Hrvatska reprezentacija je bila sudionik svih europskih prvenstava do sada

Petnaesto Europsko prvenstvo koje zajednički organiziraju Mađarska i Slovačka od 13. – 30. siječnja 2022. godine, drugo je na kojem sudjeluju 24 reprezentacije. Naslov prvaka brani Španjolska. Europski rekorder po broju naslova je Švedska. Ta je zemlja čak četiri puta bila najbolja na Starom kontinentu. Slijedi Francuska s tri naslova pa Španjolska, Danska i Njemačka s po dva. Inače najviše medalja s europskih smotri ima Španjolska. Ukupno ih je osvojila osam – 2 zlata, 4 srebra i 2 bronce.

Hrvatska je na toj ljestvici na sedmom mjestu. Kao što vam je vjerojatno dobro poznato, naša reprezentacija nikad nije osvojila europsko zlato. Igrala je tri finala (2008., 2010., 2020.) i sva tri izgubila. Uz tri srebra, Hrvatska još ima i 3 bronce pa je sa 6 medalja uz Španjolsku (8) i Dansku (6) na diobi visokog drugog mjestua. Da nije izgubila još tri susreta za broncu, Hrvatska bi bila na čelu te male odabrane skupine.

Naša reprezentacija bila je sudionik svih europskih prvenstava do sada. Ukupno je odigrala točno 100 susreta na finalnim smotrama. I ima 60 pobjeda, 8 remija i 32 poraza uz gol razliku 2676:2553 (+123). Najveća pobjeda od 14 razlike bila je ona protiv Poljske 2016. godine od 37:23, koja je za mnoge jedna od najnevjerojatnijih utakmica u povijesti europskih prvenstava. Još samo jedanput u povijesti EP smotri Hrvatska je zabila 37 pogodaka. Bilo je to na istom prvenstvu 2016. godine, protiv Islanda 37:28.

Najteži poraz Hrvatska je doživjela 1998. godine u Bolzanu od Rusije. Bilo je 14:29, ili minus 15. Kad su negativni rekordi u pitanju, treba spomenuti da je najviše pogodaka u jednoj utakmici Hrvatska primila od Švedske 2018. godine. I to 35, doma u Splitu (31:35). Najduži niz pobjeda Hrvatske je 6, a ostvaren je na prošlom prvenstvu u Austriji/Norveškoj/Švedskoj. Redom su padale reprezentacije Crne Gore, Bjelorusije, Srbije,  Austrije, Njemačke i Češke. Inače, najduži niz bez poraza od čak devet utakmica, proteže se od pobjede u posljednjem susretu EURA 2018. godine protiv Češke u Zagrebu do finala 2020. godine u Stockholmu.

Zlatko Horvat hrvatski je rekorder kad su u pitanju nastupi na europskim prvenstvima. On je naime, odigrao najviše utakmica na tim natjecanjima. Čak 56 utakmica ima u svojim nogama. Drugi po broju nastupa je Igor Vori s 54 utakmice, treći Domagoj Duvnjak 49.  Ivan Čupić je četvrti i ima priliku nadmašiti svog velikog prijatelja Zlaju u obje kategorije. On naime, ima 48 utakmica na europskim prvenstvima i kad bi Hrvatska stigla do finala, preuzeo bi primat od svog kolege s desnog krila. Što se broja postignutih pogodaka tiče, tu je Ivan Čupić u prednosti. On je trenutačno na broju 159. Zlatko Horvat dao je 4  pogotka manje. Treće mjesto drži Domagoj Duvnjak sa 154 pogotka.

Izvor HRS