/Croatija (Sremac) iz Bogdanovaca harala je Slavonijom i Baranjom ATOMSKI NAPAD IZ BOGDANOVACA DEMOLIRAO JE ČAK I PRVOLIGAŠE
cro stadion

Croatija (Sremac) iz Bogdanovaca harala je Slavonijom i Baranjom ATOMSKI NAPAD IZ BOGDANOVACA DEMOLIRAO JE ČAK I PRVOLIGAŠE

Nekadašnji Sremac, sada Croatija iz Bogdanovaca bila je svojedobno jedan od najboljih klubova Slavonije i Baranje. Pokucali smo na vrata starih, pomalo zaboravljenih asova slavonsko-baranjskog nogometa. Atomski napad koji je igrao u Bogdanovcima rijetko se viđao tada u  nogometnim krugovima. Postava s dva ubojita krila Radošom i  Prceom,  Baketa kao lijevi vezni,  Gelo centarfor, Vujeva desni vezni sijali su paniku svim tadašnjim klubovima s kojima su igrali pa čak i prvoligaškim. Pobjeda nad NK Osijek za kojega je tada nastupao i Davor Šuker od 6:0 je u današnje vrijeme nezamisliva.

sremac osijek

Iznad je novinski članak Glasa Slavonije dana 11.11.1987. kada je Croatia (tadašnji Sremac) ostvarila jednu od najvećih pobjeda u svojoj dugoj i bogatoj povijesti. Naime, Croatia je tada, kao član Republičke lige, u prijateljskoj utakmici dočekala momčad NK Osijeka, tada člana prve jugoslavenske lige, predvođenu Šukerom, Žeravicom, Rakelom i Alarom. Ekipa Osijeka se pripremala za predstojeći susret s Vardarom a nakon pobjede nad Čelikom od 3-0. Ono što se dogodilo ući će u povijest Croatie kao još jednog dokaza vrijednosti ove ekipe. Nadahnuti domaćini nanijeli su težak poraz Osječanima, poraz koji se i dan danas prepričava među onima koji su bili sudionici toga.

Tadašnji Dinamo iz Vinkovaca koji se plasirao u prvu ligu nije mogao na kraj s Bogdanovčanima. Bez svog najboljeg igrača Halilovića, predvođen Novoselcem i ostalim kvalitetnim igračima nisu imali šanse, dva poraza u dvadesetak dana 5:3, 3:1 doživjeli su od doista izuzetne momčadi iz Bogdanovaca.

 

U tijeku je objavljivanje novoga serijala starih vijesti vezanih za djelovanje kluba iz Bogdanovaca počevši od 1983.godine. Članci i sve ostale zanimljivosti su dostupni svima na FB stranici NK Croatija Bogdanovci.

 

sla cro

Neko staro, zaboravljeno vrijeme u kojemu je klub u 10 godina (1982-1991) bio čak sedam puta prvak liga u kojima se natjecao, dva puta ih je hvatala reorganizacija sustava natjecanja, klub koji su financirali mještani Bogdanovaca, gotovo svako domaćinstvo izdvajalo je nešto novaca za klub, nekoliko desetaka djevojaka i žena koje su pratile klub na svakoj utakmici, igrači koji su mamili uzdahe svojim potezima, driblinzima i pogocima, nesebično davanje sebe klubu Ivana Baruna po kojemu stadion danas nosi ime, Ilije Konjevoda, Ante Marića i mnogih drugih, gostovanja popraćena harmonikom i pjesmom danas se čine doista jako daleko, daleko čak i neostvarivo  sadašnjim događanjima u nogometnim sredinama.

 

cro grb

Nestvarno zvuči podatak da je u Bogdanovcima branio Milan Švengr, koji je u Bogdanovce stigao iz Bohemiansa, a bio je treći vratar čehoslovačke reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 1990.godine u Italiji.

Nesretni rat prekinuo je puno lijepih stvari tako i ovu predivnu priču iz Bogdanovaca, predsjednik Barun je poginuo i sve do 1999. nisu se vratili u svoje mjesto dok nije slavoskobrodski Vodovod na čelu s direktorom Grgićem stavio igralište u funkciju. Posljednja prijeratna pojačanja u Bogdanovcima bili su Bjelica i Pernar. To dovoljno govori kakvi su igrači igrali u najboljim bogdanovačkim danima.

Danas Croatija životari u prvoj ŽNL VSŽ. Trenutno su na zadnjoj poziciji s bodom zaostatka za Radničkim iz Vukovara. Većina tih jako dobrih igrača vezana je i dalje za nogomet i za svoj voljeni klub. Radoš je donedavno bio trener trećeligaša Vukovara 1991 gdje ga je zamijenio sadašnji trener Meštrović, Baketa je već dugi niz godina važna karika u funkcioniranju vukovarskog kluba i u seniorskom i omladinskom pogonu, Božo Gelo je trener u Bogdanovcima, Prce Vlado je predsjednik Croatije, Ante Gelo također radi u klubu, Vujeva igra i dalje za veterane Croatije, oba sina su aktivni igrači seniora u klubu kao i Radošev sin, Ante Keser je u Puli, Mikulić, Salamon nisu više u nogometu.

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.