Danas četvrta utakmica finala vaterpolo prvenstva

Cijelu već sezonu promatramo vaterpolska nadmetanja s praznim sjedalicama na tribini, kao ‘ostavštinu’ koronavirusa. Ne možemo reći da se nažalost na takvo što nismo već i naviknuli. Od igrača i trenera, do sudaca i ostalih službenih osoba. No, baš sada, s primicanjem sezone kraju, s razdobljem kada dolaze odlučujući susreti za medalje, trofeje, naslove, kada se igraju finala, žal se pojačava. Žal što nažalost i navijači ne mogu nazočiti spektaklima. Odlično je dakako što su uz rub bazena TV kamere, ali nedostaje onaj specifični žamor s tribina, bodrenje navijača, pljesak, zvižduk, emocije…

Ovo vrijedi za sve finalne utakmice, ali posebno za naše utakmice završnice državnog, jubilarnog 30. prvenstva. Utakmice Mladosti i Jug Adriatic osiguranja odnosno Gospara i Žabaca, potpuno nevažno kojim redoslijedom ih navodimo, nude posebnu draž. Ujedno, dosadašnja tri finala su ponudila, kako vrijeme odmiče i kako dolazi svaka nova utakmica, lagano podizanje kvalitete, povišenu razinu neizvjesnosti. Zato nam je tim više žao što niti predstojeće subote na bazenu uz Savu neće biti povika “Mladost, Mladost” i ono kratko i odrješito skandiranje “Jug, Jug…”. Obje momčadi, njihovi igrači i treneri s pravom to zaslužuju.

Međutim, to ne znači da i sljedeća, četvrta po redu finalna utakmica zagrebačke i dubrovačke momčadi neće plijeniti pozornošću. Od one stručnjaka preko medija do navijača.

Iz tabora mladostaša, za očekivanja prije skoka u bazen, priupitali smo za hvs.hr Franka Lazića. Mladića koji se nameće zadnjih sezona, učvrstio se u početnih sedam Žabaca, a ove sezone dospio i do konkurencije za kapicu Barakuda.

– Sigurno da je sve otvoreno, ništa nije gotovo i mi smo to pokazali i u Dubrovniku. U subotu ćemo dati sve od sebe da ponovimo onu igru i vratimo seriju opet na utakmicu u Gružu.

Je li vam trebala pobjeda u trećoj utakmici, kako bi dokazali i sebi samima, a još više okolini da ste još ‘živi’?

– Sigurno, to nas je ‘dignulo’. Nije Juga lako dobiti u Dubrovniku. Dat ćemo sve od sebe da ih dobijemo ponovno.

Što može presuditi, ma koliko znamo da je teško to za prognozirati u ovakvim utakmicama podjednakih suparnika?

– U ovakvim utakmicama presuđuje samo volja. Tko to želi više. Mi moramo biti, kako se veli, ‘krvavih očiju’. Moramo ostaviti srce u bazenu, ‘poginuti’ ondje, a onda na kraju ako oni budu bolji, stisnut ćemo im ruku jasno. Važno je samo da odigramo tako da nakon utakmice možemo sebe pogledati u zrcalo, u oči i znati da smo učinili sve za pobjedu.

Koliko motivacija više za vas i suigrače može biti i podatak da su ovo možda i zadnje utakmice Mladosti u ovakvom sastavu?

– Motivacija je više. U zadnje 3-4 godine, u finalu smo Jug pobijedili jednom. Drugo, Mladost nije bila prvak još od 2008. godine. To je stvarno puno vremena. Makar opet, kada se igra finale Prvenstva Hrvatske, ni ne treba biti nekih dodatnih motiva. To je najveći motiv – naglasio je Franko Lazić.

