Hrvatska će u obje konkurencije imati svog predstavnika u Ligi prvaka

I prije nego što je počela nova europska klupska sezona, iz sjedišta Europske rukometne federacije (EHF-a), stigle su dobre vijesti za jesen sljedeće godine. Hrvatska će naime u obje konkurencije u sezoni 2021./22. imati svog predstavnika u Ligi prvakinja, odnosno Ligi prvaka. Naime, na osnovu nacionalnog rankinga, a računaju se tri posljednje sezone, odnosno 2017./18., 2018./19., i 2019./20., Hrvatska je u obje konkurencije ostala iznad crte i ima pravo na po jedan klub u najkvalitetnijem klupskom natjecanju na svijetu.

U ženskoj konkurenciji Hrvatska je s 12. mjesta koje je nekada značilo kvalifikacije, zahvaljujući odličnim rezultatima naših ekipa skočila na deveto mjesto, posljednje koje  direktno vodi u Ligu prvakinja. Uz Hrvatsku, po jedno sigurno mjesto u Ligi prvakinja imaju još Mađarska koja se nalazi na vrhu liste, Rusija, Danska, Rumunjska, Francuska, Norveška, Crna Gora i Njemačka. Ispod crte su ostale Švedska, Slovenija, Češka, Poljska itd,itd.  Vrijedi isto tako spomenuti da Hrvatska ima pravo i na 3 kluba u EHF Europa ligi.

U muškoj konkurenciji, Hrvatska u sezoni 2021./22., također ima osigurano mjesto u Ligi prvaka. S 46,33 osvojena boda u posljednje tri sezone Hrvatska se zadržala među devet zemalja koje stječu izravno pravo na jednog predstavnika u najelitnijem klupskom natjecanju. Tu smo doživjeli pad za jedno mjesto. Na vrhu poretka nalazi se Njemačka s 133,67 bodova. Do nje je Francuska, pa zatim slijede Španjolska, Mađarska, Sj. Makedonija, Poljska, Danska i Portugal. Hrvatskoj ozbiljno prijete Rumunjska koja ima 44,67 bodova, odnosno Bjelorusija koja je na 43,83 boda. Zbog toga je jako bitno da se  naši klubovi maksimalno potrude ove sezone, jer svaka pobjeda i svaki bod mogu biti iznimno važni. Uz direktno mjesto u Ligi prvaka Hrvatska ima zajamčena i tri mjesta u EHF Europa ligi u sezoni 2021./22.

Poredak na vrhu u muškoj konkurenciji može se malo promijeniti u prosincu jer će EHF  nakon Final 4 Lige prvaka dodati novoosvojene bodove Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj i Mađarskoj čiji klubovi sudjeluju na završnici u Koelnu.

Izvor HRS