Barakude i Furija za prvo mjesto u skupini

Barakude i Furija u ponedjeljak će ujutro po našem vremenu (08.30) u bazen Tatsumi Waterpolo Centra u više-manje ležernoj atmosferi. I jedni i drugi, baš kao uostalom i oni iza nas, Crna Gora i Srbija, već su osigurali četvrtfinale. To automatski nosi određenu dozu stresa ili nervoze manje, ali to dakako ne znači da oba sastava neće u bazenu dati sve od sebe ne bi li svladali suparnika. Jer, osim što su ipak u pitanju Olimpijske igre gdje je svaka utakmica, gol, obrana, pobjeda s određenom ‘težinom’, ova utakmica ipak nosi određeni ulog. Prvo mjesto u skupini!

Oglas

Španjolcima je za to dostatan i remi, dok naši reprezentativci moraju nužno pobijediti ako žele biti prvoplasirani nakon nadmetanja unutar skupine.

Oglas

– Mi ćemo kao i uvijek, te kao u svakoj utakmici ići na pobjedu. To je tako jasno. Gledat ćemo što se zbiva u drugoj skupini, a do naše utakmice sa Španjolskom ćemo znati i koji su nam mogući suparnici – veli hrvatski izbornik Ivica Tucak.

Oglas

Pogled u povijest

Kada se pogleda bliža, ali i dalja povijest hrvatsko-španjolskih dvoboja, Furija nam je znala zagorčati život. Od finala Igara u Atlanti, davne 1996. pa do posljednja dva naša ogleda kada su nas svladali u polufinalima. Na Svjetskom prvenstvu u Gwangjuu 2019., te šest mjeseci kasnije, na Europskom prvenstvu u Budimpešti.

– To je točno, ali ova utakmica koja je sada pred nama je potpuno nebitna. Možda se pokaže bitnom, teško je to predvidjeti. Da, pobjedom se osvaja prvo mjesto u skupini, ali kada pogledate da je u A skupini sve do zadnjeg kola otvoreno odnosno ne zna se tko su prve tri momčadi, je li to Italija, Grčka ili Mađarska, a sve tri su izvanredne kvalitete… Možemo govoriti i o Amerikancima za koje se zna da su četvrti, ali SAD igraju izvrsno. Izgubili su od Mađara, ali tri razlike samo, dok su Talijanima pričinili velike nevolje. Poveli su 4:0, u zadnjoj četvrtini imali 2 gola razlike, Italije mora uprijeti sve snage da bi ih dobila u završnici. Ono što je bitno da smo mi pravi, a kada smo ovakvi kakvi smo bili u prethodne dvije utakmice, onda me apsolutno ne zanima tko će biti s druge strane.

Sličnog je stava i naš kapetan Andro Bušlje

– Pobjeda nam donosi prvo mjesto, tako da ćemo naravno ići na pobjedu. Opet, zar isto ne vrijedi i za Španjolce s tim da njima odgovara i remi. Mislim da je najbitnije da igramo dobro, da se čini mi se iz utakmice u utakmicu i dižemo, te samo mislimo prvenstveno na sebe i svoju igru.

Jedan od junaka dvoboja protiv Srbije, ali i protiv Crne Gore, te cijelo vrijeme postojano odličan na tokijskom turniru, vratar Marko Bijač je rekao.

– Analizirat ćemo neke pogreške kojih je bilo i u prethodne dvije utakmice, neovisno što smo odigrali sjajno. Pripremit ćemo se najbolje što znamo i pokušati osvojiti prvo mjesto, jasno.

Odlični Španjolci

Kada je o Španjolskoj riječ, ne treba trošiti puno riječi na vrhunsku kvalitetu europskog i svjetskog doprvaka. Primarno su vrlo uigrana momčad, a kako i ne bi bila kada ih je čak 11 od 13 koji su ovdje u Tokiju iz istog kluba (Barcelonete). Ako ćemo preciznije 10 uigranih jer je drugi vratar Unai Aguirre taj 11-ti igrač, ali on je tek ovog ljeta prešao iz gradskog suparnika Barcelone u Barcelonetu. Odličan vratar (Lopez), sjajni centri (prije svega Roger Tahull), pucači iz vanjske linije (Granados i Munarriz, ali i još mlađi Sanahuja), ljevoruka prijetnja (Mallarach), te svakako vođa momčadi (Perrone). Još su si malo ojačali branički red s naturaliziranim igračem, inače Slovakom (Martin Famera). Pokretljivi, brzi, vižljasti. Sjajan suparnik, ali još se nisu sastali s… Hrvatskom!

Omjer Hrvatska – Španjolska

Na olimpijskim igrama

5   1  0  4  34:43

– 1996. Atlanta: 5:7, finale

– 2000. Sydney: 8:9, četvrtfinale

– 2008. Peking: 9:11, za 5. mjesto

– 2012. London: 8:7, 2. kolo

– 2016. Rio de Janeiro: 4:9, 3. kolo

Ukupno

59   28  7  24  510:494

Računice

Vrlo su jasne opcije u B skupini uoči posljednjeg, 5. kola. Mi i Španjolci igramo za 1. mjesto u skupini, a Srbi i Crnogorci za treće. Nešto je malo složenije u A skupini s kojom se ‘križamo’ u četvrtfinalu, iako je i tu znano koje četiri momčadi idu dalje – Italija, Grčka, Mađarska i SAD. Pitanje je samo kojim poretkom. Jedno je doduše znano, Amerikanci su u svim kombinacijama sigurno četvrti i oni će u četvrtzavršnici ići na pobjednika B skupine. Što se prva tri mjesta tiče, tu je sve otvoreno. Prije zadnjeg kola Italija i Grčka imaju po 7 bodova, a Mađarska 6. Pobijedi li Italija Mađarsku, a Grci slave protiv SAD, tada će ostati bodovno poravnati. Izjednačeni su i u međusobnom omjeru (6:6). Tada se, prema propozicijama FINA u slučaju bodovne poravnatosti dvije momčadi koje zauzimaju prva dva mjesta, gleda njihov odnos s trećeplasiranom vrstom.

Grčka je pobijedila Mađarsku s jednim golom razlike (10:9), pa ostaje vidjeti što će učiniti Italija, odnosno u slučaju pobjede Settebella s kojom razlikom, pa s koliko postignutih golova…

Obje utakmice, Mađarska – Italija, kao i Grčka – SAD odigrat će se prije našeg sraza sa Španjolcima, tako da će Barakude pri dolasku na bazen već imati spoznaju više.

Parovi i satnica 5. kola

03.00 Mađarska – Italija (A)

04.30 Grčka – SAD (A)

07.00 Srbija – Crna Gora (B)

08.30 Španjolska – Hrvatska (B)

11.20 Japan – Južna Afrika (A)

12.50 Australija – Kazahstan (B)

Foto Slobodan Kadić