HOO dočekao srebrnog Tončija Stipanovića i Elenu Vorobevu

Od ranog jutra zagrebačka Zračna luka Franjo Tuđman bila je pod opsadom fotoreportera i novinara. Sasvim razumljivo, jer srijeda je dan u kojem u Hrvatsku dolaze dva olimpijska srebra, jedno jedriličarsko Tončija Stipanovića i drugo gimnastičko Tina Srbića.

Oglas

Dan velikih dolazaka otvorila je simpatična Ruskinja Elena Vorobeva koja je u Tokiju nastupala pod hrvatskom zastavom. Ona je stigla prva, ranim jutarnjim letom iz Istanbula, zajedno sa svojim trenerom Tončijem Antunovićem. Vidno umorna, ali zadovoljna prvim nastupom na OI-ju, ostala je iskreno iznenađena dočekom u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora, u čije ime ju je pozdravio pomoćnik glavnog tajnika za lokalni sport Hrvoje Balen. Oduševljenje nije skrivao ni trener Tonči Antunović kojem su to bile pete Olimpijske igre.

Oglas

Elena Vorobeva je u Laser Radialu osvojila 12. mjesto. Napravila je devet negativnih bodova više koji su je stajali nastupa u plovu za medalje. U teškim uvjetima gotovo potpune izoliranosti, jer jedriličari su bili smješteni u  posebnom selu, nije bilo lako izdržati ritam natjecanja. Nekoliko pogrešaka u posljednja dva plova kad je bila 18. i 23., odnijeli su san o plovu za medalju. Na simpatičnom hrvatsko-ruskom, prenijela nam je dojmove o Tokiju.

Oglas

– Imam malo razočaranje u sebi, ali još uvijek je 12. mjesto visoko mjesta. Nisam znala što točno očekivati. Bilo je nekoliko dana s teškim vremenom, pogotovo onaj zadnji. Puno sam prošla svojih suparnica koja su dosta jake i koje ulažu puno više u svoju pripremu i zato sam vrlo ponosna. Svi smo dolazili u dobrom raspoloženju i vidjeli smo se međusobno – kazala je Elena Vorobeva.

 

Tri sata kasnije u VIP sobi Zračne luke u Zagrebu HOO je priredio doček i srebrnom Tončiju Stipanoviću, prvom hrvatskom jedriličaru koji je uspio osvojiti dvije olimpijske medalje, i to istog sjaja, što je pravi pothvat, s obzirom na konkurenciju iznimno moćnih jedriličarskih zemalja. Naravno da je tu bio i njegov trener Jozo Jakelić. Uz domaćine iz Hrvatskog olimpijskog odbora, predvođene glavnim tajnikom HOO-a Sinišom Krajačem i njegovim pomoćnikom za marketing Rankom Ćetkovićem, te Hrvatskog jedriličarskog saveza, Stipanovića su dočekali izaslanici predsjednika Republike, Hrvatskog sabora, Predsjednika Vlade i Grada Zagreba.

Tončiju Stipanoviću to su bile treće Olimpijske igre zaredom. U Londonu 2012. bio je četvrti i neutješan zbog toga. Sve je naplatio u Rio de Janeiru kad je stiglo olimpijsko srebro. Tokio je samo potvrdio ono što se već dugo zna, a to je da Hrvatski ima sjajnog jedriličara i sportaša iznimnoga kova. 

Skromnost koja je oduvijek krasila dvostrukog olimpijskog osvajača medalje i njegovog učitelja, jasno se vidjela u drhtavom glasu zahvala koje su ih iskreno ganule. A to je najveće moguće priznanje za Tončija i Jozu.
– Još uvijek je teško spustiti emocije, iako mislim da će erupcija emocija biti kad sletim u Split i kad vidim svoje. Uđeš u tu regatu i svi žele osvojiti medalju. Imao sam taktiku, tako da sam se na startu odlučio na visočiji start. Prva dionica niz vjetar me jako iznenadila i na desnoj strani je bilo bolje. Jako je teško ostati miran i to dolazi s godinama i iskustvom na natjecanjima – Tonči Stipanović.

Vijest koju su objavili na kraju konferencije za medija razveselila je vjerujemo, sve u Hrvatskoj. Tonči Stipanović je odlučio jedriti i u Parizu za tri godine. (hoo)