/Ćuk i Marić održali zanimljiva predavanja požeškim trenerima BRUNO MARIĆ: "BEUSAN POJMA NEMA O PRAVILIMA"
seminar požega 00013

Ćuk i Marić održali zanimljiva predavanja požeškim trenerima BRUNO MARIĆ: "BEUSAN POJMA NEMA O PRAVILIMA"

U prostorijama Gospodarske komore u Požegi sinoć je održan trenerski seminar na kojem su predavači bili Sreten Ćuk i Bruno Marić, a okupio se zaista veliki broj nogometnih trenera i ostalih djelatnika iz požeško slavonskih klubova, pa i šire od toga, stigli su gosti i iz Brodsko posavske županije tako da se seminar definitivno pokazao kao pun pogodak.

Nakon što su trenere i sportske djelatnike, te goste predavače pozdravili predsjednik ŽNS Drago Lucić i tajnik Damir Bognar Sreten Ćuk odradio je vrlo zanimljivih 90 minuta predavanja o pomoćno nastavnim igrama u trenažnom procesu. Po riječima Ćuka takav oblik treninga na ove je prostore prvi donio Valery Lobanovski, a prvi su ih preuzeli i modernizirali Biće Mladinić i Ivica Osim. Pomoćno nastavne igre su temelj svakog modernog treninga od najmanjih koji tek kreću u nogometne vode pa sve do najvećih svjetskih klubova koji ih koriste naravno na puno višem i intenzivnijem nivou. Ćuk je kroz prezentaciju i slikovite opise trenerima prezentirao kako oni mogu koristiti u svojim sredinama u kojima rade da bi došli do igre kakvu preferiraju i u fazi napada i u fazi obrane.

seminar požega 00004

Nakon Ćuka za katedru je stao Bruno Marić koji je odnedavno imenovan glavnim instruktorom za VAR pri HNS-u. Ovaj umirovljeni sudac je imao zaista zanimljivo predavanje, otvoreno je  pričao o sudačkim previdima, pogreškama pa naravno i o svojima, posebice o onom toliko spominjanom kaznenom udarcu za Dinamo na Poljudu. Što se VAR-a tiče prisutnima je pojasnio sve aspekte njegovog rada, ali i ogromnom poslu koji je pred njim i njegovim suradnicima da ga uvedu u HNL do veljače sljedeće godine.

Zanimljivo je svakako vrlo žestoko komentiranje Marića o stručnim komentatorima suđenja u televizijskim emisijama. Ostao je ogroman dojam da je kod onog “stručnim” bio prilično ironičan, a na “Oko sokolovo”, Matea Beusana se obrušio sasvim izravno nazvavši ga neznalicom i čovjekom koji nema pojma o nogometnim pravilima. Dolaskom VAR-a Marić ističe da više neće biti potrebe za tim “stručnim” analizama jer prema protokolu svaka situacija u kojoj se VAR aktivira šalje se u FIFU gdje ide na ocjenjivanje tamošnjih eksperata, a njihove analize će biti javno dostupne.

seminar požega 00014

Mala ekskluziva koju je Marić izrekao požeškim nogometnim djelatnicima je da je upravo jučer u HNS stigla sama tehnika koja će se koristiti na HNL stadionima, a teoretska priprema sudaca je već krenula. Isto tako samo ovo predavanje je prava mala ekskluziva, naime ovo je jedini seminar ovog tipa koji će se održati u Hrvatskoj u dogledno vrijeme, nakon Požege VAR će se predstavljati isključivo sudačkoj organizaciji, a tek kada se završi taj dio posla kreću prezentacije sličnog tipa širom Hrvatske. Marić je istaknuo da će u periodu pred samo uvođenje VAR-a biti iznimno bitno o svim segmentima upoznati kompletnu sportsku javnost gdje očekuje da će i mediji odraditi velik dio posla.

Na kraju je ostavljen prostor za pitanja, pa se sve naravno završilo pričom o finalu Svjetskog prvenstva i Grizmanovom simuliranju, Perišićevom igranju rukom, prekršaju nad Mandžukićem.. To će nas vjerojatno proganjati do kraja života..

seminar požega 00001 seminar požega 00002 seminar požega 00005 seminar požega 00006 seminar požega 00007 seminar požega 00008 seminar požega 00009 seminar požega 00010 seminar požega 00011 seminar požega 00012

Podijeli
  •  
  •  
  •