/Hrvatska danas protiv Španjolske u polufinalu EP (17.30 – HTV 2) PETAK HRVATSKIH POLUFINALA NA EUROPSKIM PRVENSTVIMA
VATERPOLO HRVATSKA HVS

Hrvatska danas protiv Španjolske u polufinalu EP (17.30 – HTV 2) PETAK HRVATSKIH POLUFINALA NA EUROPSKIM PRVENSTVIMA

Barakude danas igraju svoje 21. polufinale velikih nadmetanja, ako pod njim računamo samo olimpijske igre, svjetska odnosno europska prvenstva. Na olimpijskim smo igrama dosad igrali 3 polufinala, na svjetskim prvenstvima 9, a na kontinentalnim smotrama 8. Od dosadašnjih 20 polufinala, Hrvatska se 13. puta plasirala u finala. Finala europskih prvenstava smo igrali tri puta. U Firenci 1999. (srebro), Kranju 2003. (srebro) i Zagrebu 2010. (zlato).  Danas je prilika otići u 14. finale ukupno, odnosno 4. europsko.

Barakude u kasnoposlijepodnevnim satima igraju protiv Španjolske, aktualnog doprvaka svijeta i Europe. Utakmica koja nosi strašno puno. Pobjeda donosi dakako finale, jamči medalju, ali i stizanje na korak do Olimpijskih igara u Tokiju. Glavni japanski grad će naime iz Budimpešte Barakude dosegnuti samo u slučaju osvajanja zlata. Iz vrlo jednostavnog, a znanog razloga. Od četiri polufinalista (Hrvatska, Španjolska, Crna Gora i Mađarska), samo je jedna reprezentacija već s olimpijskom vizom. To je baš Španjolska.

– To jest motiv, ali kada utakmica krene to sve ostaje samo u podsvijesti. Ne razmišlja se tada više ni o medalji, ni o finalu, ni o Igrama ili Tokiju. Na pameti su nam samo 7 igrača u bazenu protiv kojih igramo – napominje uči susreta naš vratar Marko Bijač.

Napadač s lijeve strane, Ante Vukičević pak dodaje.

– Ostali su nam malo nešto dužni s posljednje naše utakmice, polufinala Svjetskog prvenstva u Koreji, ali znamo o kakvom se suparniku radi. Uvažavamo ga, cijenimo, to je niz kvalitetnih pojedinaca, ali i mi isto imamo vrhunsku školu vaterpola, i mi znamo igrati, imamo jaku momčad i vjeru u sebe.

Dok je Hrvatska na putu do polufinala uknjižila sve četiri pobjede (Njemačka 17:9, Crna Gora 11:10, Slovačka 16:4 i Grčka 14:11), Španjolska ima četiri pobjede (Malta 23:7, Turska 24:7, Njemačka 12:6 i Srbija 6:5 – 4:3 peterci) i jedan remi (Mađarska 11:11). Podsjetimo, Španjolci su imali utakmicu više jer su igrali osminu finala nakon osvajanja drugog mjesta u skupini.

– Ono što će danas biti bitno je koncentracija u igri. Utakmica je poput života. Imate uspone i padove, pa opet radosti… Nama je najbitnije da u 32. minuti budemo za barem jedan gol bolji – napomenuo je izbornik hrvatske reprezentacije, Ivica Tucak.

Prošle godine tri polufinala Hrvatske i Španjolske

Prošle su godine Hrvatska i Španjolska odigrali tri utakmice, a sve tri su bile polufinalne. Polufinale Europa kupa bilo je u travnju u Zagrebu i tada je Hrvatska pobijedila 12:9.
Početkom ljeta novi obračun bio je u polufinalu Svjetske lige u Beogradu. Nova pobjeda Hrvatske, 10:8.
Konačno, treće prošlogodišnje polufinale bilo je ujedno i najbitnija utakmica. U poluzavršnici SP-a u Gwangjuu slavili su Španjolci 6:5.

Samo jedan poraz od Španjolaca na EP

Neki će reći, to su samo brojke. Načelno je to točno, ali je sport i pun brojki, temelji se na njima. Najbitniji je onaj zaključni omjer brojki, postignuti i primljeni golovi.

Kada je riječ o europskim prvenstvima, za razliku od svih ostalih ‘velikih’ natjecanja, Španjolci nam tu ‘leže’. Od 7 utakmica, pokleknuli smo samo jednom. Odnosno u brojkama…

7   5   1   1   56:50

Jedini poraz, ako je to nekome zanimljivo dogodio se još u Kranju 2003, u 3. kolu (3:6).

U ukupnom pak omjeru (sve službene utakmice Hrvatske i Španjolske), naša je vrsta u ‘plusu’, ali ne velikom. Što opet samo po sebi ocrtava neizvjesnost koju je realno očekivati i danas u Duna Areni.

57   27   7   23   487:474

Raspored polufinalnog dana u Budimpešti

11.30 Turska – Rumunjska, za 11. mjesto

13.00 Gruzija – Njemačka, za 9. mjesto

14.30 Italija – Rusija, 5-8. mjesta

16.00 Srbija – Grčka, 5-8. mjesta

17.30 ŠPANJOLSKA – HRVATSKA, polufinale (HTV 2)

19.00 Crna Gora – Mađarska, polufinale

Izvor HVS

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana 3. HNL Istok. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.