Francuska dominacija na otvaranju ženskog EuroBasketa

Ženska reprezentacija Hrvatske je u 1. kolu EuroBasketa u Strasbourgu poražena od Francuske 105-63. Lijepo su stvari  za naše djevojke do 13. minute i vodstva 30-32. Kada su Francuskinje u sljedećem napadu izjednačile malo tko je pomislio da je to posljednje izjednačenje. Serija domaćih igračica se nastavila do kraja prvog poluvremena (50-40) u kojem su Francuskinje nadskakale Hrvatice i ostvarile čak 17 skokova više (30-17), Uz činjenicu da šuterski ritam nije ulovila Ivana Dojkić rezultat i nije pokazao realno stanje stvari na parketu.

U drugom poluvremenu Francuska je iz minute u minutu dizala prednost. Na jednoj strani gledali smo seriju promašaja, pa i s linije slobodnih bacanja, a s druge kanonadu trica te je nakon samo pet minuta igre u nastavku rezultat bio 67-55, a pitanje pobjednika riješeno. Izbornik Stipe Bralić dao je u preostalom dijelu utakmice svim igračicama. Konačni rezultat 105-63 dovoljno govori o nadmoći francuske reprezentacije u ovom susretu.

Kod Hrvatske Ivana Tikvić je postigla 12, Ivana Dojkić 10, a Mia Mašić 9 poena. Francusku su do pobjede predvodile Endene Miyem s 18, Sandrine Gruda sa 16 te Marine Johannes i Alexia Chartereau s po 15 poena.

Za kraj izdvojimo dva statistička podatka. Francuska je susret završila s 54, a Hrvatska s 22 skoka, a Bralićeve izabranice su u drugom poluvremenu zabile manje poena (23) nego u prvoj četvrtini (25).

Stipe Bralić – izbornik reprezentacije Hrvatske:

“Igrali smo 15 minuta dosta dobro, ali jednostavno Francuska ima 12 igračica koje igraju u Euroligi i ta kvaliteta došla je do izražaja. Uz dominaciju u reketu s 54 skoka naspram naša 22, ogromnim brojem izmjena u drugom poluvremenu su nas izmorili i pretrčali i samo je bilo pitanje s kojom će razlikom utakmica završiti. Premladi smo, preneiskusni i nemamo  velik fond podjednakih igračica da bi mogli 40 minuta igrati s tako jakom reprezentacijom kao što je Francuska. Ugurali su nas ispod koša, imali su prevelik broj laganih poena iz kontranapada, Johannes je iz kontri pogodila tri trice za redom kad su prešle preko 20 razlike tako da sam počeo i odmarati neke igračice za utakmice s Rusijom i Češkom. Na kraju ogroman minus, iako na osnovu onoga kako je utakmica tekla u prvom poluvremenu nije izgledalo da će tako završiti.”

Mia Mašić – reprezentativka Hrvatske:

“Krenuli smo dosta dobro u utakmicu, šutevi su nas služili i dok smo imali naš ritam i igrali našu igru bili smo u egalu. Nažalost zadnje dvije četvrtine se pokazala njihova kvaliteta, pogotovo ispod koša. Imaju visinu i jačinu i dobro su to iskoristile. Mi smo se stvarno potrudile. Rezultat je takav kakav je, ali mislim da bi se svi složili da nije realan. Ništa, glavu gore, idemo dalje! Sutra je novi dan i u glavi nam je definitivno  pobjeda, ipak smo mi lavice.”