Domino efekt Lige 18 MŽNL OS-VI : Rasplet se isčekivao sve do Baranjske lige!

Odluka koju smo svi već očekivali tjednima i službeno je potvrđena! Naime, MŽNL OS-VI ostaje u starom obliku u ligi 18, što doista predstavlja presedan u rangiranju klubova, a naišao je i na dosta negodovanja od strane svekolikog sportskog puka. Osim u svojem prvotnom obliku gdje odluka utječe na ekipe u MŽNL, ovu zavrzlamu pokušat ćemo dočarati tako da donekle prikažemo na koji će način okolne lige biti formirane u skladu sa poremećajima u formiranju svake od liga koji su ovom odlukom direktno povezane.

Oglas

Ovih tjedana smo u nogometnom smislu bili svjedoci postavljanju određenih novih pravila u pravilima nogometne igre. Barem onih koji se temelje na strukturiranju liga koji se osim na bodovnom, barem u ovom osječkom slučaju, temelje i na bivšim zaslugama klubova, povijesnom značaju i slično. Temeljeno na ovoj genijalnoj osječkoj ideji, možda svoje statuse odluče i revidirati određeni klubovi koji su i prošlosti imali fenomenalne uspjehe a sada su ipak razinu niže na nogometnoj karti Hrvatske.

Oglas

Sjetimo se samo legendarne Mladosti 127 iz Suhopolja koja je harala prvom HNL 90-ih, a čiji pravni nasljednik danas nastupa u 1.ŽNL Virovitica, možda će sad imati dodatan poticaj da osim u bodovnom, plasman u neki novooformirani rang ili županijski status temelje na svom prvoligaškom iskustvu iz povijesti kojega nesumnjivo imaju.  Kompletan domino efekt ovog projekta ukratko ćemo pokušati dočarati sa tektonskim poremećajima koji će zbog ovoga dovesti i do promjena u drugim ligama, koje koliko god banalno zvučalo, direktno utječu na sudbine mnogih niželigaša.

Oglas

Osim što će dosadašnja MŽNL OS-VI liga 18 koja sa tri termina srijedom klubovima sudionicima uz kup susrete daje dodatan problem ionako pretpanom rasporedu, ponekad lude satnice idu u ritmu srijeda-subota što predstavlja itekakav problem klubovima koji nemaju status profesionalnih klubova. Osim toga, nikako ne podliježe već unaprijed predodređenim pravilima koji su ranije definirani oko lige 16,  što se trebalo itekako uzeti u obzir pri donošanju ovakve odluke. No, čak i da ovo samo po sebi nije dovoljno, pokušali smo pojasniti što to znači za one klubove koji su u nižim ligama a odluka utječe direktno na njih, a na neke od njih i vrlo značajne financijske izdatke u kratkom vremenskom roku.

Domino efekt takvog načina raspoređivanja radi toliku pomutnju u rangovima ispod MŽNL do razine toga tako da čak šest liga je direktno pogođeno jer svaka liga za fond klubova mora dodatno povlačiti po jednog dodatnog predstavnika iz nižeg ranga, pa se tako primjerice, val iz MŽNL preko 1.ŽNL i 2.ŽNL širi i do trećeg razreda županijskog nogometa.

U ovakvom stanju stvari prvi dobitnik je drugoplasirana momčad prve ŽNL OBŽ Jedinstvo iz Donjeg Miholjca koja je tako uskočila na osamnaesto mjesto i tako kompletirala brojevno stanje na ljestvici MŽNL. Naravno, to onda ostavlja upražnjeno mjesto u 1.ŽNL OBŽ. Sukladno tome, upražnjeno mjesto u prvoj županijskoj ligi pripalo bi jednom od dva osvajača 2.ŽNL koji kroz playoff nisu uspjeli izboriti nastup u 1. ŽNL a to je na kraju Mladost Draž, osvajač 2.ŽNL Beli manastir sa baranjske strane.

Tako se naravno i u njihovim ligama otvara prazno mjesto, pa tako na upražnjeno mjesto u 2.ŽNL Beli Manastir dolazi zanimljivo još jedan stogodišnjak Ribar iz Kopačeva, kojega možda čeka i najteži posao od svih s obzirom da im sezona u tom slučaju počinje čak četiri tjedna ranije! Čak i u najnižem rangu onda bi se osjetile nove posljedice jer se Baranjska liga (3.žnl BM) zbog manjka klubova prebacuje sa dvokružnog na trokružni sustav natjecanja. I to sve samo zbog jedne odluke…