EHF Europska liga: Nexe s pet razlike na uzvrat u Dansku

Rukometaši Nexe-a pobijedili su GOG Gudme 32:27 u prvom susretu četvrtfinala EHF Europske lige i napravili prvi korak k mogućem Final 4 toga natjecanja. Prednost koju imaju jako je lijepa i pred njima je povijesna prilika da pokušaju osigurati završne borbe četiri najbolje ekipe toga natjecanja.  

U jednu od najvećih utakmica u svojoj povijesti, Nexe je ušlo znatno oslabljeno. Uz već ranije ozlijeđene i operirane Frana Miletu, Morena Cara, u posljednji trenutak Našičani su ostali bez Marija Tomića, Doriana Markušića, Andraža Velkavrha. Ni gosti nisu bili kompletni. Dapače, u Slavoniju su doputovali sa samo 13 igrača, od kojih su dva bili vratari.

U sjajnoj atmosferi prepune dvorane Osnovne škola Kralja Tomislava pomalo nervozno, što je bilo i za očekivati, počeli su igrači Nexea susret. Na njihovu sreću odlično je utakmicu otvorio Mihailo Radovanović, koji nije dopustio da se GOG odvoji dalje od početnih 1:3. I čuvali su Danci tu prednost sve do 9. minute kada Nexe vješto koristi isključenje i uspijeva stići do izjednačenja 5:5, a odmah zatim i prvog vodstva na utakmici 6:5.

Nexe je napadački lako pronalazilo put do mreže GOG-a. Tako su nakon prve četvrtine utakmice vodili 10:7, što je natjeralo gostujućeg trenera da pozove minutu predaha. Toliko pogodaka njegova momčad, u tako malo vremena, vjerojatno nije primila ove sezone.

Nexe je nastavilo sa svojom igrom, premda ih je izlazak Janka Kevića malo poremetio (nakon jednog pada osjetio je bol u koljenu). Danci su u 26. uspjeli stići na minus jedan. Ali domaćin je uspio izdržati njihovo dizanje u igri u posljednjih pet minuta i na predah odnijeti plus dva, 16:14.

Vratari su dominirali na početku drugog dijela. Ipak, Nexe je agresivnom obranom  natjeralo GOG na pogreške pa su s dvije kontre nakon šest minuta igre, imali napad za četiri razlike i iskoristili ga za vodstvo 19:15.

Danska igra išla je na mlin domaćinu, jer je bila dosta jednostavna i lako čitljiva. Većinu napada rješavali su vanjski igrači, a oni nisu imali svoj dan. Simon Pytlic, Morten Olsen i Emil Laerke zajedno su uputili 25 udaraca, a postigli samo 12 pogodaka. Nexe je to odlično iskoristilo i u 40. minuti pobjeglo na velikih pet pogodaka viška.

Kad je Nexe drugi put povelo s pet razlike 26:21 (49. minuta), trener GOG-a ponovno je morao zvati minutu predaha. Kao da je tek tog trenutka shvatio kakvu borbenu i raspoloženu momčad ima na drugoj strani i da mu možda prijeti poraz koji bi uzvrat mogao učiniti samo pukom formalnošću.

U završnici susreta gosti su kratko zaigrali sedam na šest. Ali, momčad Branka Tamšea bila je spremna i na to pa su Danci brzo odustali od tog rizika. Nexe je rutinirano odigrao završnih desetak minuta i stigao do velike pobjede. S devet pogodaka Halil Jaganjac najučinkovitiji u domaćim redovima. Po šest su dali Predrag Vejin i Fahrudin Melić. Kod GOG-a najbolji Jerry Tolbring sa sedam pogodaka.

EHF EUROPSKA LIGA: 1 /4 FINALE
NEXE – GOG GUDME 32:27
KADETTEN – WISLA PLOCK 31:33
BENFICA – GORENJE 36:29
NANTES – MAGDEBURG 25:28

Izvor HRS