Fantastični odbojkaši potukli Španjolce

Večernji susret 3. kola skupine B Europskog prvenstva odbojkaša u Varni između Hrvatske i Španjolske započeo je u 19.30 a nakon 83 minute igre sa zvučnika dvorana se začula naša dobro poznata pjesma »Moja Domovina«, vjerni pratitelj svih naših sportskih velikih događaja. A ovo je definitivno bio jedan od njih, jer Hrvatska je pobijedila s 3:0 (19, 20, 21) Španjolsku, osvojila 3 velika boda i trenutno se ‘parkirala’ na drugu poziciju sa 5 bodova. Velika, velika pobjeda koju je trebalo proslaviti…

Oglas

Doduše, trenutni poredak nije realan, jer osim nas i Finske, koje je izgubila danas 0:3 od Slovenije, sve su ostale četiri reprezentacije odradile dva susreta, a mi tri. Bilo kako bilo, ova velika pobjeda protiv suparnika koji nam je već postao ‘mušterija’, i kojeg smo samo lani dobili četiri puta u nizu, drži nas u igri za priželjkivani drugi krug EP-a.

Oglas

Pobjeda, rekli bi, lakša od očekivanja, pogotovo jer su prvog dana Španjolci s 3:1 pomalo neočekivano dobili domaćine Bugare. No, ovo je doista bio jednosmjeran susret, u drugom i trećem setu suparnici nisu imali niti egal, a kamoli neko pa i minimalno vodstvo.

Oglas

Prvi je set bio zapravo ključ cijelog susreta. Tu su naši reprezentativci pokazali veliku mirnoću i samopouzdanje, jer je utakmica do 17:17 bila zapravo izjednačena. Točnije, Španjolci su čak vodili sa 17:16 a Hrvatska po prvi puta napravila ozbiljniju seriju, 4-0 za 20:16. dalje je sve bilo lakše, do kraja je još jednom serijom od 3-0 naša nacionalna vrsta dobila taj prvi set s 25:19. Ostatak susreta, rekosmo, prošao je u našoj rezultatskoj dominaciji.

Izbornik Cedric Enard krenuo je u susret s postavom koja je dan ranije u petom setu dobila Ukrajinu, s Bakonjijem na poziciji organizatora igre, Đirlićem kao korektorom na dijagonali, standardnim srednjim blokerima Mihaljem i Nikačevićem, koje u obrani mijenja libero Zeljković te primačko-pucačkim parom Sedlaček i Hanžić. Bila je to dobitna kombinacija za ovu veliku i značajnu pobjedu.

Petar Đirlić je na kraju sa 16 poena bio naš najučinkovitiji igrač, a Marko Sedlaček dodao je 15.

Naš kapetan Đirlić nakon ove pobjede rekao je:

»Znali smo i prije turnira da će nam ovo biti najlakša utakmica. Španjolci su protivnik kojeg smo prošle godine pregazili četiri puta. Jako smo bili motivirani protiv njih, dobile smo ih lani i u finalu Mediteranskih igara. Mislim da od početka do kraja nije bilo upitno da li će utakmica otići na našu stranu. Dobro je da smo se iščupali nakon katastrofalne predstave u prvom kolu, sada imamo dvije pobjede i sigurno da sada malo optimističnije gledamo na prolazak skupine. Pred nama je  slobodan dan i onda nominalno dvije najbolje momčadi u skupini, Bugarska pa Slovenija. Sigurno je da ćemo se dobro odmoriti ali i dobro pripremiti za te dvije utakmice.«

Izbornik Cedric Enard složio se sa svojim kapetanom:

»Bila je to velika utakmica za nas, i velika pobjeda. Španjolci nam leže, no isto tako senzacionalno su dobili Bugarsku u 1. kolu, ali onda imali jedan dan odmora gdje su možda malo pogubili ritam. Jako sam zadovoljan kako jer moja momčad danas reagirala u svakom smislu. Ali, idemo dalje, sada je jedan dan odmora pa slijede dva velika suparnika.«

Ono što je bila evidentna snaga naših je bio blok, 8 poena prema tek jednom Španjolaca, 5 as servisa prema 1 suparnika, te prijem servisa od 55% prema 45 % protivnika koji su i puno više griješili, čak 27 pogrešaka s njihove a 10 manje s naše strane. Tek kao satisfakcija Španjolcima, imali su 41 a mi 35 poena u napadu.

Slijedeći susret Hrvatska igra u nedjelju 3. rujna u 20.30 sati protiv domaćina Bugarske.