Hrvatska pobijedila Katar i osvojila prvo mjesto u skupini C

Hrvatska rukometna reprezentacija ostvarila je i drugu pobjedu na 27. Svjetskom prvenstvu u Egiptu. U 3. kolu skupine C, Hrvatska je pobijedila Katar 26:24. Tako su hrvatski rukometaši postali pobjednici skupine C i s  tri boda idu u drugi krug natjecanja.  

HRVATSKA: Pešić 4/12, Šego 6/20, Marić 5/7, Duvnjak 1/4, Horvat 3/4, Kević 0/1, Šarac 0/1, Štrlek 6/8, Čupić 2/5, Musa 1/1, Mamić  5/5, Šebetić 0/1, Brozović  -/-, Mandić  -/- , Jaganjac  -/-, Martinović  3/6, izbornik :Lino Červar

 KATAR: Šarić 3/16, Abidi 7/19, Alkrad -/-, Mabrouk -/- , Madadi 4/9, Marzo  7/13, Sassi -/-, Damjanović  -/-, Berrached  3/3, Sami 1/1, Ben Ali  4/4, Guehis  -/- , Abdelfattah -/-, Dhiab  -/-, Hassaballa 1/3, Zakkkar  4/7, izbornik: Valero Rivera

Odlučujući susret u skupini za prvo mjesto, Hrvatska je počela u sastavu: Pešić na vratima, Štrlek i Čupić na krilima, Marić kao kružni napadač, te na vanjskim pozicijama Mamić, Duvnjak i Šebetić. Krenuli smo s obranom 6-0, s jednom promjenom obrana – napad Musa  za Marića. Strpljivo smo gradili napade i čekali čiste prilike za udarac. Ivan Pešić je izvanredno otvorio susret s četiri obrane u prvih deset minuta. Nakon što su naši rukometaši otišli na plus tri (6:3), Valero Rivera bio je prisiljen tražiti minutu predaha, jer njegov napad nije imao rješenja za našu obranu. Naša je obrana navlačila katarske vanjske pucače u sredinu, tako da su im krila ostala odsječena, a ona su dala trećinu svih pogodaka u prva dva susreta.

Nakon 19. minuta Lino Červar šalje na vrata Marina Šego koji svoj prvi ulazak na ovom svjetskom prvenstvu obilježava obranom čak tri sedmerca. Katarci su uporni, dosta toga rade na snagu, unoseći naše u prostor. Energetska potrošnja je iznimno velika, to se vidi  s tribina. Zato izlaskom Domagoja Duvnjaka, kreatorsku palicu preuzima Janko Kević. Napadački pad u igri Hrvatske sve je očitiji, pa Katar u 26. minuti stiže do izjednačenja 10:10. Ali vodstvo im  ipak ne damo. Ili točnije ne da im sjajni Marko Mamić, bombama s deset metara buši mrežu Kataraca i Hrvatsku odvodi na predah s dva razlike 13:11. Bilo je to strogo kontrolirano poluvrijeme, koje je ulijevalo puno nade. Hrvatska je nakon 30. minuta igre imala čak 65 posto učinkovitosti svoga napada, Katar samo 52 posto.

Katarski izbornik je u nastavku na vrata postavio Mohamada Abidija jer je Danijel Šarić imao samo dvije obrane. Naš izbornik se pak odlučio s posebnim čuvarom izolirati prvog topnika kataraca Frankisa Marza. Triput su naši rukometaši imali tri razlike, ali nikako. Nisu uspijevali podignuti tu prednost na četiri ili pet i tako kupiti mogućnost malo mirnijih napada. Dapače, Katar je stalno stizao bio tu negdje, na pogodak ili dva zaostatka. Cijelo drugo poluvrijeme tako se praktički igralo pogodak za pogodak. Svaki promašaj mogao je biti presudan. U igri živaca, hrvatski rukometaši su ipak bili prisebniji i konačno u 56. ponovno došli na plus tri (26:23). I tu konačno prelomili susret.

Tonske izjave izbornika Line Červara te reprezentativaca Marina Šege, Marina Marića i Zlatka Horvata su dostupne ovdje.

U prvom susretu dana naše skupine Japan je pobijedio Angolu 30:29, i drugi put u povijesti prošao u drugi krug natjecanja. Uz sve to prenio je i bod iz susreta s našom reprezentacijom. Tako je konačni poredak u skupini C Hrvatska prva i prenosi tri boda, Katar drugi i u Kairo ide s dva boda, a Japan treći.

Hrvatska će prvi susret dugog kruga u Cairo Stadium dvorani igrati 21. siječnja protiv Bahreina, dva dana kasnije na rasporedu je susret s drugoplasiranim iz skupine D, (Danska/Argentina) i konačno 25. siječnja suparnik je pobjednik te skupine (Danska/Argentina). Njihov susret igra se kasno večeras.

Točnu satnicu tih susreta IHF će odrediti tijekom noći nakon što budu poznati svi sudionici drugog kruga, odnosno dogovora s vlasnicima televizijskih prava.

Izvor HRS

Foto FB IHF