HOO-ov doček za mlade plivačke snage Nikolu Miljenića i Emu Rajić

Zagreb, 2. kolovoza 2021. – U jutarnjim satima, u Hrvatsku se vratila naša olimpijska plivačka reprezentacija koju su činili debitanti Ema Rajić i Nikola Miljenić. Zajedno s njima iz Tokija se vratio i trener Domagoj Zajec.

Oglas

U zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman dočekali su ih, kao organizatori, predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora na čelu s Hrvojem Balenom, pomoćnikom glavnog tajnika za lokalni sport, predstavnici Hrvatskog plivačkog saveza i, naravno, njihove obitelji.

Oglas

Posebno emotivan bio je doček mlade Eme Rajić koja je rođena u Sjedinjenim Američkim Državama i trenutno je studentica molekularne i stanične biologije na UCLA-i u Kaliforniji. Njezini roditelji otišli su kao mladi, „trbuhom za kruhom“. Otac je upisao doktorat na Sveučilištu u Illinoisu, gdje se i rodila naša olimpijska plivačica. Inače je članica PK Dubrava. U Tokiju je nastupila u dvije discipline: 100 metara prsnim stilom gdje je osvojila 33. mjesto te 50 metara slobodnim stilom, kada je bila 45. od 82 plivačice.

Oglas

– Beskrajno sam ponosna na svoje hrvatske korijene i zahvalna svima koji su mi pomogli da dobijem priliku biti na najvećoj svjetskoj pozornici u Tokiju. Majka mi je iz Velike Gorice, otac iz Imotskog i možete zamisliti što to nama znači – u jednom dahu rekla nam je to prije puta u Japan. Nakon povratka, njezine emocije i “poseban hrvatski“, bilo je predivno slušati.

– Bilo je super, baš je bilo super ići u Tokio. Ovo su moje prve Olimpijske igre, to mogu opet to napraviti. Moja cimerica Sara Kolak bila mi je baš super. Upoznala sam sve, braću Sinković, stvarno sve – kazala je Ema Rajić.

Nikola Miljenić je pak, 23-godišnji Zagrepčanin koji također, trenutno živi i studira u SAD-u. U Tokiju je plivao u tri discipline. U kvalifikacijama utrke na 100 metara slobodnim stilom bio je pobjednik s 49.25, što je njegov osobni rekord. Nažalost, to mu nije bilo dovoljno za polufinale. Na kraju je završio kao 28. Na 100 m leptir bio je 40. Ali, zato je briljirao u posljednjem nastupu na 50 m slobodno gdje je na kraju osvojio 19. mjesto.

– Bilo je super, zadovoljni smo, sretni smo, natjecali smo se, zabavili. Iskreno, nisam mogao pitati za bolju priliku da predstavim Hrvatsku na Olimpijskim igrama. Treća utrka je bila super, najbolja od svih, tako da sam stvarno sretan. Mislim da je najveća lekcija to da sam naučio neke stvari i ako će biti dalje, mislim da sad znam gdje smo, te što i kako trebam napraviti – izjavio je Nikola Miljenić.

Ema i Nikola, naši plivački predstavnici u Tokiju, vrlo su mladi i ne sumnjamo da će im ovo olimpijsko iskustvo puno pomoći u karijeri. A još kad im se priključe Franko Grgić i Marin Mogić za tri godine u Parizu, možda se veselimo i velikom finalu pa i medalji. (hoo)