/Goran Ivanišević osvojio Wimbledon na današnji dan JEDAN OD NAJVEĆIH USPJEHA HRVATSKOG SPORTA
ivanišević

Goran Ivanišević osvojio Wimbledon na današnji dan JEDAN OD NAJVEĆIH USPJEHA HRVATSKOG SPORTA

Goran Ivanišević osvojio Wimbledon na današnji dan.

Rijetko koji poznavatelj sporta ne pamti ovaj nevjerojatan podvig našeg tenisača. Kontroverzni i uvijek zanimljivi Ivanišević dobio je na zalasku karijere pozivnicu na najveći teniski turnir. Nitko nije vjerovao da može uopće koga pobijediti no Goran je jako vjerovao i to mu se vratilo osvajanjem Wimbledona.

Finale s Australcem Patrickom Rafterom spada u antologijske mečeve. Nakon pobjede i nezaustavljivih suza mnogi velikani sporta su izjavili da su i oni plakali zajedno s Goranom, a  isto tako i mnogobrojni navijači pred malim ekranima. Zbog kiše organizator je pomaknuo finale, a na tribinama su se našli istinski navijači i jednog  i drugog tenisača koji su u pravoj navijačkoj atmosferi pratili svaki poen svog ljubimca.

Tipično za Gorana meč je morao otići do petog seta i ponuditi dramu kakvu je samo Ivanišević znao režirati. Za 2:2 u setovima Rafter je uzeo break u šestom gemu. Goran je na drugu break  loptu pogodio sjajan prvi servis, no dosuđen je, jedini put u meču, prijestup kod servisa, na drugom je Goran potegnuo i već proslavljao as kad je čuo uzvik aut. Naš je tenisač nakon tog trenutka burno prosvjedovao, no odluka se više nije mogla promijeniti. S mislima na taj poen Goran je izgubio i sljedeći servis i set sa 6:2.

Posljednji čin velike drame donio je pregršt zanimljivih i dramatičnih poena. U šestom gemu doživio još jedan veliki trenutak, as za 40:0 kojim je srušio vlastiti rekord od 206 wimbledonskih aseva iz 1992. Rafter je svoje teškoće prebrodio spasivši 0:30 u devetom te s dva sjajna voleja 15:30 u jedanaestom gemu.

Goran je, nakon što je i on preživio 0:30, došao do 7:7, a onda je uslijedio rasplet. Rafter je u petnaestom gemu opet pao u zaostatak od 15:30, no ovog puta se nije spasio,  a sve je zapravo s dva odlična forhend returna  napravio naš tenisač, izborivši ono što smo cijelo vrijeme čekali, servis za meč.

Završetak je bio težak, no Goran je ipak izdržao, a nakon posljednjeg poena se, ne mogavši zadržati suze, bacio na travu ne mogavši suspregnuti suze. Prije dodjele pehara iz ruku vojvode od Kenta Goran je odletio u zagrljaj onima koji su stalno bili uz njega, ocu, treneru i ostalima iz njegovog tima.

Prva reakcija:

Ne znam je li ovo samo san, nadam se da me sutra netko neće probuditi i reći: Nije se dogodilo, nisi osvojio. Zahvaljujem organizatorima na pozivnici, zahvaljujem svima koji su prije Wimbledona još uvijek vjerovali u mene.

Na kraju i posveta:

Ovo je za Dražena Petrovića, nadam se da me gore gleda, on je bio najveći.

Takav je Goran uvijek bio, ljudina!

Foto Wikipedia

https://www.youtube.com/watch?v=uBUP6dQoof8

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana 3. HNL Istok. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.