Biciklizam sve popularniji u Slavonskom Brodu

U Slavonskom Brodu i okolici puno je biciklista rekretivaca. Oni se dijele na nekoliko skupina i to na one koji voze po šumama na brdskim biciklima, pa na one koji se voze po gradu na tzv. City bikeu i na one koji imaju trkače bicikle. U Slavonskom Brodu nekoliko je biciklističkih udruga, dok su tu i 2 kluba, BK Festung i BK Marsonia. Festung je orijentiran samo na brdski biciklizam te se oni natječu u Slavonskoj ligi, dok je Marsonia isključivo vezana za cestu na trkaćim biciklima, ali oni ne idu na natjecanja. Voze više rekreativno, dok u Festungu svake godine imaju novih momaka koji se odlučuju za vožnju po šumi i na utrkama Slavonske lige.

Oglas

 

Oglas

Tako je od novih vozača u Festungu od nedavno Vedran Vlajnić koji će svakako svojim rezultatima pomoći klubu kako bi se vratio u vrh Slavonske lige. Imali su Brođani period kada su 5 godina za redom bili prvaci, a sada su u posljednje dvije sezone pustili drugima da uzmu naslov.

Oglas

 

Natjecanja u biciklizmu u Slavonskom Brodu i okolici organizira samo BK Festung te je prema tradiciji njihova utrka u Tvrđavi uvijek prva u kalendaru Slavonske brdsko biciklističke lige. Međutim, ove godine su radovi u Tvrđavi, pa je upitno održavanje utrke.

 

U početku je utrke za Festung vozio Antun Brekalo koji je rođen 1953. godine, međutim, više ne ide na natjecanja, ali redovito vozi po šumi i na cesti. Stalno ističe kako mu je žao što se ranije nije počeo baviti biciklizmom.

 

Brekalo je omiljen među biciklistima, a kako je radio na brodu uvijek je uza sebe imao bicikl. Tako bi čim bi brod pristao u luku, on sjeo na bicikl i radio krugove po gradu u kojem bi stali.

 

Zanimljiv podatak je da ima biciklista rekreativaca koji su u prošloj 2020. godini napravili 15.000 km na biciklu, a među njima je Brođanin Tomislav Obradović. Mnogi te kilometre nemaju na svom osobnom automobilu, međutim, vremenski uvjeti bili su dobri i ako se čovjek organizira može se napraviti toliki broj kilometara.

 

Tomislav Obradović također je počeo voziti utrke Slavonske lige po šumi za Festung, ali se kasnije prebacio na cestu na kojoj dominira. Po svojoj brzini i snazi kako vozi on je više poluprofesionalac, nego što je rekreativac. Sada su vožnje po šumi i na cesti samo ukoliko je dobro vrijeme, ali ima i onih najhrabrijih koji jednostavno voze tijekom cijele godine i ne mogu bez biciklizma.

Josip Šebalj