Dalić: Moramo pronaći igrače koji imaju energiju

Izbornik Vatrenih Zlatko Dalić svjestan je situacije poslije remija s Češkom (1:1), a uoči odlučujuće utakmice sa Škotskom za prolaz u drugi krug natjecanja.

Oglas

 

Oglas

Dalić ukazuje na činjenicu da Hrvatska još uvijek ima realne izglede za prolaz.

Oglas

“Naravno da nisam ni sretan, ni zadovoljan, niti se osjećam komforno. Ovo nije Hrvatska kakvu sam zamišljao i htio. Ne igramo dobro. To nije ono što sam mislio, što je bila ideja kad sam počeo pripreme, ali dobili smo zadnju šansu da popravimo to u zadnjem kolu faze po skupinama i pobjedom se plasiramo dalje. Samo o tome moramo razmišljati, podići atmosferu koliko možemo i biti pozitivni. Međutim, itekako sam svjestan da ovo nije Hrvatska kakvu ja želim.”, kaže Dalić, koji nema namjeru tražiti krivce.

“Neću tražiti krivce pojedinačno niti mi je to posao. Nismo kompaktni, pogotovo to nismo bili u prvom poluvremenu protiv Češke. Jako smo loše ušli u utakmicu. Sedmorica, osmorica igrača došli su poslije ozljeda iz klubova i nismo se uspjeli složiti. Ideja mi je bila potpuno drugačija. Loše smo odigrali prvo poluvrijeme, protivnik je bio brži na lopti, ali nisu nam složili šansu. Dobili smo gol iz penala koji po meni uopće nije bio. Lovren nije imao namjeru udariti igrača, nego je skakao na loptu kao što i inače skače. Nakon toga imali smo šansu Rebića, ranije i onaj korner za Perišića. U drugom poluvremenu bili smo bolji, ali ne dovoljno za pobjedu. Česi su imali taj penal, a nama se nije vratilo kroz zicer.”

Gdje biste smjestili Hrvatsku uspoređujući ostale reprezentacije i njihove nastupe na Euru?

“Tamo gdje i jesmo. Tu smo, nismo se nametnuli. To nije Hrvatska koja ohrabruje, kakva bi trebala biti. Nismo na očekivanoj razini, ali imamo šansu popraviti se u utorak i pobjedom otići u drugi krug natjecanja. Međutim, nemamo puno stvari za koje se možemo uhvatiti. Sad smo u borbi za najboljih 16. Imao sam viziju kako bismo trebali izgledati, ali, gledajući treninge, tražili smo najbolja rješenja. Gledali smo u kakvom su stanju igrači, što smo napravili i po tome smo slagali priču. Uvijek bi netko imao sitan problem, nismo slagali situaciju na osnovu nečeg iluzornog, nego na temelju onoga što smo vidjeli na treningu. Probali smo nešto protiv Belgije i Engleske, nije išlo. Sad nam ostaje složiti brzu i motoričnu ekipu za Škotsku. Probali smo, tražili smo. Nismo radili neke kombinacije bez veze, bez ideje, nego smo probali izvući najbolje prema onome što smo vidjeli na treningu.”

Možete li izvući nešto pozitivno iz utakmice s Češkom?

“Igra u drugom poluvremenu je bila bolja, nego u prvom. Vidjeli smo da su Česi dosta otvoreni na bokovima, Coufal ide naprijed i iza njega ostaje prostor. Htjeli smo da Brekalo iskoristi taj prostor, a Perišić da ide jedan na jedan i stvara višak, da se ubacuju Brekalo i Kramarić u prazan prostor između linija. To smo napravili samo jednom, kad je Rebić imao zicer. Očekivali smo više takvih situacija. Išli smo u bespotreban presing, to je bilo sve samo ne dobro. U drugom poluvremenu bili smo malo organiziraniji i to nam treba biti neki putokaz. Protivnik je trčao dosta više od nas, to pokazuje i rezultat. A rezultat je taj koji ti daje motivaciju, koji stvara atmosferu, a mi ga nemamo. Nama treba rezultat da se situacija složi drugačije. Stalno smo u minusu, ne možemo ući u normalan ritam. Zato su obje stvari u pitanju. Fizika? I oni koji su u prvih 11 imali su problema s kojima su došli, nismo ih riješili. Ne možemo više poraditi na tome, ali psihološki se trebamo dići i pokušati to riješiti.”

