Hoće li koronavirus odvojiti amatere od ‘amatera’?

Brojne rasprave i predviđanja kako će sve to izgledati nakon ovoga nisu zaobišle ni nogomet, što je i logično, jer radi se o jednoj od najvažnijih stvari na svijetu, koliko god to nekome glupo, patetično i prizemno zvučalo, to je jednostavno činjenica koja se ne može osporiti.
Većina tih razgovora tiče se mlađeg i bogatijeg brata, profesionalnog nogometa, dok je stariji i siromašniji brat nekako u sjeni. I to je logično, jer današnjem društvu mladi i bogati zanimljiviji su od starih i siromašnih. Mi ćemo se zato u ovom tekstu pozabaviti amaterskim nogometom i posljedicama koje bi na njega mogla ostaviti ova paraliza u kojoj se veći dio svijeta trenutno nalazi. Naravno, u prvom planu su nam niželigaška natjecanja u Hrvatskoj.

Oglas

Na početku, bilo bi se zgodno ograditi kako to rade proizvođači lijekova na kraju svojih reklama, kad moraju upozoriti na nuspojave i možebitne posljedice koje lijekovi mogu izazvati kod ljudi. Mi bi se trebali ograditi zbog mogućnosti da razmjeri ove krize ne budu ni približno takvi kakvima su se u početku predviđali i da se ništa posebno ne promijeni u svijetu amaterskog nogometa. Informacije i „informacije“ o famoznoj koroni mijenjaju se iz dana u dan, prognoze idu od onih najcrnjih koje predviđaju raznim mjerama uređeni život u mjesecima, pa čak i godinama koje slijede, do onih koji sugeriraju kako nas još samo malo dijeli od završetka priče i kako ćemo se za dva-tri mjeseca tek nasmijati na ovo kroz što trenutno prolazimo. U tom slučaju, ako se zaista pokaže kako je sve ovo debelo preuveličano, ovaj tekst slobodno možemo „objesiti mačku na rep“, ali mi ćemo ipak pretpostaviti kako će ova kriza zaista ostaviti dublje posljedice, zbog kojih će i amaterski nogomet doživjeti određene promjene.

Oglas

Pisati o posljedicama koje će na amaterski nogomet (sport) ostaviti kriza, pogotovo ona financijska, svojevrsni je oksimoron, jer po samoj svojoj definiciji amatersko je nešto što ne pokreće novac i gdje novac nema važnu ulogu. No, to je samo definicija, stvarnost je nešto potpuno drugačije. Amaterski nogomet u punom smislu riječi danas gotovo ne postoji, danas su i amaterski nogometni djelatnici uglavnom plaćeni za ono što rade. Koliko, ovisi o državama, rangovima natjecanja i politici klubova, no rijetko gdje igra se baš iz gušta i ljubavi. Ima, naravno, i takvih primjera, no tu se radi o klubovima iz najnižih rangova bez ikakve rezultatske ambicije, čiji je smisao pružiti lokalnoj zajednici sadržaj za ispuniti nedjeljno popodne, a samim akterima mogućnost malo se rastrčati radeći ono što vole. Takve sredine su, kao što smo rekli, u manjini, svi ostali amateri i volonteri samo su na papiru, svi plaćaju igrače, i to često nimalo zanemarivim iznosima, jasno, kad uzmemo u obzir o kojim se stupnjevima natjecanja radi i proračunima lokalnih zajednica koje takve klubove financiraju. Uostalom, tko god je imalo upućen u niželigaška nogometna natjecanja u Hrvatskoj, to itekako dobro zna.

Oglas

I onda dolazimo do paradoksa. Na prvu, logično bi bilo zaključiti kako će aktualna kriza puno više pogoditi profesionalni nogomet od amaterskog…

Kompletan članak kojega je sročio  Ante Jukić pročitajte na poveznici sportnet,rtl.hr