Dragan Jelić: Brod mora biti sportski grad!

Obratili smo se na više adresa kandidata za gradonačelnike većih gradova u Slavoniji i Baranji s pitanjima vezanim za njihove gradove, malo tko se udostojio i odgovoriti, a jedan od onih koji su se potrudili odraditi lijep intervju u kojem mogu iznesti svoje stavove o sportu u njihovom gradu i što kane učiniti ako sljedeće četiri godine budu na čelu grada je Dragan Jelić, kandidat za gradonačelnika Slavonskog Broda.

Oglas

Prva tema je naravno NK Marsonia. Slobodno možemo reći da je klub zanemaren od Grada. Navest ćemo primjer požeške Slavonije koju Grad maksimalno podržava, ukupno iz gradskog proračuna u klub stigne oko 1,2-1,3 milijuna kuna. Zašto je u Brodu drugačiji odnos prema najboljem klubu i na koji način planirate voditi računa o klubu?

Oglas

Nažalost NK Marsonia je zanemarena od strane grada. Donacije koje prima nisu dovoljni ni za pokriće fiksnih troškova. Što je najbolje ili najgore grad redovito fakturira i troškove komunalnih davanja iako bi ih mogao osloboditi. Drugi klubovi iz istog ranga natjecanja primaju od svojih JLS-ova puno veće dotacije i puno im je lakše funkcionirati. Naravno osim o rezultatu visina sredstava će bit ovisna i o mnogim drugim faktorima, transparentnost poslovanja, rad s mlađim uzrastima – govori Jelić i dodaje – Kad postanem gradonačelnik potpuno će se promijeniti način financiranje kubova i pojedinačnih sportova. Naravno uz ulaganje u sportske objekte, klubovi će dobivati godišnje veća sredstva ali naravno ona će ovisiti o rangu natjecanja, broju mlađih uzrasta koji su uključeni, rezultatima, transparentnosti poslovanja i drugi niz faktora koje će stručne osobe definirati. Cilj je izdašnije pomagati sve klubove koje imaju šansu igrati u višim razredima natjecanja (1 do 3 liga) ali naravno ni amaterske se neće zaboraviti.

Oglas

Stadion Uza Savu je u derutnom stanju, već  se dugi niz godina pojavljuju razne animacije kako će stadion izgledati, no od svega toga izrodila se samo ta tribina. Može li i na koji način Grad izgraditi stadion dostojan kluba koji na njemu igra, te u kojem roku smatrate da je to ostvarivo?

Da, na žalost svi aspekti stadiona su u lošem stanju pa čak ni tribina plaćena više od 9 milijuna kuna nije idealna. Definitivno treba prestati točkasto graditi stadion nego napraviti rješenje koje će zadovoljiti uvijete za igranje u 1. HNL ali sa što manje troškova.  Nakon toga treba snimiti mogućnost financiranja iz EU fondova, što je vrlo moguće jer ulazimo u novu financijsku perspektivu i na početku će fondovi biti izdašni. Ako to ne uspije svakako postoji mogućnost javno – privatnog partnerstva a na kraju i gradnje iz gradskog proračuna. To je sve ostvarivo u 4-godišnjem mandatu.

Slavonski Brod je po veličini šesti ili sedmi grad u državi, ispadanjem stolnotenisača i nogometašica, a ulaskom košarkašica imat će dva prvoligaša u ekipnim sportovima, odbojkaše i košarkašice. U igri su i malonogometaši, ali i ako oni ostvare plasman složit ćemo se da je to – sramotno malo! Vrhunski rezultati omasovljuju sport, najbolji primjer su tisuće djece koje se nakon svakog velikog rezultata Kauboja upisuju na rukomet.  Koji je put kojim planirate ići da bi potaknuli djecu i mlade da se više bave sportom.

Sport pokriva svaki aspekt života i ima vrlo važnu ulogu u društvu te je jedna od vodećih privrednih grana u svijetu. Aktivnosti vezane uz sport i sportsku rekreaciju spadaju u kategorije ne samo zdravlja, pedagogije, psihologije i ekonomije, već istovremeno i u kategorije humane, ljudske i društvene djelatnosti. Bavljenje sportom donosi brojne fizičke i mentalne prednosti, a društvena uloga sporta još je važnija. Sport ne poznaje kulturne i društveno-gospodarske granice, pruža zabavu i zajedništvo ljudima različitih dobnih skupina, porijekla i kultura, uključujući i one iz marginaliziranih skupina. Udružuje one koji nisu inače povezani te pomaže razbijanju barijera i jačanju zajednice, a sportskim angažmanom mladi ljudi mogu ostvariti osobne i profesionalne kompetencije koje povećavaju mogućnost njihovog zaposlenja.

Od kvalitete obrazovanja naše djece do mogućeg povećanja broja radnih mjesta, dobra sportska industrija ima nevjerojatne prednosti. Promicanje sporta, nadahnuće mladih sportaša i sportskih timova, pomaže lokalnoj zajednici da se razvija. Stoga treba voditi brigu o slijedećem

  • Aktivna podrška svim sportskim udrugama, a prvenstveno onima koje rade s mladima
  • Povećanje ulaganja u sportske udruge mladih s ciljem stimulacije razvoja zdravih životnih navika kod najmlađih članova društva
  • Slavonski Brod kao sportski grad – sudjelovanje u organizaciji utakmica hrvatske reprezentacije u Slavonskom Brodu
  • Održavanje i provođenje sportsko-rekreativnih programa za djecu u postojećim uređenim i novoizgrađenim sportskim objektima

Koji će biti Vaš prvi konkretan potez vezan za sport kada preuzmete vođenje Grada?

Definitivno totalna promjena načina financiranja sporta u našem gradu. Oformiti će se u vrlo kratkom vremenu stručan tim koji će dati prijedloge jer je struka tu najvažnija a ne pojedinačni interesi. Nakon toga odmah u slijedećem proračunu osigurati sredstva za sve aktivnosti koje taj tim predloži naravno u skladu s financijskim mogućnostima. Nadalje bolje se povezati s resornim ministarstvima kako bi se i iz državnog ali i EU proračuna osigurala što veća sredstva za sport u našem gradu.

Nakon četiri godine mandata, koliko će Slavonski Brod imati prvoligaša?

Svi oni koji su ispali definitivno se trebaju vratiti u najviše rangove natjecanja, stolni tenis, nogometašice, mali nogomet… Plus neki novi klubovi koji imaju kapacitete i sportaše za natjecanja u višim rangovima. Bez lažne skromnosti mislim da na kraju 4.godišnjeg mandata Slavonski Brod može imati između 5 i 10 prvoligaša ili u najmanju ruku drugoligaša u jačim sportovima – zaključio je Jelić za Sportalo.

Naravno da je puno lakše poželjeti nego ostvariti, ali isto tako je činjenica da brodski sport tone sve dalje od slavnih dana kada je Marsonia igrala prvu ligu, Svjetlost bila veliko košarkaško ime, kada su i odbojkašice igrale u elitnom razredu.. Prostora za napredak je jako puno, vjerujemo da će sljedeći mandat donesti puno dobroga za sportaše Slavonskog Broda.