EHF EURO 2020: Protiv Danske po prvu medalju u povijesti

Hrvatska ženska seniorska rukometna reprezentacija još nije završila svoju priču, još nije prestala sanjati svoj san na Europskom prvenstvu u Danskoj 2020. godine. Ostao je posljednji čin, borba za broncu. Na drugoj strani stajat će domaćin Danska. Već samo to saznanje dovoljno je upozorenje našim rukometašicama. Kada tome dodamo da je riječ o trostrukim europskim prvakinjama, i dvostrukim srebrnim, sve je jasno. Danska je apsolutni favorit. Ali favoriti su bili i Mađarska, Nizozemska, Srbija, Rumunjska, Njemačka pa su „kraljice šoka“ pronašle put do pobjede. Zašto to ne bi napravile i protiv Danske?

Tko su udarne snage danske reprezentacije ovog trenutka? Ponajprije to je fantastična vratarka Sandra Toft. Po mnogima, ona je ovog trenutka najbolja vratarka svijeta. Ima 31 godinu i članica je francuskog Bresta. U sedam susreta EURA ima 72 obrane. A to je najviše od svih na prvenstvu. Naša Tea Pijević zaostaje osam obrana, ili 3 posto. Druga vratarka je Althea Rebecca Reinhardt, sedam godina mlađa, i članica je danskog Odensea. Do sada je na vratima bila 88 minuta.

Danska krila su vrlo dobra, ali ne i spektakularna. Lijevo je Larke Nolsoe Pedersen. Ima 24 godine i članica je Nykobinga. U 314 minuta koliko je do sada igrala postigla je 20 pogodaka iz 28 udaraca ili 71 posto. Desno je Trine Ostegaard Jensen. Ona je jedna od pet Dankinja koje igraju u inozemstvu. Njezin klub je njemački SG BBM Bietigheim. Izvanredna u kontri, uz vrhunsku realizaciju (22/28, 79 %) .

Na vanjskim pozicijama su lijevo klupske suigračice Line Haugsted, 26 godina (12/24 50%) i mlada Kristina Jorgensen (22 . godine, 20/38, 53 %), obje članice ViborgaObje igraju i obranu i nisu nimalo nježne. U sredini su Mia Rej Bidstrup (30. godina Kopenhagen 31/46 67%) trenutačno njihov prvi strijelac. Tu su još i  Mie Enggrob Hojlund  (23. godine , Odense, 13/26, 50%), te  Anne Mette Hansen  (26. godina, Gyor, 23/35, 66%). Vrlo često mijenjaju mjesta pa nerijetko završe i lijevoj strani. Desnu stranu drže Louisa Katharina Burgaaard (28. godina Metz  10/16 63%) i Mette Tranborg iz Esbjerga, 24. godine, (15/34, 44%), inače juniorska svjetska prvakinja  2012. godine, kao i još dvije igračice iz ove ekipe. Ništa dakle nije slučajno.

I na crti su odlične Kathreine Heindahl (28 godina, CSKA, 5/9 56%), odnosno Rikke Iversen (27 godina, Odense, 8/9 89%). Ova druga je u pravilu zadužena za obranu, ali je s Norveškom pokazala da može puno toga dati i u napadu.

Danska vodi mladi trener Jesper Jensen. U igračkim danima bio je europski prvak s Danskom 2008. godine. Inače je trener Esbjerga. Na klupi ženske reprezentacije je od ove godine.

Danska je do sada na Europskom prvenstvu, kao i Hrvatska ostvarila pet pobjeda, uz dva poraza. Dobile su Sloveniju 30:23, Crnu Goru 28:19, a izgubile od Francuske 20:23. U drugom krugu pak bile su stopostotne. Pobijedile su  Švedsku 24:22, Španjolsku 34:24 i  Rusiju 30:23. Na kraju ih je u polufinalu zaustavila Norveška 27:24.

Inače Hrvatska i Danska su do sada igrale četiri puta međusobno na europskim smotrama. Hrvatska je slavila samo jedanput: 2006. godine s 26:22. Danska je dobila tri preostala susreta.

Nenad Šoštarić, izbornik hrvatske ženske seniorske reprezentacije:
“Ova utakmica je ostvarenje snova, djevojke su izborile šansu da se bore za medalju. Igramo s jakim protivnikom, imaju puno šuteva iz vana, to je jaka skandinavska ekipa. U šahu su držali Norvešku u polufinalu. One će pokušati gurati u leđa i izmoriti nas, a mi ćemo naravno to pokušati zaustaviti. Vjerujem da će cure izvući zadnje atome snage i želimo ostaviti najbolji mogući dojam, želimo završiti ovo Prvenstvo s osmijehom na licu.“

Dejana Milosavljević,
 reprezentativka Hrvatske:
“Velika i teška utakmica je pred nama, znam da ćemo dati sve od sebe, a rezultat ćemo vidjeti. Moramo biti na visokoj razini, i vidjet ćemo kako će se posložiti. Mislim da nijedna od nas dosad nije igrala veliku utakmicu kao polufinale Europskog prvenstva i sve je to ostavilo trag na nama. Vjerujem da ćete se radovati zajedno s nama kakav god bio ishod, hvala vam na svemu!“

Larissa Kalaus, reprezentativka Hrvatske:
“Mislim da moramo zaboraviti izgubljeno polufinale i u potpunosti se fokusirati na utakmicu za medalju. Proslavili smo rođendan kapetanici Keti Ježić. Sve međusobno komentiramo da nismo ni svjesne koliko smo postigle i kad se vratimo kući, da ćemo vidjeti što smo napravile. Idemo dati sve od sebe, idemo po brončanu medalju. Nadamo se da ćemo sutra ostvariti vaše i naše snove!“

Izvor HRS

Foto FB EHF Euro