Brazilski nogometni savez daje 3,6 milijuna dolara niželigašima

Brazilski je nogometni savez uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom odlučio pomoći i onima koji žive u sjeni prvoligaškog glamoura i slave. Tako će sva ova svota od 3,6 milijuna dolara otići na račune trećeligaških (svakom klubu 37 800 $) i četvrtoligaških (22 700$) klubova te prve i druge lige nogometašica.

Upravo su ovo lige koje su iznimno vitalne u svakoj nogometnoj naciji jer su idealne za mlade igrače, često ih nazivaju razvojnim i doista su neophodne da bi lige iznad bile kvalitetne i da bi uopće funkcionirale jer ne mogu svi nakon juniorskog staža biti gotovi i spremni igrači.

Svi se i u našem nogometu kunu u bazu, premalo se ipak pažnja posvećuje nižim ligama od prve, a ovakva gesta i pomoć je doista znak da se Brazilci ne kunu u svoju bazu nego čvrsto vjeruju u nju i to pokazuju djelom. Lijepo je dobiti lopte, računala, kamere…sve je to itekako vrijedna pomoć klubovima no oni sigurno zaslužuju i u RH puno, puno više.

Bilo bi prekrasno kada bi sve države i svi savezi imali sluha i slijedili primjer predsjednika brazilskog saveza Rogeria Cabocia:  Proživljavamo neviđeni trenutak globalne krize, čije je trajanje i posljedice još uvijek nezamislivo. Stoga je potrebno djelovati s razumom i odgovornošću. Naš cilj s ovim mjerama je pružanje izravne i neposredne pomoći.

Dok se po medijima provlače trakavice o smanjenjima plaća i često čuju kuknjave velikih i bogatih klubova naši niželigaši u miru čekaju rasplet situacije, uređuju objekte, saniraju travnjake kako bi poboljšali uvjete stvaranja mladih igrača u bazi koja je previše marginalizirana, a tako bitna za naš nogomet.

Inati se Slavonijo! Bravo svim entuzijastima koji se silno bore uz pomoć lokalnih jedinica samouprave i drže bazu čvrstom. Bez lažne skromnosti možemo reći da je slavonska baza itekako čvrsta, zdrava i nepokolebljiva.

Foto europlan-online.de