HNS se zahvalio liječnicima i medicinskom osoblju koje je sudjelovalo u projektu povratka nogometa

Hrvatski nogometni savez na prigodnom je domjenku u zagrebačkom hotelu As zahvalio liječnicima i medicinskom osoblju koje je sudjelovalo u projektu povratka nogometa u Hrvatskoj uslijed globalne pandemije virusa SARS-CoV-2.

Oglas

Na svečanom ručku, predsjednik HNS-a Davor Šuker i predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a prof. dr. Dragan Primorac, ujedno i član Znanstvenog savjeta za borbu protiv COVID-19 predsjednika Vlade RH, uručili su prigodne zahvalnice članovima Povjerenstva za COVID-19 Zdravstvene komisije HNS-a, liječnicima iz Specijalne bolnice Sv. Katarina te liječnicima i djelatnicima iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar.”

Oglas

Podsjetimo, hrvatski nogomet vratio se odigravanju utakmica početkom lipnja te su trenutno 1. HNL, 1. HNLŽ i 1. HMNL na putu da uspješno završe započeta natjecanja.

Oglas

U svjetskoj javnosti poznat kao “Hrvatski model molekularne i serološke dijagnostike hrvatskih nogometaša u borbi protiv COVID-19” uključuje primjenu specifičnih testova kojima se utvrđuje postojanje genetičkog materijala SARS-CoV-2 virusa, koristeći molekularne testove RT-qPCR, te serološko testiranje putem koje se utvrđuje prisustvo specifičnih SARS-CoV-2 IgA i IgG protutijela.

Model je objavljen u znanstvenom časopisu Journal of Global Health, a RT-qPCR testiranja su obavljena u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar”, dok su serološka testiranja obavljena u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina. Tijekom studije ukupno je napravljeno 1050 RT-qPCR i seroloških testova.

“Izuzetno cijenimo napore koje su uložili stručnjaci iz naše sjajne Zdravstvene komisije HNS-a na čelu s predsjednikom prof. dr. Draganom Primorcem, naši prijatelji iz Specijalne bolnice Sv. Katarina te vrhunski stručnjaci iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo predvođeni dr. Zvonimirom Šostarom. U izazovnim okolnostima uspješno smo se vratili nogometu te smo željeli na ovaj način zahvaliti stručnjacima koji su nam u tomu puno pomogli. Svjesni smo da epidemija nije okončana, moramo i dalje biti odgovorni i mudri, kako bismo i dalje mogli uživati u nogometu”, izjavio je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Zahvalnice HNS-a dobili su sljedeći stručnjaci:

Povjerenstvo za COVID-19 Zdravstvene komisije HNS-a

Dr. Zoran Bahtijarević
Prof. dr. sc. Adriana Vince
Dr. Zvjezdana Lovrić Makarić
Dr. Zvonimir Šostar
Dr. sc.Tomislav Vlahović

Specijalna bolnica Sv. Katarina:

Prof. dr. sc. Dragan Primorac
Prof. dr. sc. Renata Zadro,
Jelena Pavlović, mag. med. lab. diag.
Jere Bilić, bacc. med. lab. diagn.
Prof. dr. sc. Gordan Lauc
Doc. dr. sc. Vedrana Škaro
Dr. Vilim Molnar,
Dr. Vid Matišić

Nastavni Zavod za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar”:

Prof. dr. sc. Sunčanica Ljubin Sternak
Prof. dr. sc. Jasmina Vraneš
Dr. sc. Tatjana Marijan
Dr. sc. Vladimira Tičić
Dr. sc. Jasna Knežević
Dr. sc. Sandra Šuto
Dr. sc. Nada Pražić
Dr. sc. Maja Anušić
Dr. sc. Mirjana Šimić
Matea Kvaternik Celjak
Mislav Peras
Suzana Česić
Stipo Lovrić
Kristina Stepušin Seferović
Žarmena Begić
Marko Šenjug

Izvor HNS

Foto FB Sveta Katarina