Kakav je na vas dojam ostavila Škotska?

“Trebali su puno bolje proći protiv Češke. Imali su šanse, ali su primili gol kakav su primili, pogotovo onaj drugi s centra. Jučer su protiv Engleza isto dobro igrali. Oni će biti isti, i oni mogu u drugi krug pred svojim navijačima, bit će nam teško. Protivnik nema veliku kvalitetu, ali ima centarfora koji stalno gazi, koji ide na skok, Robertsona koji ide po lijevoj strani i ubacuje se. Moramo pripaziti na to.”

Je li veći pritisak sad ili kad ste preuzimali reprezentaciju uoči dvoboja s Ukrajinom?

“Cijela moja karijera i život su teški. Ja od borbe ne odustajem i ne bježim od odgovornosti. Još sam pun snage i rekao sam dečkima da vjerujem u njih, u sebe, u ljude oko mene i da još imamo snage, hrabrosti, odgovornosti, ponosa i inata da u utorak pokažemo i dobijemo utakmicu. Svi su nas otpisali i prekrižili i to nam mora biti motiv da napravimo taj klik, da okrenemo situaciju u svoju korist. Razumljivi su mi svi napadi i kritike, ne bježim od njih, ali reprezentacija zaslužuje podršku zbog svega što smo napravili prije i zbog šanse koju nam je dragi Bog dao. Vjerujem da smo kadri to.”

Imate li poruku za hrvatske navijače?

“Nikad nismo kalkulirali, nismo to radili ni u Rusiji protiv Islanda, ništa nismo namještali i slagali da bi nam bilo lakše. Cilj ostaje proći skupinu. U ovoj situaciji sve bih dao da to napravimo, da pokažemo snagu i inat, da sami sebi dokažemo da vrijedimo, da ne izgubimo sve skupa olako. Nakon Svjetskog prvenstva išli smo na drugi proces, kvalifikacije za Euro koje smo prošli glatko, Wales, Slovačka i Mađarska su na Euru, nije bilo loše. Prva Liga nacija, bili smo do zadnjih deset minuta na Final Fouru. Druga je bila lošija, ali igrali smo dobro protiv Francuza, protiv Portugala, jedino je loše bilo protiv Švedske. Što je, tu je, sad moramo pokazati sami sebi da možemo, da se iskupimo i napravimo više. Međutim, moramo pokazati više, ne dopustiti da protivnik trči više od nas i ne gubiti vjeru.”

Koliko promjena možemo očekivati u momčadi?

“Morat ćemo napraviti dvije, tri promjene, pokušati naći igrače koji će donijeti veću energiju i trku, to ću sigurno napraviti. Zamjene protiv Češke? Ne mijenjam zato što ja to želim, nego zato što možemo bolje. Kad sam odlučio ostaviti Brozovića na klupi, htio sam da imamo više igrača u završnici. Brozović je protiv Engleske bio u najlošijem stanju kad su u pitanju trojica veznih igrača, dakle uz njega Modrić i Kovačić. Htjeli smo Kramarića staviti iza špice i pokušati s dva brza krila, koristiti rupe, htjeli smo da Rebić ulazi u šanse pet ili sedam puta, a u šansu je ušao samo jednom. Brozović se sigurno vraća u momčad. Uvođenjem igrača više u napadu nismo puno dobili naprijed, a izgubili smo u defenzivi.”

Izvor: HNS