Danas kreće stolonteniska Superliga sa četiri slavonska kluba

U subotu kreće nova sezona HEP Superlige i bit će definitivno, kao što smo već ranije pisali, najneobičnija u povijesti i definitvno najizazovnija.

Oglas

Pandemija COVID-19 je sve poremetila, lanjska sezona je okončana već nakon 13 kola, a tek treba vidjeti što nosi ova sezona. Novost je i da će muškoj i ženskoj konkurenciji nastupati 12 klubova, ali kraj sezone neće biti za sve isti. Kod muških će ispasti dva kluba, dok će kod djevojaka ispasti čak četiri kluba. Također, ligaška kola će biti spojena, tako će se praktički svih šest kola odigrati do 6. prosinca i to u šest vikenda.
Naslove prvaka brane Starr i dr. Časl. Varaždincima je ovo pohod na četvrti uzastopni naslov, dok će zagrebački dr. Časl u lov na šesti uzastopni naslov prvakinja, a u kolekciji ukupno imaju sedam trofeja državnih prvakinja.
– Što se tiče ligaških natjecanja donekle sam miran. Naravno, vjerojatno će biti igrača koji će možda morati u samoizolaciju, ali trudit ćemo se biti maksimalno fleksibilni prema klubovima. Ideja je da nitko ne gubi mečeve ako će imati zaraženog igrača. To se svakome može dogoditi. Bit će ovo izazovna sezona, ali završit ćemo je do kraja – kazao je Alen Ivančin, povjerenik natjecanja.
Kod muških Starr je opet prvi favorit za naslov, barem na papiru. Ekipa je praktički ostala ista kao i lani (Ređep, Šantek, Soroosh, Tan Ruiwu i Sun Chia Hung), nema Peršolje i Kraljića, a pojačali su se s Mijatovićem. Za vrat bi im, kao i inače, trebao puhati Libertas Marinkolor. Nakon 17 godina među Piturima nema više Juzbašića, otišao je i Šurbek, ali zato su potpisali reprezentativca Čipina, a tu su standardni Simović i Japec. Potom slijedi cijeli niz klubova koji će tražiti svoje mjesto pod suncem. Zagreb je lani završio treći, ostvario je devet pobjeda i četiri poraza, a imaju identičnu ekipu (Maglić, Ban, Borovnjak i Zovko). Lani je nakon 13. kola čak šest klubova bilo vrlo izjednačeno, Vodovod i Split s omjerom 6-7, a Pula, Požega, Srdoči i Dugo Selo s 5-8. Za vjerovati je da nas ove sezone čeka slična situacija.
Vodovod je ostao bez Zovka, a tu su Arbanas i Banek, a priključen je Markotić. Split je lani odlično krenuo, na kraju su bili peti, a u novoj sezoni ostali su bez Jerkovića i Vidana. Tu su starosjedioci Bakač i Mustapić, te starija garda Duplančić i Žižak. Pula je ostala bez prvog igrača Runjića, te će u novu sezonu u sastavu Maraković, Krstevski, Vekić i Milohanović. Požega je zadržala Mihaljevića i Matešu, doveli su Jakelića, dok ih je napustio D. Zeljko. Srdoči su sezonu završili osmi, u novu sezonu ulaze bez Jakelića i Samca, doveli su Šarčevića, Kuzmića i Amerikanca Zahrebina, a tu je i standardni Divković. Dugo Selo je ostalo bez Vidačeka i Metera, koji ionako nisu previše igrali, a okosnica momčadi su domaće snage L. i M. Martinek, Murat i Zlatkov. Slavonski Brod je lani bio bez pobjede, a i ove će sezone nastupiti u istom (Lošić, Klaić, Lovrić, Franjčec i Stanišić). Najslabiji su sastav lige i prvi su kandidati za niži rang.
Novi članovi HEP Supelige su Donat i Cibalia. Zadrani su se vratili nakon sezone izbivanja, a prijavljeni su Zubčić, Goja, Hrelec, Ražov i Karlović. Cibalia se prvi put kvalificirala u najviši rang, a boje Vinkovčana će braniti I. Zeljko, Lončar, Biber, Jelinek i Županić.
Kod djevojaka favorit je i dalje dr. Časl, u obranu naslova krenut će s djevojkama koje su ostvarile lanjski uspjeh (Tubikanec, Srebrnjak, Ni Xia Lian i Đurak), a pojačali su se i 25-godišnjom Ruskinjom Mohnačevom. Za vrat će im kao i ovih godina puhati Aquaestil, od lani su tu Han Vukelja i Pavlović, sestre Stepinac, a nova igračica je 17-godišnja Amerikanka Sirakova. Varaždin je lani završio treći, a ove godine ostali su bez Malobabić, dok će ostatak ekipe činiti Petek, Franović, Matijašec i J. Vukelić. TIS je završio četvrti, s istim učinkom kao i Varaždin, a u novu sezonu pojačali su se M. Vukelić, koja je stigla iz Aquaestila. Uz nju tu su još Cakol, S. Zajec, Švarc i Lončarević. Malinska Dubašnica je zadržala Jazbec i Magličić, nema više Šantek, dok će treću poziciju držati mlade Turčić i Šakić. Pula je ostala bez Tofant i Arapović, u novoj sezoni glavne konce igre držat će J. Zajec, Janković i Popec, a možda će priliku dobiti i netko od mladih talentiranih igračica iz omladinskog pogona. Mladost je ostavila gotovo isti sastav kao i lani (Marn, Tomić, Ilić i Šćepanović), ali bitna razlika je što su potpisali talentiranu Ćosić, koja je nedavno osvojila i juniorski i kadetski naslov prvaka države. Tek teba vidjeti što će ove sezone biti s Hodošanom, ostali su bez Poljak i Fajmut, tu je Markati i Sitar, ali osim njih prijavljene su sve kadetkinje i mlađe kadetkinje. Na papiru su prvi kandidati za ispadanje. Vrsar je lani završio predzadnji, a za razliku od tada pojačali su se s iskusnom Slovenkom Fajmut i Vidaković, dok su zadržali Riožu i Jurčević. Bjelovar je lani ostvario 13 poraza, no ove sezone pojačali su se s dvije igračice. Stigle su Ramić i Šantek, a tu je i standardna Grgić. Nova dva kluba u HEP Superligi su Crikvenica i Starr. Crikvenica je prijavila Knežević, Pećanić, Radaković, Krupski i Božičković. Starr je ostao praktički u istom sastavu kao i lani, tu su mlađahne Štriga, Borovec i Kovaček, dok je novost i daleko najiskusnije ime Tian Yuan.