Čvrsto, pametno i odlučno – riječi koje se najčešće spominju u osječkim redovima uoči večerašnjeg dvoboja

To su riječi koje se uglavnom spominju u osječkim redovima uoči večerašnjeg dvoboja na još uvijek nedovršenom stadionu u Szczecinu.

Lijep je Szczecin, vidljivo je to bilo već na našoj ruti od zračne luke do hotela u kojem smo smješteni, u centru grada na ušću rijeke Odre i obali hladnog Baltičkog mora. Nekadašnji njemački utjecaj lako je primijetiti prije svega u graditeljstvu te činjenici da mnogi stanovnici, a ima ih oko 400.000, govore jezik svojih susjeda uz državnu granicu. Ima ovdje, na sjeverozapadu Poljske, dosta i onih koji su barem privremeno stigli iz drugih krajeva Europe i svijeta, vjerujući da se mogu snaći, pa i životno „skrasiti“ u ovoj velikoj i mnogoljudnoj zemlji kontinuiranog gospodarskog uzleta.

Poljaci očekuju oko 9.000 gledatelja

Dvodnevni boravak Osječana u „Ščečinu“ kako ga izgovaraju i Poljaci, nama će obilježiti večerašnja utakmica. Stadion na kojem će se igrati je u odmakloj fazi rekonstrukcije i neće proći još puno vremena, pa da bude završen i u nekom sasvim novom ruhu u odnosu na prethodno zdanje Miejskog. Ovoga četvrtka, pričaju nam domaćini, u propisanim epidemiološkim okvirima na raspoloživom dijelu tribina moglo bi se naći do 9.000 gledatelja što bi svakako bila lijepa brojka. To bi trebalo značiti da će Pogon imati značajnu podršku svojih navijača za koje smo čuli da znaju stvoriti pravu atmosferu. Koliko god je to prednost domaćinu, ne sumnjamo da će i Bijelo-plavima biti lijepo igrati ovako važan dvoboj u ozračju koje sportaši najviše vole. Prethodnih godina smo, primjerice, znali itekako zapažene europske rezultate ostvarivati u ambijentima poput onoga na Philips Areni u Eindhovenu, Ibroxu u Glasgowu, pa i u St. Poeltenu gdje nas je onako malo dijelilo od još jednog gola za plasman u skupinu Europske lige…

Prisutan je obostrani respekt

Očekuje nas neupitno kvalitetan protivnik, dobro vođen s klupe i organiziran na terenu. Kako je rekao Nenad Bjelica i pred poljskim novinarima, odluka neće pasti u Szczecinu jer je ovo samo prvo poluvrijeme dvostrukog ogleda. No, sigurno je da će naša momčad dati sve od sebe da bi se već u Poljskoj približila svome cilju, prolasku u treće pretkolo Konferencijske lige. Vidljivo je da nas Poljaci respektiraju, puno toga znaju o Osijeku, što smo imali prigodu čuti i na jučerašnjoj „pressici“ u improviziranom kontejneru u sklopu velikog stadionskog gradilišta. Nije osječki kormilar govorio o sastavu, takvoj vrsti novinarske znatiželje nije udovoljio, no na travnjak će sigurno poslati one za koje trenutno smatra da će najbolje odraditi zadaću protiv fizički jakog i dobro posloženog suparnika. Čvrsto, pametno i odlučno, to su riječi koje se uglavnom spominju u najavi susreta koji počinje u 21 sat, a vodit će ga rumunjski sudac Horatiu Fesnic sa svojim pomoćnicima i sunarodnjacima Valentinom Avramom i Alexandruom Cereiem.

Izvor nkosijek