Pogled iz Gruža – Lončar

U sastavu Jug Adriatic osiguranja je više Zagrepčana, a jedan od njih je glavno sidro Gospara, reprezentativni centar, jedan od ključnih igrača dubrovačke momčadi Luka Lončar. Čovjek kojem mora biti drago što opet dolazi u Zagreb…

– Pa, i ne baš, ha, ha – u šali će na šalu Lončar. Jasno da su svi u Jugu Adriatic osiguranju ipak priželjkivali konačnu pobjedu još minule srijede u Dubrovniku, kada su već poveli 2-0.

– Ma, sigurno da je dobro za neku napetost sportsku, za TV gledatelje da je više utakmica, ali mi smo htjeli završiti ranije.

Što ste vi naučili iz treće utakmice i poraza u Dubrovniku?

– Najviše po meni, pristup. Nismo se možda psihološki toliko dobro pripremili kao za prve dvije utakmice. Mladost je onda bila bolja, iskoristila priliku i zasluženo pobijedila.

U čemu se očituje taj pojam ‘psihološkog pristupa’? Jeste li možda podsvjesno malo ipak podcijenili Zagrepčane?

– Ne mislim na taj način, nego smo ušli malo slabije. Usporenije, a tijekom utakmice se teško vratiti na željenu razinu. Pokušavali smo mi, davali sve od sebe u tom trenutku, ali nije to lako nakon takvog početka. U pripremi smo možda trebali biti malo bolji, te bi tada sigurno to mogli riješiti u Dubrovniku već. Sami smo si krivi.

Pitali smo jednog iz redova vaših suparnika, Franka Lazića, što može presuditi u ovoj utakmici. Franko je rekao “veća želja”, a Luka…?

– Detalji. Kao i u prve dvije utakmice. Konkretno, Mladost je imala fantastičnog igrača više u Dubrovniku, zabijali su golove s krila većinom. Razmahali su im se igrači, dok su prve dvije zabijali sa stative. To je u pravilu nekako lošije da ti s igračem manje, dakle kada se braniš, igrači s vratnice daju golove, ali mi smo eto prve dvije utakmice uspjeli pobijediti, a ovu treću nismo. Zato velim, detalji su u pitanju. Trenutak nadahnuća pojedinca. Marcelić je recimo bio motor pobjede Mladosti u trećoj utakmici, a onda su se na to nadogradili Bukić i Harkov, te naravno centri koji su tradicionalno postojani. Koncentracija je ključ. Ukoliko mi budemo koncentrirani i agresivni, povećavamo si šansu za pobjedu – naglasio je za hvs.hr, Luka Lončar.

Prijenos na HTV 2

Kao i sve tri prijašnje, tako će jasno i četvrta finalna utakmica Prvenstva Hrvatske biti prenošena u programu javne televizije. Kad se već ne može na tribine, pozivamo vas da od 17.55 uključite svoje TV prijamnike, prebacite na HTV 2 i uživate u spektaklu hrvatskog vaterpola.

Sude Štampalija i Severo

Za djelitelje pravde predstojeće finalne utakmice određen je ponovo hrvatsko-talijanski par. Konkretnije, Dragan Štampalija iz Šibenika i Alessandro Severo iz Rima, inače predsjednik Talijanske udruge vaterpolskih sudaca. Štampalija je u ovoj finalnoj seriji sudio već prvu utakmicu u Dubrovniku, a Talijan Severo drugu u Zagrebu.

Podsjetnik na tri dosadašnja finala

Nakon tri utakmice za naslov prvaka, rezultat je 2-1 u korist Juga Adriatic osiguranja koji je time udaljen još samo jednu pobjedu od naslova prvaka države.

Podsjetimo na dosadašnja tri finalna ogleda:

– 8. svibnja, Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje – Mladost 12:9

(Papanastasiou 3, Obradović 3/J. Vrlić 3) – najbolji strijelci

– 12. svibnja, Zagreb: Mladost – Jug Adriatic osiguranje 8:10

(Bušlje 2, Harkov 2/Obradović 3) – najbolji strijelci

– 19. svibnja, Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje – Mladost 10:12

(Lončar 3/Bukić 3, Visković 3) – najbolji strijelci

Izvor: HVS