Cedric Enard, izbornik hrvatskih odbojkaša: Super je osjećaj da svi žele napredovati

Novi izbornik hrvatske muške odbojkaške reprezentacije, ako pitamo igrače, velika je suprotnost prijašnjem, Emanueleu Zaniniju, po pitanju načina rada. Stručnost je ionako neupitna kod obojice, no Enard je hrvatskim reprezentativcima puno bolje ‘sjeo’, uspostavili su očito bolju komunikaciju, a to je i te kako važno u dugoročnom procesu kakav je rad u nacionalnoj selekciji.

Oglas

Iz te dobre ‘kemije’ već su se u startu pokazali i dobri rezultati, naši su odbojkaši osvojili broncu u Zlatnoj skupini Europske lige te zlato na Mediteranskim igrama, prvi puta otkako nastupaju na tom natjecanju. I to čak niti ne u punom sastavu, jer tek su se prije tri tjedna momčadi u Osijeku, za kvalifikacije za EP dogodine, priključili iskusni korektor Leo Andrić i primač-pucač Marino Marelić.

Oglas

Pojačanja kojima je Enard i te kako zadovoljan.

Oglas

„Jesam, jako, iako Leo još nije u punoj formi jer je iza sebe imao dugu i turbulentnu sezonu, neke ozljede, pa mu je trebalo vrijeme za oporavak. No, od prvog dana priprema do sada jako je podigao svoju formu, tako da sada imamo dva vrlo jaka korektora, njega i Petra Đirlića, što je sjajno. Što se Marina tiče, radi se također o vrlo dobrom igraču, iskusnom, koji će nam biti i te kako od pomoći u ovim napornim kvalifikacijskim utakmicama koje nas čekaju u kolovozu.“

U našoj kvalifikacijskoj skupini E su reprezentacije Cipra, Grčke i Norveške. Cipar ste apostrofirali, pobjedom u srijedu u Osijeku s 3:0, i sada se okrećete Grčkoj, s kojom se sastajete u gostima već u nedjelju.

„Iako smo na papiru mi bili favoriti, trebalo je ipak odraditi utakmicu i na terenu. Također, ovo nam je prva službena utakmica nakon mjesec dana, pa je i tu bilo određenih nepoznanica, kako ćemo krenuti u kvalifikacije. Ispalo je na kraju sve u najboljem redu, iako nismo baš bili tijekom cijelog meča fokusirani na suparnika,  pa je bilo i nekih glupih poena, no na kraju smo odradili korektan posao. Dao sam priliku i nekim ostalim igračima da osjete teren.“

Susret Norveške i Grčke otišao je u peti set, koji su na kraju dobili favorizirani Grci, iako su Norvežani pomalo neočekivano kod kuće vodili s 2-0 u setovima.

„To je na tragu onoga što sam već govorio, da je Norveška u našoj skupini velika enigma, da to nije slaba reprezentacija kakvom je mnogi smatraju. Svi su bili nekako skloni tvrditi da smo mi i Grci favoriti skupine, no već se u 1. kolu vidjelo da to i ne mora biti baš tako. Norvežani su dobra momčad, imaju igrača koji igraju izvan svoje zemlje u kvalitetnim ligama i igraju dobro. Ali, nas prije toga ipak očekuje težak susret s Grcima u nedjelju, i sve naše misli su usmjerene ka tom susretu. Dobro smo ih skautirali, naši skauti imaju puno informacija o njima, i sigurno ćemo se taktički dobro pripremiti za njih. Vrlo nam je važno u našim planovima ostvariti i pobjedu u Grčkoj, sada nakon što smo doma dobili Cipar, i zadržati vodeću poziciju koja garantira miran odlazak dogodine na Europsko prvenstvo.“

Foto: HOS

Do sada ste se već iskazali s hrvatskom reprezentacijom, osvojivši treće mjesto u Zlatnoj skupini Europske lige i zlato na Mediteranskim igrama. Jeste li očekivali takve rezultate već u ranoj fazi bio dolaska na mjesto izbornika?

„Ja uvijek idem na pobjedu, u svakoj utakmici, tako da ako to sagledamo na taj način, onda da, očekivao sam. U svakom slučaju, imali smo stvarno sjajan prvi dio ljetnih priprema, i tu smo napravili dobar posao. Moram tu reći i da nije u tom prvom dijelu bilo Lea Andrića, koji je tek sada priključio, a oprostili su se od reprezentacije i Timofei Zhukouski i i Ivan Raič, tako da sam zapravo stvarao novi tim. Dobro smo radili, i taj se trud i rad na kraju isplatio.”

Opće je poznato da je baza muške odbojke u Hrvatskoj dosta smanjena posljednjih desetljeća. Igrači koje ste okupili pod hrvatskim stijegom trebali bi biti ono najbolje što imamo. Jeste li zadovoljni izborom igrača koje imate na dispoziciji, gdje još vidite prostor za napredak?

“Imamo trenutno 16-ak igrača koji su već spremni igrati za reprezentaciju. Naravno, nije to jako velika baza, ali ni Hrvatska nije tako velika država kao Francuska ili Poljska, koje mogu birati igrače u puno većem bazenu. U svakom slučaju je selekcija konkurentna, što smo i mogli primijetiti već u prvom dijelu ljeta. Poanta nije u tome kakvu imaš momčad, moraš je stvoriti, nego kakav posao moraš obaviti dok smo zajedno. Naravno, i igrači moraju biti dovoljno ambiciozni tijekom sezone da si izbore dobre pozicije u klubovima u Hrvatskoj i vani, jer to donosi puno onda i reprezentaciji, tako rastu kao igrači. Sa selekcijom sam dakle zadovoljan, a pored toga sam uočio i neke mlade igrače koji će sada još stasati u klubovima, pa ćemo naredne godine vidjeti dokle su došli i što su odnijeli iz klupske sezone.”

I za kraj, kako ste zadovoljni praćenjem od strane HOS-a, imate li sve što vam je potrebno, od logistike, asistenata, uvjeta rada…?

“Uvjeti za rad s reprezentacijom su odlični. U prvoj polovici ljeta bili smo u Varaždinu, i sve je bilo super, od  dvorane, teretane, hotela, hrane, organizacije, svih ljudi oko mene… Osjetio sam da Savez želi napraviti korake dalje, rasti i biti sve konkurentniji. Super je taj osjećaj, da svi žele napredovati. Nadam se samo da ćemo imati i dobru podršku navijača tijekom kvalifikacija u Osijeku, jer ih trebamo, a i igrači to zaslužuju.” (HOS)