Fenomenalan nastup Ante Brkića na Svjetskom šahovskom kupu u Sočiju

Najbolji hrvatski šahist stiže iz naše regije – točnije iz Starih Mikanovaca. Ante Brkić je odradio sjajan posao na Svjetskom kupu u Sočiju (Rusija), koji se održava od 10.07. do 08.08. Fantastični Brkić je ostvario plasman među 32 najbolja šahista na svijetu, a uz malo sreće o koncentracije mogao je i više no naišao je na iznimno strpljivog, discipliniranog i nepogrešivog Armenca  Haik M. Martirosyana.  Ovo je inače smotra najboljih šahista iz čitavog svijeta gdje se kroz filtere kvalifikacijskih turnira oni najbolji sakupljaju na Svjetskom kupu pa možemo reći i da je ovo Svjetsko prvenstvo u šahu koje od stotina tisuća sjajnih igrača traži onog najboljeg, a da je ovo natjecanje na visokoj cijeni pokazuje i sudjelovanje prvaka svijeta Magnusa Carlsena.

Hrvatska je na završnoj smotri imala tri predstavnika: Ivana Šarića, Sašu Martinovića i našeg Antu Brkića. Saša Martinović poražen je u 2. kolu od svjetskog prvaka Magnusa Carlsena, dok je u istom kolu Ivan Šarić zaustavljen od Argentinca Alana Pichota. Ante Brkić je imao puno bolji nastup pa je uspješno prošao prva dva kola. a u prvoj partiji 3. kola pobijedio je predstavnika Ujedinjenih Arapskih Emirata A.R. Saleh Salema. Nakon pobjede u prvoj partiji, isto je učinio i u drugoj. Nažalost, zaustavljen je u četvrtom kolu nakon jednog poraza i remija, od spomenutog Armenca.

Nakon 3. mjesta na kadetskom prvenstvu svijeta 2001. (Oropesa del Mar), pobjede na prvenstvu Hrvatske 2010. godine i diobi 5. mjesta na prvenstvu Europe 2015. godine., ovogodišnji rezultat na FIDE Svjetskom kupu zasjenio je sve prethodne i svakako je najveći uspjeh u Brkićevoj karijeri. Između 1998. i 2005., pobjednik ovog turnira smatrao se prvakom svijeta prema FIDE, a nakon 2005. FIDE je zadržala ovo natjecanje pod nazivom Svjetski kup.  Velemajstor iz Starih Mikanovaca je odigrao vrhunske partije i možemo reći turnir života. U svakoj se partiji odlučio maksimalno boriti i igrati svaku partiju na pobjedu.
Koliko je ovo velik uspjeh za hrvatski šahovski svijet pokazuje činjenica da je ulazak među 64 igrača na Svjetskom kupu je zadnji put pošlo za rukom Zdenku Kožulu davne 2007. godine, kada je ispao od Shakhriyara Mamedyarova dok je naš Ante još malo podigao letvicu koju čini se jedini on u Lijepoj našoj trenutno može pomicati. Svoje prve šahovske korake Ante je započeo u svojim Starim Mikanovcima  godine 1993. kada dolaskom u klub tada šestogodišnjeg Ante Brkića kreće uspon prema visinama i vrhunskim rezultatima u Slavoniji i širom cijele Hrvatske.

NAJBOLJI POJEDINAČNI REZULTATI SJAJNOG IGRAČA OVE PLEMENITE IGRE:

– 3.MJESTO NA SVJETSKOM PRVENSTVU 2000
– TRI PUTA PRVAK EUROPE U RAPID ŠAHU 2000-2001
– SEDAM PUTA PRVAK HRVATSKE OD 9 – 15 GODINA
– SENIORSKI PRVAK HRVATSKE 2010. GODINE
– NAJMLAĐI VELEMAJSTOR U POVIJESTI HRVATSKOG ŠAHA

Veliki um Lava Tolstoja je smislio zanimljivu konstrukciju:

“Žalim ljude koji ne znaju igrati šah, i ne piju dobro crno vino.”

Foto FIDE FB