/40 godina legendarnog Dudovog bureta MALONOGOMETNI KLUB KAO POKRET
DUDOVO BURE

40 godina legendarnog Dudovog bureta MALONOGOMETNI KLUB KAO POKRET

Sve je krenulo krajem 70-ih godina prošlog stoljeća kada je krenulo ozbiljnije igranje ljetnih malonogometnih turnira u Pakracu i Lipiku. Krenuli su kao IV BLOK, lako smišljenim imenom po gradskom kvartu iz kojeg su bili igrači, nakon što su 78. i 79. godine osvojili pakrački turnir odlučili su pokušati pokrenuti nešto još bolje, pa su u nekoj od dugih i veselih studentskih noći u hrvatskoj metropoli smislili legendarno ime – Dudovo bure! Kako je u to vrijeme bilo popularno davati imena poput Borac, Budućnost, Radnički i slično, ovo je bilo vrhunski orginalno ime koje je dugo godina “zvonilo” čitavom Hrvatskom. Od te 1980. prošlo je evo punih 40 godina i došlo je vrijeme da se to dostojno obilježi!

Dudovo bure bio je malonogometni klub, prvi službeno registrirani u bivšoj državi, samim tim naravno i u Hrvatskoj. Do Domovinskog rata redovito su nastupali u elitnom razredu malog nogometa, 1987. bilježe najveći uspjeh u povijesti, postaju viceprvaci Jugoslavije. Osim sjajnih rezultata na terenu, bilježe i druge brojne uspjehe. “Vukli” su i Pakrac i Lipik na svojim leđima, imali su nekoliko stotina članova, za pojedine turnire su u pretprodaji prodavali i po 4500 ulaznica, gradili su igralište, tribine, organizirali turnire, zabave, dovodili u Pakrac i Lipik velika imena glazbene i kulturne scene. Radili stvari kakve se danas teško mogu i zamisliti. U Pakracu i Lipiku su u to vrijeme zahvaljujući Dudovom buretu gostovali Rade Šerbedžija, Fabijan Šovagović, Josip Pejaković, Mladen Crnobrnja Gumbek, Pero Kvrgić, Enes Kišević, Zijah Sokolović, Relja Bašić i mnogi drugi istaknuti članovi tadašnjeg glumišta, a od muzičkih vedeta ugostili su Josipu Lisac, Arsena Dedića, Parni valjak, Massima i mnoge druge.

dudovo bure 1

Nakon Domovinskog rata HNS je donio odluku da se sva malonogmetna natjecanja moraju igrati u dvoranama, a s obzirom da su Pakrac i Lipik teško stradali u ratnom vihoru svoje dvorane nisu imali, tako da su kao prvoligaš stalno gostovali, domaće su utakmice igrali umjesto pred prepunim tribinama kao do tada igrali pred 50ak gledatelja u Virovitici, Kutini ili Garešnici, pa su 1994. jednostavno zaključili da to nema smisla i zamrzli klupski prvoligaški status. Danas se Dudovo bure ponovno budi, u Pakracu stasa nova generacija mladih malonogometaša koja igra pod imenom Elite academy, nije isključeno da uskoro i imenom preuzmu tradiciju legnedarnog kluba s obzirom da ih i vode ljudi koji su igrali i osnivali Dudovo bure, no o tom po tom.

dudovo bure2

Ono što je sada aktualno je Žuta noć Dudovog bureta! Nekada najbolja i najposjećenija zabava u Pakracu i Lipiku, a vjerujemo da će i ovoga puta privući mnoge znatiželjnike, ali i aktiven sudionike ovog pokreta. Onako kako su radili i na vrhuncu svoje slave, radit će i danas, malo nogometa, malo kulture i puno zabave. Neizostavan dio povijesti Dudovog bureta je Kutija šibica čiji su bili stalni sudionici, a tamo se kao i kroz prvenstvo stvorio veliki rivalitet s legendarnom Uspinjačom koja 15. veljače sa svojim veteranima dolazi u Lipik uveličati rođendan Dudovog bureta. Bit će tu i ekipa Oktogon Zagreb pa će ove tri veteranske ekipe odraditi trokut turnir, a nakon njih na teren će i mlade snage, reprezentacije Zagreba i Pakraca&Lipika pokazat će kako danas stoje stvari! Nakon toga, u 19:30 sati u Hrvatskom domu slijedi projekcija dokumentarnog filma o ovoj legendarnoj družini pod nazivom “Samo je nebo iznad nas”.

pakrac

Podijeli
  •  
  •  
  •