Domagoj Duvnjak u lovu na još jedan veliki trofej

Barca i THW Kiel igrat će u finalu Velux Lige prvaka u Koelnu za prošlu sezonu. Španjolski sastav je s 37:32 pobijedio PSG, a Kiel u pravoj drami nakon produžetaka Telekom Veszprem 36:35. Barci je to 14. finale najboljeg europskog klupskog natjecanja, a Kielu osmo. Hrvatska će dakle, imati dva svoja igrača u finalu – Luku Cindrića na jednoj, a Domagoja Duvnjaka na drugoj strani.

BARCA – PSG 37:32
Parižani su mirnije i staloženije ušli u susret i to naplatili vodstvom prvih 15-tak minuta. U jednom trenutku imali su plus tri (5:8). Ali onda trener Barce Xavi Pasqual vuče ključni potez susreta i na vrata šalje Kevina Mollera.U tom trenutku na semaforu je bilo 11:11. Danac mu uzvraća sjajnim obranama i Barcelona dvaput u sljedećih desetak minuta, radi serije 4:0, i 5:1 i odlazi na velikih pet razlike. PSG je u prvih 30. minuta primio čak 18 pogodaka, a to dovoljno svjedoči kakva im je bila obrana. Na predahu je dakle bilo 18:14. Pri tome je Barca imala 67, a PSG 54 posto realizacije.

Ništa se dramatičnije nije promijenilo u nastavku. PSG je imao jednu priliku u ranoj fazi drugog dijela da sasvim uhvati priključak kad je stigao na minus tri (18:15), a Barca propustila realizirati dva sedmerca zaredom. Ali pariški sastav to nije uspio to iskoristiti i Barca se ponovno odvojila na sigurnu udaljenost. U završnici susreta imali su i plus sedam. Kevin Moller imao je 14 obrana. Najbolji strijelac Barce bio je Dika Mem sa osam pogodaka iz devet pokušaja. Naš Luka Cindrić sjajno je vodio igru katalonskog velikana. Postigao je četiri pogotka i upisao tri asistencije. Kod PSG-a najbolji Dylan Nahi sa devet pogodaka iz deset udaraca.

Spomenimo da su prvi polufinalni susret vodili Matija Gubica i Boris Milošević. Oni su uskočili su u posljednji trenutak jer je švedski dvojac  Mirza Kurtagić / Mattias Weterwik dobio koronu. Naš je sudački par već ranije određen da sudi veliko finale.

THW KIEL – TELEKOM VESZPREM  36:35 (nakon produžetaka)
Vrlo sadržajan i rukometno spektakularan bio je drugi polufinalni susret. Nakon početnih 2:0 Kiela, mađarski klub uzvraća serijom od tri pogotka za redom, premda je prvi nakon 5 minuta i 20 sekundi igre i okreće prednost na svoju stranu. Ali nije Veszprem dugo mogao držati taj ritam. Slijedila je cijela serija pogrešnih dodavanja, izgubljenih lopti, loših odluka u trenutku udarca u napadu. Kiel je sve to vješto iskoristio te  je sredinom prvoga dijela otišao na plus četiri (10:6). Nakon minute predaha Veszprem se još jedanput uspio na kratko vratiti u susret i onda potpuno nestati s terena. Kiel je od 12:10, sjajnom obranom , i brzim kontrama, napravio niz od pet pogodaka za redom (11. minuta Veszprem bez pogotka) i stvorio velikih sedam razlike 17:10. Do predaha se sastav Veszprema uspio spustiti na minus pet (18:13) .

U nastavku smo vidjeli toliko preokreta i sjajnih poteza da bi nam trebalo mnogo vremena da sve opišemo. Uglavnom, Kiel je nakon pet minuta igre imao šest razlike. Ali Veszprem je malo po malo koristio opuštanje njemačkog velikana i nakon 11 minuta igre stigao na samo dva pogotka zaostataka. U 46. konačno dostigao vodstvo Kiela. I ne samo to, nego napravio pomalo nevjerojatan, čudesan niz od 7:0, i stvorio četiri pogotka viška na svojoj strani. Ali sada je Kiel odgovorio. S Domagojem Duvnjakom kao prednjim u obrani 5-1, Filip Jicha je u samo četiri minute serijom  5:0, okrenuo prednost još jedanput na svoju stranu i poveo 29:28. Ipak Omar Yahia donosi izjednačenje mađarskom sastavu i ide se u produžetke.

Prvih pet minuta produžetaka pripalo je Veszpremu. Sjajno su iskoristili isključenje Patricka Vienceka i stvorili dva pogotka prednosti (32:34). Ali Kiel je ponovno uspio, na tipičan njemački način, negdje pronaći novu snagu  brzo izjednačiti i povesti na startu novih pet minuta. U seriji pogodaka za pogodak, Veszprem je posljednjih 60 sekundi bio s igračem manje zbog isključenja Blaža Blagotinšeka (prekršaj na Stefenu Weinholdu), što je Kiel dakako iskoristio i sa sedam metara poveo 36:35. Mađari su imali još 40 sekundi za posljednji napad , ali ga nisu pretvorili u pogodak i morali su priznati poraz. Hendrik Pekeler bio je najbolji strijelac Kiela sa osam pogodaka. Domagoj Duvnjak je dao četiri i to sve u drugom poluvremenu. Kod Veszprema izvanredan Rodrigo Coralles sa 17 obrana. Po sedam pogodaka dali su Gašper Marguč i Vuko Borozan. Naš Manuel Štrlek nije bio u sastavu jer ima problema s ozljedom koljena.

Izvor HRS

Foto FB Kiel