800 milijuna dolara minusa zbog odgode Olimpijskih igara

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) predviđa da će snositi troškove do 800 milijuna američkih dolara zbog dijela odgovornosti za organizaciju odgođenih Olimpijskih igara Tokio 2020. Taj ukupni iznos namijenjen je za pokrivanje troškova organizacije Igara kroz proširene aktivnosti MOO-a (do 650 milijuna dolara) te kao paket pomoći olimpijskom pokretu, uključujući međunarodne sportske federacije, nacionalne olimpijske odbore i druge organizacije u članstvu MOO-a (do 150 milijuna dolara). Izvršni odbor MOO-a prihvatio je ovaj financijski plan na videosjednici u četvrtak.

Oglas

MOO trenutačno prolazi kroz postupak duboke analize kako bi procijenio utjecaj krize COVID-19 na svoje djelovanje, a uz to nastavlja pružati podršku svojim dionicima tijekom pandemije. Paket pomoći u iznosu do 150 milijuna dolara ima za cilj pomoći međunarodnim sportskim federacijama, nacionalnim olimpijskim odborima i ostalim članicama MOO-a u provedbi misije razvoja sporta, priprema za Olimpijske igre i pružanja podrške svojim sportašima.

Oglas

Olimpijska solidarnost povećala je proračun za programe sportaša za 15 milijuna dolara, što pokriva stipendije za više od 1600 sportaša iz 185 NOO-ova i olimpijski tim za izbjeglice MOO-a. Olimpijska solidarnost povećala je i proračun za subvencije MOO-a za sudjelovanje NOO-a u Olimpijskim igrama za 10,3 milijuna dolara. Ovaj dodatni proračun omogućit će Olimpijskoj solidarnosti raspoloživa dodatna sredstva, koja se odnose na iznimne troškove vezane uz Igre, prouzročene NOO-ima zbog odgađanja Olimpijskih igara Tokio 2020.

Oglas

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach je poručio:

– Olimpijski pokret je pred dosad neviđenim izazovom. MOO prvi put treba prirediti odgođene Olimpijske igre i pritom mora pomoći svojim dionicima da prođu kroz globalnu krizu. Ova kompleksna situacija trebat će svu našu solidarnost, kreativnost, odlučnost i fleksibilnost. Svi se trebamo žrtvovati i raditi kompromise. Izvanredne okolnosti zahtijevaju izvanredne mjere. Aktualna situacija zahtijeva da svatko učini svoj dio posla, a to se odnosi na sve nas, uključujući i MOO.

Izvor: moo/hoo/vk