično odgovorili, u napadu, servisu i bloku, čak i prijemu, a onda smo slijeća dva seta odigrali previše pasivno. Kasnije, kada je došlo do promjena u našem sastavu, i kada sam ja prešao na korektora, pokazali smo kolektivni duh i odradili odličan susret do kraja i zasluženo pobijedili.”

Uz njega Ivan Zeljković dodao je 19 poena, kazavši kasnije:

“Izbornik je odmarao neke igrače, odigrali smo u drugačijem sastavu nego inače, bilo je dosta izmjena. Na kraju je super atmosfera u momčadi doprinjela ovoj velikoj pobjedi.  Ovo nam je važna pobjeda jer s njima igramo i na Mediteranskim igrama uskoro, pa je to važno zbog samopouzdanja.”

Hrvatska je imala 4 asa u susretu (Španjolska 10), 15 blokova (Španjolska 7), 58 poena u napadu (47 domaćin), uz  38  neforsiranih pogrešaka, prema 27 Španjolske.