HOO poziva na uključivanje u EU-projekt ‘Sprječavanje namještanja utakmica na temelju dokaza’

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) sudjeluje u novom vrlo zanimljivom EU-projektu – „Sprječavanje namještanja utakmica na temelju dokaza“ (Evidence-based Prevention Of Sporting-related Match-fixing – EPOSM) . Osim HOO-a, u konzorciju koji provodi projekt sudjeluje još devet partnera iz šest država.

Kao glavni koordinator je Sveučilište u Gentu (Belgija), a sudjeluju i sveučilišta u Utrechtu (Nizozemska), Lausanni (Švicarska) i Loughboroughu (Ujedinjeno Kraljevstvo), francuski Institut za međunarodne i strateške odnose (Institute de Relations Internationales et Stratégiques), Međunarodni centar za etiku u sportu (International Centre Ethics in Sport), Zaklada za sportski integritet (Stichting CSCF – Foundation for Sport Integrity) te organizacije za promicanje sporta i fair playa – Panathlon International i Play Fair Code (Austrija).

Projekt se provodi u dvogodišnjem trajanju (do kraja 2021. godine), uz potporu iz programa Erasmus+: Sport u iznosu od 400.000 eura. Posebni ciljevi projekta su: povećanje razine svijesti o pojavnosti namještanja utakmica u sportu, uz jačanje uvjerenja da nije u redu namještati utakmice jer taj čin narušava vjerodostojnost sporta i odvraća ljude od njega, te podijeliti i prenijeti znanje o namještanju utakmica kroz organizaciju radionica o toj problematici. Stoga su ključne faze u provedbi ovog projekta: istraživanje o namještanju utakmica u nogometu, tenisu i košarci, radionice o namještanju utakmica u spomenuta tri sporta te međunarodna konferencija na istu temu.

– Mnogi sportaši i sportski djelatnici izloženi su različitim pritiscima kojima ih osobe iz kriminalnog miljea pokušavaju navesti na namještanje utakmica i potrebna im je pomoć za odupiranje suptilnim tehnikama uvjeravanja. Kada se nađu u takvoj situaciji, mogu se za pomoć obratiti i HOO-u, partneru u EU-projektu EPOSM. Radimo na uspostavi jedinstvene kontakt-točke za integritet u sportu u okviru projekta POINTS koji je komplementaran ciljevima projekta EPOSM, a zajedno pridonose zaštiti sportaša i jačanju integriteta samog sporta – poruka je HOO-ove predstavnice u projektu Alme Papić.

 

Hrvatski olimpijski odbor poziva sportske klubove iz nogometa, tenisa i košarke da se uključe u istraživanje ispunjavanjem EPOSM-ova upitnika na poveznici (linku):

 

https://www.enquete.ugent.be/survey/index.php/417944?lang=hr&utm_source=GDPR+SVI&utm_campaign=8d8c357ad8-EMAIL_CAMPAIGN_2020_05_18_06_49_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_9d536a9280-8d8c357ad8-56612509