/Hrvat na čelu frankfurtske sudačke organizacije PRVI STRANAC U 105 GODINA SUDAČKE ORGANIZACIJE
Goran-Culjak

Hrvat na čelu frankfurtske sudačke organizacije PRVI STRANAC U 105 GODINA SUDAČKE ORGANIZACIJE

Nije baš čest slučaj da nogometni suci dobivaju pohvale, posebno ne hrvatski kojih u europi nema “ni na mapi” pa vijest koja dolazi iz Njemačke, iz frankfurtske sudačke organizacije, zvuči kao znanstvena fantastika. Naime, sudačka organizacija Frankfurta na svoje je čelo izabrala Hrvata, Gorana Čuljka koji dio korjena vuče iz Slavonije, iz pleterničkog kraja gdje je i proveo prve godine života. Proteklog utorka Čuljak je postao tek 23. po redu predsjednik Udruženja nogometnih sudaca Frankfurta, a prvi stranac među njima u 105 godina postojanja.

– Izuzetno sam počašćen ovim izborom na kojem nasljeđujem gospodina Mathiasa Lipperta koji je 14 godina uspješno vidio Udruženje nogometnih sudaca Frankfurta. Nogometni sudac sam već 20 godina, a već 7 godina sudim za FSV Frankfurt, kaže Čuljak i nastavlja:

-Dugi niz godina sam u upravi sudačkog udruženja Frankfurta, a koje pripada Nogometnom savezu Hessena. Udruženje ili savez nogometnih sudaca Frankfurt ima 330 aktivnih sudaca i danas je pojedinačno najveća sudačka zajednica u Njemačkoj. Već 14 godina sam potpredsjednik tog Udruženja u Frankfurtu, a usto sam 6 godina sudac u Gruppenligi i pomoćni sudac u Hessenligi. Danas još aktivno sudim Kreisoberligu. Uz to sam već pet godina i kontrolor nogometnih sudaca. U toj ulozi ocjenjujem nogometne suce u Hessenu, rekao je u izjavi za Fenix Magazin Goran Čuljak.

Ovakvo priznanje ne dolazi slučajno, plod je dugogodišnjeg rada, ulaganja u sebe i sasvim sigurno može i mora biti putokaz hrvatskim nogometnim sucima u domovini. Ako se u tako ogromnom sustavu kao što je njemački nogomet može do ovakvih pozicija, s istom količinom rada, volje i učenja, može se i iz Hrvatske probiti na europsku scenu i napraviti lijepu sudačku karijeru. Naravno, iskustvo ovakvih ljudi u nekim drugačijim nogometnim odnosima i HNS, odnosno hrvatska sudačka organizacija bi mogli vrlo kvalitetno iskoristiti.

Podijeli
  •  
  •  
  •