/Barakude noćas protiv SAD-a DRUGOM POBJEDOM OSIGURATI OSKINU FINALA
temp1846044857619803400

Barakude noćas protiv SAD-a DRUGOM POBJEDOM OSIGURATI OSKINU FINALA

 

Nema spavanja u hrvatskim vaterpolskim domovima. Bilo da su oni u Domovini ili dalekoj Koreji, svodi se na isto. Naime u 2. kolu Svjetskog prvenstva u Gwangjuu, Hrvatska igra protiv SAD u 02.50 po hrvatskom vremenu odnosno 09.50 po lokalnom, korejskom vremenu, ali to ujedno znači da će se na dan utakmice Barakude probuditi već u 6 sati ujutro. Jasno da nije baš idealno, ali budno i orno su izgledali naši reprezentativci već prvog dana natjecanja. Ukoliko je suditi prema toj izvedbi, a nema razloga da to ne činimo, slutimo da bi uspavani mogli biti jedino Amerikanci. Uspavani od Hrvata, tijekom nadolazećeg susreta.

 

– Amerikanci su reprezentacija slična onoj australskoj. Tu mislim na stil igre – veli izbornik Barakuda Ivica Tucak i nastavlja.

 

– Kada govorim o sličnosti mislim na Amerikanci imaju Lucu Cupida, igrača koji je sličan Aaronu Youngeru. Na vanjskoj poziciji i desnoj strani je Alex Bowen koji je i bolji malo od Richarda Campbella. Centar Amerikanaca je Ben Hallock koji je istina ipak nešto fizički slabiji od Australca Kayesa, ali to ne znači i bitno slabiji igrač. Imaju vratara koji sudjeluje u igri. Fizički su vrlo jaki, čupaju, bore se žestoko i zato i mi moramo u takvoj utakmici odigrati na istoj razini.

 

Američka vrsta, u različitim generacijama inače jest posebna kao nerijetko i vrlo gruba reprezentacija protiv koje nije jednom bilo čak i ozljeda. Dakako da se nadamo kako se ni u primislima takvo što neće dogoditi, ali samo navodimo kao činjenicu da će sraz protiv SAD biti pravo malo hrvanje u vodi.

 

– Neće nas ipak oni ničime iznenaditi – kratko je samo pridodao izbornik Tucak.

 

Utakmica s Amerikancima nosi dodatnu draž, osobitost.Nakon pobjede nad Australijom, trijumf protiv SAD bi nam praktički osigurao prvo mjesto u skupini jer je teško povjerovati da nas Kazahstan može ozbiljnije ugroziti. To nadalje znači da bi, pobijedimo li Amerikance, gotovo pa osigurali tri slobodna dana u Gwangjuu, te izravan ulazak u četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Što se SAD tiče, momčad jest ponešto izmijenjena u odnosu na primjerice posljednje SP u Budimpešti 2017. Prije svega je pomlađena, a možda najbitnija promjena je na mjestu vratara gdje više nema McQuina Barona. U momčadi međutim ima nekoliko jako dobro znanih igrača. Prije svega kapetan i najstariji igrač (1983.), branič Jesse Smith kojeg se hrvatski vaterpolski zaljubljenici sjećaju iz doba igranja u zagrebačkoj Mladosti. Valja pripaziti na Lucu Cupida, 24-godišnjeg mladića, koji je minule sezone bio nekoliko mjeseci i u Pro Reccu. Talijani su već dugo ‘bacili oko’ na ovog nadarenog Italo-Amerikanca, ali je mladi Cupido početkom ove kalendarske godine poradi bolje pripreme za OI u Tokiju, svjestan da neće baš imati osobitu minutažu u Pro Reccu, odlučio vratiti u SAD. Sjajan je i Alex Bowen, igrač desne strane koji je nedavno dogovorio prelazak u Mladost. Momčad im vodi Srbin Dejan Udovičić koji je ondje od proljeća 2013. Strateg koji je poznat kao bivši izbornik Srbije s kojom je na 17 velikih natjecanja osvojio 16 medalja. Sigurno da je Udovičić uspio donekle unaprijediti igru Amerikanaca, ali opet ne vjerujemo i toliko da bi u Gwangjuu konkurirali za medalju. Dapače, ove kalendarske godine su njima više u fokusu Panameričke igre u Limi, glavnom gradu Perua nego Svjetsko prvenstvo u kolovozu. Uostalom, Amerikanci su prvo objavili sastav, i to 11 igrača (već se uvježbavaju na tu brojku na OI u Tokiju) za Panameričke igre, a samo dva dana prije Gwangjua i za Svjetsko prvenstvo.

