Blackout Izvršnog odbora HNS-a

Iako nije baš rijetkost da donosi čudne odluke i da se o njima vrlo kritično izjašnjava najveći dio sportske javnosti, ali jučerašnji sastanak Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza digla je najviše prašine unazad nekoliko godina, čak više nego kada su sami sebe nagradili finim novčanim bonusom zbog – osvojenog srebra u Rusiji!

Naime, IO HNS-a je između ostalog jučer odlučio suprotno preporukama Stožera civilne zaštite da se posljednje kolo igra bez gledatelja izravno oštetivši NK Osijek koji će tako ostati bez podrške s tribina, iako će igrači sasvim sigurno čuti podršku. Osim toga odlučeno je da u Ligu prvaka mladih ide Dinamo zahvaljujući minimalnoj prednosti u odnosu na vršnjake Hajduka kada se računa koeficijent.

Naravno da je krenula bura nezadovoljstva i iz Splita i iz Osijeka, jer Hajduk je na ljestvici uz utakmicu više imao bodovnu prednost ispred Dinama, dok će Osijek biti i te kako oslabljen bez gledatelja. O ovoj odluci da se igra bez gledatelja zaista se nema što puno pričati, potpuno je besmisleno braniti ulazak gledateljima na otvorenom, postoji opravdana sumnja u skrivene namjere i nikada se neće izbrisati ako se dogodi ono što vjerujemo da neće, da Osijek izgubi drugo mjesto. U tom slučaju ne bismo bili u koži Davora Šukera, ali ni gradskih vlasti Osijeka koje će zasigurno biti zatrpane zahtjevima da mu se oduzme status počasnog građanina.

S druge strane priča o juniorskom prvaku ipak ima nekoliko strana. Prva je ta da se HNS držao preporuke koju je odavno dala UEFA. Druga je da je Hajduk oštećen, jer jednostavno ima više bodova od Dinama. Treća je ta i da društvo s Poljuda nije u pravu kada traži majstoricu iako bi ona ponudila najveći spektakl i promociju nogometa, ako je HNS-u stalo do promocije kada brani dolazak gledatelja na tribine. Nekakvo realno rješenje, najpoštenije bi bilo da su juniori Dinama odigrali svoju zaostalu utakmicu protiv Dugopolja nakon koje bi sve bilo jasno. Ako se odigrala kompletna završnica seniorske 1. HNL, ako su odigrane kvalifikacije za 2. HNL, igrat će se i kvalifikacije za 1. HNL, ne vidimo razlog zašto se ne bi odigrala i jedna juniorska utakmica pa da se zatvore sve špekulacije i spriječe nezadovoljstva.

Uz odluku o jedinstvenoj 3. HNL i ove dvije skandalozne odluke izvršnjaci su si pucali u koljena i napravili tri koraka unazad. Je li konačno došlo vrijeme pomlađivanja i kompletnog reseta društva koje vodi hrvatski nogomet? Odavno je i prošlo…