Hrvatice teškom mukom do slavlja nad Izraelkama

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija u Osijeku je pobijedila s 3:2 (25:22, 22:25, 23:25, 26:24, 15:9) Izrael u kvalifikacijama za EP dogodine osiguravši i teoretski kolo prije kraja nastup na smotri najboljih europskih odbojkaških reprezentacija. Bila je to iznimno dramatična i nervozna utakmica u kojoj su na kraju ipak slavile naše odbojkašice.

Oglas

Iako je na klupi izbornik hrvatske reprezentacije, Turčin Ferhat Akbas imao i Samantu Fabris i Izabelu Štimac, dvije igračice iz prve postave, nije ih koristio u ovom meču, već je na poziciji korektorice zaigrala Mika Grbavica, koju je mijenjala Natalia Tomić, dok je libera igrala primačica-pucačica Dijana Karatović.

Oglas

Prvi set izjednačen, igralo se poen za poen, dok Izraelke serijom 6-0 ne odlaze na 18:14. Ali, Hrvatska uzvraća serijom 7-1 za 21:19. Nakon 22:22 Mlinar radi na servisu polu as i as za konačnih teško izborenih 25:22. Identičnim rezultatom završio je drugi set, koji su osvojile borbene gošće koje sjajno igraju u obrani tijekom cijelog meča, izluđujući naše napadačice.

Oglas

Pokušavao je Akbas izmjenama pronaći raspoložene igračice, umjesto organizatorice igre Lee Deak ulazi Klara Perić, umjesto korektorice Mike Grbavice Natalia Tomić, umjesto primačice-pucačice Laure Miloš Josipa Marković, koje je mijenjala i Luciju Mlinar. Ali nikako se tijekom cijelog meča nije uspjela ustabiliti igra naše nacionalne vrste, pa i treći set odlazi na stranu Izraela s 25:23. Svi su setovi rezultatski tijesni, no kao da više živaca u završnicama imaju gošće.

Prilika za naše da se ipak izbori pobjeda, da se susret odvede u peti set, bila je u četvrtom setu, u kojem Hrvatska također ne može steći osjetnije vodstvo, niti uspostaviti kontrolu igre na terenu. I dalje gledamo mučenje u napadu naših djevojaka koje nikako ne mogu probiti pokretljivu i agilnu obranu Izraela, gdje se spašavaju i nemoguće lopte. Za svaki se poen naše moraju iznimno pomučiti, uz veliki broj pogrešaka, a Izraelke su već zarana vidjele u meču svoju priliku da u Osijeku ostvare rezultat koji se to od njih nitko nije nadao. Da su opasna ekipa pokazale su već i u prvom susretu u Izraelu, koji je Hrvatska dobila, ali vrlo teško s 3:1 (26:28, 25:20, 31:29, 25:16).

U finišu tog četvrtog seta nakon hrvatskog time-outa Izrael vodi 20:19, a u igru se vraća Mlinar umjesto Tomić. Okreću naše na 23:21, i teškom mukom dobivaju taj set s 26:24, nakon 31 minute igre, za 2-2 u setovima.

Peti set bolje otvaraju gošće, imaju 2:0, no kapetanica Martina Šamadan na kraju preuzima svu odgovornost na sebe, i s nekoliko sjajnih poteza okreće rezultat u našu korist. Blok, napad, i imamo naizgled mirnijih 8:5, kod promjene strana. Polako ‘lome’ suparnice Hrvatice, vode 9:5 i 13:7 te pet set dobivaju sa 15:9 za konačnih 3-2 u setovima, za što im je trebalo punih 135 minuta čiste igre.

Martina Šamadan s 15 poena najučinkovitija u našim redovima, njoj uz bok Mika Grbavica s 14, Božana Butigan s 13 te Laura Miloš s 12 poena.

Izraelke bolje u bloku (12-7), Hrvatice na servisu (9-7), poenima u napadu (57-49), te prijemu servisa (26-22%).

U drugom susretu u našoj skupini vodeća Rumunjska je s 3:0 (13, 6, 15) pobijedila Farske otoke, s kojima Hrvatska igra posljednji meč u kvalifikacijskoj skupini A za odlazak na EP dogodine, u nedjelju 11. rujna. (Izvor: HOS)