 

– Tu mislim da je riječ i o njihovom ponosu. Silno im je stalo do Panameričkih igara jer žele i vole biti najbolji u obje Amerike – govori o Amerikancima, donedavno tamošnji student, hrvatski reprezentativac Lovre Miloš.

 

– No, to nikako ne znači da će oni olako ući u ijednu utakmicu. Dapače, jaki su, vrlo slični Australcima, najveći dio igrača poznajem i morat ćemo biti maksimalno ozbiljni i kvalitetni za njih pobijediti.

 

Koju je riječ o nadolazećoj utakmici rekao i sam Alex Bowen, jedan od najboljih američkih vaterpolista.

 

– Znamo što nas čeka u sljedeće dvije utakmice, od kojih je prva s Hrvatskom. Zato smo ušli vrlo usredotočeni protiv Kazahstana (16:7), vrlo ozbiljni. Neće biti lagano, ali nismo to ni očekivali, konačno pa ovo je zato Svjetsko prvenstvo – naglasio je Bowen.

 

Utakmicu Hrvatska – SAD možete pratiti u prijenosu na HTV 2 od 02.50 sati, u srijedu, 17. srpnja. Jednako tako, o svim imalo bitnijim događajima u taboru naše reprezentacije pratite mrežnu stranicu Hrvatskog vaterpolskog saveza, www.hvs.hr, jednako kao što nas možete pronaći i na Facebooku i Instagramu.

 

 

 

“IZNAD SVIH – HRVATSKA”

 

 

 

___________________________________________________________________________

 

 

 

Omjer Hrvatska – SAD

 

 

 

Hrvatski i američki vaterpolisti dosad su se ukupno u službenim utakmicama susretali 66 puta. Hrvatska je i više no dvostruko bolja, ali kada se gledaju samo utakmice na svjetskim prvenstvima, tada je taj omjer i još uvjerljiviji. U biti, od Amerikanaca samo izgubili samo jednom, u Fukuoki 2001. u utakmici za 7. mjesto.

 

 

 

Omjer na SP-ima

 

7 6 0 1 68:50

 

(Rim 1994. – 9:7; Fukuoka 2001. – 11:5 i 9:10; Melbourne 2007. – 10:8; Rim 2009. – 8:6; Barcelona 2013. – 9:7 i Budimpešta 2017. – 12:7)

 

 

 

Omjer ukupno

 

66 44 2 20 593:503

 

 

 

___________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Rekordi i jubileji

 

 

 

Utakmica 1. kola u Gwangjuu, Hrvatska – Australija ponudila je i neke ‘okrugle’ brojke, jubileje iz povijesti nastupa hrvatske reprezentacije.

 

– 7.500-ti gol u povijesti za Hrvatsku – postigao je Josip Vrlić za vodstvo 6:1

 

– 800-ti gol za Hrvatsku na svjetskim prvenstvima – postigao je kapetan Barakuda Andro Bušlje, za vodstvo 11:2

 

– 40. utakmica protiv Australije u povijesti – odigrana je u Gwangjuu u ponedjeljak

 

– 30. pobjeda nad Australijom ukupno – postignuto također u spomenutoj utakmici—-

 

 

 

___________________________________________________________________________

 

 

 

Ante Vukičević vodeći strijelac

 

 

 

Nakon 1. kola Svjetskog prvenstva, ljestvicu strijelaca predvodi naš Ante Vukičević. On je jedini naime koji je postigao čak 6 golova koliko je ‘utrpao’ u mrežu Australaca. Slijede ga s 5 pogodaka, španjolski reprezentativac Blai Mallarach koji je također nekoć igrao u Hrvatskoj, odnosno Mladosti

Podijeli
  •  
  •  
  •