Gradonačelnici na kraju zauzeli peto mjesto u Europi

Završeno je Europsko prvenstvo gradonačelnika koje se ove godine igralo u slovačkoj Trnavi na kojemu su sudjelovali i naši odabrani nogometaši u foteljama te na sjajan način prezentirali Lijepu našu i ponovo pokazali ogroman nogometni potencijal koji čuči u hrvatskom narodu. Iako peto mjesto ne zvuči kao neki senzacionalni uspjeh dovoljno je samo malo zagrebati po površini statističkih pokazatelja i utvrditi da je od svih europskih država samo njih 11 sudjelovalo na ovome natjecanju, a konkurencija je imala daleko veću i širu bazu za odabir reprezentativaca.

Tako se naših 11 veličanstvenih filtriralo iz samo 128 gradova koliko ih Hrvatska ima dok je samo za primjer u zemlji domaćinu njih oko 3000. Refleksija je to i na čudo koje gledamo već deseteljćima na euroskoj i svjetskoj sceni gdje je malena Hrvatska izrasla u nogometnu velesilu čuvenu po svojim uspjesima i prepoznatljivoj po unikatnim kvadratićima ili po “naški” kockicama. Kockice su s ponosom nosili i naši gradonačelnici gradova Valpova i Kutjeva Matko Šutalo i Josip Budimir koji su svoje znanje i vještine utkali u ovaj lijep rezultat i pamtljiv uspjeh na europskoj sceni.

Hrvatska nogometna reprezentacija gradonačelnika osvojila je 5. mjesto na Europskom prvenstvu koje se igralo u Slovačkoj od 29.5.-2.6.2022. Boje Hrvatske branilo je 11 gradonačelnika. Na ovom humanitarnom prvenstvu sudjelovalo je 11 reprezentacija, svi ujedinjeni u cilju davanja podrške prijateljskoj Ukrajini. Ovo je još jedna lijepa priča u kojoj sport povezuje ljude i države i širi poruku mira i solidarnosti, a Valpovo i Kutjevo su bili dio te lijepe priče.