Croatiji minimalna prednost, golijada u Semeljcima

Danas su u Velimirovcu i Semeljcima odigrani prvi dvoboji polufinala kvalifikacija za popunu 1. ŽNL osječko baranjske, dok se u srijedu igraju uzvratni dvoboji nakon kojih ćemo znati tko će u završnu borbu za promociju.

U Velimirovcu minimalna ali vrlo vrijedna pobjeda Croatije, prvaka 2. ŽNL NS Našice protiv Radničkog. Jedini pogodak na utakmici postigao je Luka Mataija deset minuta prije kraja i donio prednost svojoj momčadi. S obzirom da su sačuvali svoju mrežu Velimirovčani bi postignutim golom u uzvratu napravili velik posao, no u Dalju se malo tko osladio pozitivnim rezultatom pa je tu sve apsolutno otvoreno.

Isto se može reći i za dvoboj Poleta i Sokola, za sada više leti Sokol koji bi na svom terenu i u susretu bez golova izborio finale. Prvi dvoboj najbolja je pozivnica svim ljubiteljima nogometa na uzvrat, pred oko 500 gledatelja obje su momčadi izašle po pobjedu i tako su odradili svih 90 minuta. Bliže slavlju bili su gosti koji su imali veliku prednost, no Polet se nije predao, borio se pa mogao i do preokreta. Prva prednost Sokola već u 10. minuti kada Matej Žigmundić koristi najstrožu kaznu, domaća momčad dolazi do egala u 29. golom svog ponajboljeg igrača Marija Ćosića, a Sokol na odmor ipak odlazi s vodstvom zahvaljujući Toniju Šmagucu koji je precizan u 42. minut. Kada je u 62. Marko Falamić povećao prednost Sokola činilo se da je priča o prolasku u finale gotova, no Polet se u ludih 5 minuta vraća u egal, u 64. Ivan Đuretković smanjuje, a u 67; pet minuta nakon Falamićevog gola na 3:3 postavlja Valentin Pilić.

U srijedu u Rakitovici pada odluka, određena prednost je na strani Sokola, no daleko od toga da Polet nema ozbiljne šanse izboriti završne dvoboje za povratak u prvoligaško društvo. Iako je sama posjeta ovih utakmica sjajna i budi veliko zanimanje, ostaje popriličan upitnik nad čitaom ovom pričom s kvalifikacijama kojima se popunjava 1. ŽNL. Naime, u svakoj od liga nogometnih središta ima kvalitetnih klubova, pa da bi se postalo prvak treba uložiti puno truda, rada, znanja i novca i onda se čitava sezona svede na dvije utakmice u kojima se borite s jednako uspješnim klubom koji je jednako morao uložiti. S druge strane na začelju 1. ŽNL tavore klubovi u kojima se obično malo toga radi, malo što štima, a i svjesni da na kraju malo klubova ispada iz lige mnogi “rade na crno” kada postanu svjesni da su sigurni od ispadanja. Naravno, ova sezona je iznimka, ali smo stava da kvalifikacije treba ukinuti, svih 5 prvaka bi moralo izravno u 1. ŽNL, a iz nje neka ispada koliko treba, ako se tako pogodi čak i 5 klubova jer doista nema smisla da se nagrađuje one koji ne rade nauštrb onih koji čitave godine rade, pobjeđuju i zasigurno imaju odličnu atmosferu u i oko kluba!