/Daleki Božić hrvatskih reprezentativki PUNO LJUBAVI I DALEKO OD DOMA
bikolina božičević

Daleki Božić hrvatskih reprezentativki PUNO LJUBAVI I DALEKO OD DOMA

Hrvatske odbojkaške reprezentativke, poput brojnih sportaša, Božić će dočekati daleko od Hrvatske. Nikolina Božičević, Samanta Fabris i Ema Strunjak ipak nisu odoljele čaroliji najvećeg katoličkog blagdana i same će daleko od doma pripremiti delicije koje će podijeliti sa suigračicama i najmilijima.

U dalekoj Finskoj igra naša Nikolina koja je s nama podijelila iskustvo blagdana u ovoj dalekoj sjevernoj zemlji: „Iako je Finska dom Djeda Mraza i njegova kuća je tek par sati udaljena od mog grada, još uvijek ga nisam imala prilike posjetiti. Vjerujem da ćemo u dogovoru s ostatkom ekipe prvom prilikom napraviti mali izlet u posjetu Djeda Mraza!“ – otkriva Nikolina i dodaje: „Slavljenje Božića u Finskoj ne razlikuje se puno od onog u Hrvatskoj. Iako dosta ljudi misli kako je finski narod hladan i oštar, oni su zapravo jedna jako topla i ugodna nacija. Tako i ovaj, jedan od meni najdražih blagdana u godini provode u obiteljskom, toplom i ugodnom okruženju. Osobito cijene Božić i Novu godinu, možda najviše od svih ostalih blagdana te puno pažnje posvećuju njegovoj proslavi!“

U Finskoj slavljenje Božića započinje mjesec dana ranije. „U tom ranijem periodu slave Mali Božić ili Pikkuioul gdje zapravo budući blagdan slave s prijateljima, poznanicima, kolegama, ali ne i s rodbinom. Tako ostavljaju dan Božića za vrijeme provedeno samo s obitelji. U vrijeme Malog Božića organiziraju se brojne zabave i događanja. Na samo božićno jutro obiteljski započinju dan u sauni te jedu tradicionalno božićno jelo od tijesta i riže – riisipuuro. Kako živim s djevojkom koja je iz Finske imam i jedinstvenu priliku osjetiti neke njihove običaje i čari finskog Božića. Stan smo već uredile i dekorirale u božićnom duhu. Za mene je Božić jedan od najdražih blagdana, gdje imamo priliku osjetiti pravu toplinu svakog obiteljskog doma, darovati bližnje i slaviti Isusovo rođenje!“

Kapetanica hrvatske reprezentacije Samanata Fabris ove sezone igra u dalekom ruskom Kazanu. Tamo velik dio grada još nije okićen, a prava slavlja kreću tek nakon Nove godine. Za razliku od njenog grada, talijanska Perugia u kojoj igra Ema Strunjak već je odavno okićena kao i njen dom.

samanta fabris

“Božić u Italiji gotovo se i ne razlikuje od običaja u Hrvatskoj. Jednako se kite gradovi, borovi, ide se na misu, Božić se provodi s obitelji. Ove godine Božić ću provesti na putu sa suigračicama za Cuneo jer nas sutradan očekuje utakmica. Blagdanska i dobra atmosfera niti tamo svakako neće izostati. Neizostavan poklon mojoj obitelji svake su godine razne delicije odnosno slatkiši koje vole. S tim nikada ne mogu promašiti, a ostatak poklona uvijek se trudim odabrati po njihovim željama. Želja bi mi bila provesti Božić s obitelji. Kako ove godine to nije moguće, zaželjela bih dobru atmosferu na putu sa suigračicama i naravno, dobru igru te dobar rezultat.” – istaknula je Ema Strunjak.

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija okuplja se već 27. prosinca i kreće na put ka Olimpijskom turniru na kojem će pokušati ostvariti što bolji rezultat. 2021. godine Hrvatska je i jedan od domaćina Europskog prvenstva na kojem ćemo navijati za naše reprezentativke.

ema strunjak

“Sretan Božić i sve najbolje u Novoj godini svima u Hrvatskoj!”
Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija

Izvor: Hrvatski odbojkaški savez

Foto: Toni Dabinović

Podijeli
  •  
  •  
  •