Aero klubu Brod 3. mjesto u ekipnom dijelu na PH

Još 1983. godine na Aerodromu Jelas održano je tadašnje Prvenstvo Jugoslavije, dok je od tada prošla 41. godina kako bi se jedno državno natjecanje u zdrakoplovnom jedriličarstvu održalo u Slavonskom Brodu. Na ovom 15. Prvenstvu Hrvatske nastupilo je 8 pilota koji su se natjecali u klub klasi preleti po zadanima točkama na 100 i više kilometara. Natjecanje je održano u ekipnom i pojedinačnom dijelu, dok su 3 dana od ukupnih 7 koliko su imali za natjecanje bila dovoljna kako bi se službeno priznalo ovo Prvenstvo Hrvatske. Na kraju su svi piloti imali 4 dobra dana uz odgovarajuće vremenske uvjete tako da se ovo natjecanje moglo održati bez problema.

Sukladno meteorološkim prilikama koje su ključne u ovom sportu sudac, a u ovom slučaju to je bio Slovenac Tomaž Bezjak iz Ptuja određuje rutu i vremenski rok u kojem svi piloti svojim jedrilicama moraju obići sve zadane točke te se što prije vratiti na start, odnosno cilj.

Glavna značajka je da svi piloti kad su u zraku svojim jedrilicama traže toplinski vrtlog ili termiku koja im daje tzv. gorivo kako bi mogli obići sve zadane točke. Bilo je slučajeva da su piloti svojim jedrilicama kada ne nađu taj toplinski vrtlog sletili u: Djedinu rijeku, pa u Slobodnicu, Garčin, Sulkovce i Pleternicu u kojoj je završio Đani Zaninović iz Splita. 

Osim vremenskih uvjeta na ovom natjecanju jako su važni profesionalni iskusni piloti koji avionom šlepaju jedrilice. Na državnom prvenstvu jedrilice se ne smiju dizati vitlom, već isključivo avionom koji ih diže na 600 metara visine. Kad se jedrilice otkače one se pomoću terminke i toplinskog vrtloga penju na 2.000 metara i kada je svih 8 u zraku onda im kreće start za taj dan. S obzirom da Aero klub Brod nema svoj avion za šlepanje jedrilica za ovo natjecanje niti ga nema u Slavoniji i Baranji oni su došli prvo iz Medulina, a onda iz Splita. Tako su ih šlepali Boris Delić iz Medulina koji je pilot jetova i mlaznih aviona, pa Robert Vrbančić iz Slovenije te dvojica iskusnih koji imaju 79 godina starosti Goran Kovačević iz Splita i Zlatko Zemljić iz Zagreba, dok je tu još bio i Splićanin Igor Jajac.

Na kraju je do naslova prvaka Hrvatske došao Frane Franić iz Aero kluba Vitar. Iza njega na 2. mjestu bio je Vinko Šoljan iz Auro kluba Split, dok je treća pozicija pripala Grozdanu Meglaju iz Aero kluba Krila Koprivnice. U ekipnom dijelu prvak Hrvatske postao je Aero klub Vitar, drugi je Split, a treći Brod za koji su nastupili Igor Ilić i Zvonimir Blašković. Iz Aero kluba Brod zahvaljuju kontroli leta u susjednoj BiH od koje su dobili dozvolu da 20 km mogu ući na njihov teritorij. Za organizaciju ovog natjecanja ističu financijsku pomoć koju su dobili od Brodsko – posavske županije, dok se to ne može reći za Grad Slavonski Brod. 

                                                       JOSIP ŠEBALJ