Dejan Radanac oborio državni rekord na Polojskoj ultri

Drugu godinu za redom Ultramaraton klub Mazator bio je domaćin Prvenstva Hrvatske u cestovnom trčanju na 100 km. Ovo natjecanje održalo se u sklopu 5. Polojske ultre koja se prijašnjih godina trčala s vremenskim ograničenjem od 6 i 12 sati. Prošle godine trčalo se na 50 i 100 km, dok su tu bile i štafete na istim dionicama. Ove godine zbog svih mjera nije se trčalo na 50 km, dok nisu bile niti štafete, ali je zato Dejan Radanac postavio novi državni rekord.

 

S obzirom da je Dejan Radanac koji je rodom iz Adžamovaca, a živi u Slavonskom Brodu trostruki prvak Hrvatske u cestovnom trčanju na 100 km, on je ove godine bio među favoritima za naslov. Najveći konkurent bio mu je Zagrepčanin Goran Murić koji je aktualni prvak Hrvatske u maratonu. Kada je on odustao Radancu se otvorio put do naslova premda je od početka bio u stalnom vodstvu. Prvih 50 km bio je u društvu Marka Bićanića iz Starog Topolja, a onda se počeo odvajati te je u cilj ušao s vremenom od 6 sati, 54 minute i 45 sekundi. To je za 20 minuta bolje od prošlogodišnjeg svog vremena te je tako Radanac oborio vlastiti i postavio novi rekord za 4. uzastopni naslov prvaka Hrvatske.

 

Odličnu utrku odradio je i Marko Bićanić koji je u cilj ušao kao drugi sa samo 3 minute iza Radanca te je i njegovo vrijeme bolje od prošlogodišnjeg. On je utrku na 100 km istrčao za 6 sati 57 minuta i 6 sekundi te su on i Radanac ispunili A normu za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Berlin 2022. godine.

 

Prvi put na Polojskoj ultri nastupio je Riječanin Pavle Kruljac koji je imao malo veći vremenski zaostatak za Radancem i Bićanićem od preko 25 minuta, međutim, on može biti zadovoljan s 3. mjestom.

 

Među 68 prijavljenih na 5. Polojskoj ultri koja je bila PH u cestovnom trčanju na 100 km nastupile su 22 žene što je lijepa brojka. S obzirom da nije nastupila Svjetska prvakinja Splićanka Nikolina Šustić Stanković, dominirale su članice AK Sljeme iz Zagreba koje su osvojile prva 3 mjesta. Tako je do naslova došla Riječanka Ingrid Nikolesić, ispred prošlogodišnje pobjednice Veronike Jurišić i Maje Bonačić. Od Brođanki najbolji plasman imala je Ines Jozić koji je na kraju osvojila 5. mjesto. Nova prvakinja Hrvatske Ingrid Nikolesić imala je vrijeme 7 sati i 56 minuta.

 

U ekipnom plasmanu u ženskoj i muškoj konkurenciji do naslova je došlo zagrebačko Sljeme, dok vrijedi izdvojiti da je Ultramaraton klubu Mazatoru kod muškaraca pripalo drugo, a Martinu iz Dugo Sela 3. mjesto. Za Brođane su osim Marka Bićanića još nastupili: Vedran Dulj, Duško Štrbac, Stjepan Vukelić, Matko Bednjanec i Mario Lovrić.

Tekst: Josip Šebalj