Bahtijerević: Šanse za zarazu na utakmici su minimalne

Struka kaže da utakmice nisu problem već duži boravak u zatvorenim prostorima. Tako je Dr Zoran Bahtijarević dugogodišnji šef zdravstvene službe Vatrenih u sinoćnjem razgovoru za NOVU TV iznio podatke koji bi mogli biti mjerodavni za nastavak natjecanja na nogometnim terenima.

Oglas

Bahtijarević je istaknuo da su šanse za zarazu na jednoj nogometnoj utakmici minimalne jer su pedantni Nijemci već odradili i proučili simulacije koliko vremena igrači provode u bliskom kontaktu te došli do zaključka da se igrači u razmaku manjem od jednog metra tijekom utakmice nalaze u prosjeku svega 18 sekundi.

Oglas

Prema tome najdulji kontakt na utakmici bi trajao ukupno 3 minute, a poznato je da kontakt za širenje zaraze treba trajati dulje od 15 minuta te da su glavna opasnost i izvor potencijalne zaraze zatvoreni prostori (svlačionice) te navijači koji bi bili nagurani preblizu jedni drugima.

Oglas

Igrati bez navijača je doista besmisleno, vrhunski klubovi će osigurati svojim navijačima gledanje utakmica putem TV ekrana, ali nižerangirani klubovi to ne mogu. Ako se mogu organizirati uvjeti socijalne distance u trgovinama, crkvama, kafićima, vjerojatno se može i na stadionima.

Foto FB Zoran Bahtijarević