Francuz Cédric Énard novi je izbornik muške odbojkaške reprezentacije Hrvatske

Kao i na klupi hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije, tako je i na klupi odbojkaša došlo do promjene izbornika. Talijana Emanuelea Zaninija naslijedio je 45-godišnji Francuz Cédric Énard, koji je do prošle godine bio izbornik Estonije, s kojom je lani osvojio broncu u Zlatnoj skupini Europske lige.

Oglas

Cédric Énard poznato je europsko trenersko ime, od 2018. godine na klupi Berlina s kojim je prošle sezone osvojio njemačko prvenstvo i Superkup, a u riznici ima još i njemački Kup te dva Superkupa. U sezoni 2017./2018. odveo je francuski Tours do naslova francuskog prvaka, a dvije godine bio je i pomoćni trener u francuskoj reprezentacije.

Oglas

Koji su razlozi presudili da prihvatite klupu hrvatske reprezentacije?

Oglas

“Smatram se još uvijek mladim i ambicioznim trenerom i imam jaku želju za novim izazovima, pa sam bio u potrazi za momčadi s kojom ću ostvariti svoje želje. Hrvatski sport posljednjih godina jako raste, impresioniran sam vašim sportskim uspjesima. Stoga je moja želja za vođenjem hrvatske muške odbojkaške reprezentacije porasla, budući da su hrvatski sportaši vrlo ambiciozni, predani i imaju sportski način razmišljanja.”

Prošle godine ste na EP-u kao izbornik vodili reprezentaciju Estonije u susretu protiv Hrvatske. Što vam je ostalo u sjećanju iz te utakmice?

“To da je Hrvatska kompetitivna momčad koji ne odustaje, s izraženim sportskim načinom razmišljanja. U našoj skupini Francuska i Njemačka su se lako kvalificirali u iduću fazu natjecanja, a Hrvatska je bila treća ispred Latvije, Slovačke i Estonije i mogu reći da su dobro odradili natjecanje. Izbornik Zanini napravio je stabilnu momčad. Marko Sedlaček i Leo Andrić izvrsni su igrači. Ono što je mene zadivilo bilo je ponašanje momčadi na terenu. Pokazali su jaku volju i želju za pobjedom te veliku borbenost. Estonija je povela 2-0 u setovima, no Hrvati su pokazali izrazitu borbenost i na kraju pobijedili. Bila je to važna utakmica za daljnje kvalifikacije.

Kakva su vaša iskustva s hrvatskom odbojkom?

“Poznajem hrvatske odbojkaše, posebice Tomislava Ćoškovića jer je igrao u Francuskoj i iznimno sam sretan što ćemo zajedno surađivati, on će mi biti pomoćni trener. Igor Omrčen legendarni je hrvatski odbojkaš kojeg nažalost nisam imao priliku upoznati. No, imao sam iskustva s hrvatskim odbojkašima u Francuskoj gdje sam upoznao Igora Juričića, Ratka Perisa, Šimu Vulina… Roko Sikirić ostavio je velikog traga u Berlinu, klubu koji sada treniram. Dugo sam surađivao i Mladenom Kašićem, odbojkaškim trenerom koji je igrao u Poitiersu, mom rodnom gradu gdje sam počeo sa svojom odbojkaškom karijerom, a Mladen mi je tu puno pomogao. Razvio sam veliko prijateljstvo s njim. Jako puno kvalitetnih hrvatskih odbojkaša igralo je u Francuskoj.”

Što smatrate najvećim izazovom prilikom preuzimanja hrvatske reprezentacije?

“Hrvatska momčad vrlo je ambiciozna te u posljednjih par godina zaista raste. Moj izazov je prenijeti svoje najbolje znanje. Želja mi je nastaviti s rastom momčadi te i dalje biti kompetitivni. U momčadi ima dosta igrača s iskustvom ali i podosta mladih, talentiranih odbojkaša. Stoga je moj najveći izazov dostići maksimum s kombinacijom starijih, iskusnih igrača te mladih. Cilj je nizati pobijede na svim natjecanjima i izgraditi momčad koja pobjeđuje.”

Što hrvatski navijači mogu očekivati od reprezentacije pod vašim vodstvom?

“Ono što kod hrvatske momčadi volim je borbenost. Od malih nogu sam u odbojci i uvijek me karakterizirala borbenost stoga sam to prvo prepoznao kod hrvatske momčadi. Sviđa mi se što su uz to i ambiciozni i daju sve od sebe na terenu kako bi ostvarili pobjedu. Servis i prijem su najveći elementi moderne odbojke. Polažem velike nade i praksu u servis jer smatram da je to najvažniji element. Kao francuski trener, gajim taj francuski stil igranja kojeg karakterizira prvi dodir s loptom, da s njime budemo što učinkovitiji. Uz to važna mi je i dobra obrana te prijem servisa. To je nešto što je čak u statistici nevidljivo, no ja smatram kako su ti elementi vrlo značajni. Oduvijek sam bio trener koji pomaže mladim igračima da se što bolje implementiraju. Imamo  kapetana Zhukouskog koji je vrlo iskusan igrač i koji trenutno jako dobro igra u Rusiji, ali i puno mladih talentiranih igrača koji su budućnost reprezentacije. Potrebno je iskustvo na određenim pozicijama, a to se gradi vremenom.”

Koji će biti glavni rezultatski ciljevi reprezentacije?

“Glavni cilj je Europsko prvenstvo. Imamo kvalifikacije u kolovozu i bit će vrlo važno biti dio EP slijedeće godine. To je vrlo važan korak u našem procesu. Ovo ljeto igrat ćemo i Zlatnu skupinu Europske lige, a Final Four je u Hrvatskoj. Cilj nam je doći do finala te također ostvariti što veći uspjeh na Mediteranskim igrama. Ta natjecanja osnažit će momčad a i važna su za mlađe igrače koji će steći potrebno iskustvo”, rekao je na kraju novi hrvatski izbornik dodavši:

“Nikada prije nisam bio u Hrvatskoj i jedva čekam započeti posao u novoj zemlji o kojoj sam čuo samo najbolje stvari.”