Darko Basara je zaslužan za Mandžin transfer u napadačke vode

U BSK-u, danas Marsoniji bio je od pionira do seniora, da bi jedan period proveo nastupajući za mlađe uzraste susjednog Željezničara. Kasnije je igrao i za seniore Ljubičastih, dok je još nastupao za požešku Slavoniju i Čelik iz Zenice s kojim se probijao do Druge savezne lige. Nakon toga od 1988. pa do 1991. godine bio je u Australiji iz koje se vratio u Hrvatsku vojsku, a od 1993. igra za njemačkog regionaligaša Desau. Povratkom iz Njemačke u kojoj je bio 4 godine igračku karijeru završio je u dresovima Amatera i MV Croatije.

Za njega je vrijeme provedeno u BSK-u ipak najljepši dio nogometne karijere. Pamti svoj prvi nastup za seniore i to sa 16. godina u Zagrebu protiv Lokomotive, dok je sve počelo sa 7. godina kod tadašnjeg trenera Mladena Alinjaka.

U nogometnoj karijeri Darko Basara igrao je protiv puno dobrih i kvalitetnih igrača. Dok je bio u njemačkom Desau igrao je protiv bivšeg igrača Hrvatske Roberta Kovača i bivšeg člana reprezentacije BiH Sergeja Barbareza.

Trenerskim poslom Darko Basara počeo je u Australiji u kojoj je vodio djecu od 7 do 10. godina, dok je u Njemačkoj više bio s vratarima. Najveći dio svoje trenerske karijere i to 10. godina proveo je radeći u Amateru i u MV Croatiji. U oba ova kluba radio je s mlađim uzrastima te je osnovao njihove škole nogometa. Trenirao je i seniore u oba kluba, dok je još vodio prve sastave: Željezničara, Tomislava iz Donjih Andrijevaca, Svačića iz Starog Slatinika i nogometašice Viktorije. U Marsoniji je trenirao mlađe i starije pionire.

Basara više od 10. godina nije u nogometu od kojeg se kako kaže malo umorio. Cijelo ovo vrijeme bez nogometa nije primjetio da mu on nedostaje.

S obzirom da ima igračkog i trenerskog iskustva zna kako se postaje dobar i kvalitetan igrač. U svemu tome treba se poklopiti puno stvari, dok treba imati i malo sreće.

Darko Basara ostat će upamćen kao trener koji je dok je radio u Željezničaru našao pravo mjesto za Marija Mandžukića. Naime, Mandžukić je iz Marsonije u Željezničar došao na posudbu kao desni bočni, a onda ga je Basara poslao u napad. Što se kasnije događalo s karijerom Marija Mandžukića i kako je išao njegov put sve je poznato, ali treba reći da je u svemu tome važnu ulogu imao i – Darko Basara. (Josip Šebalj)

Foto SS YT