13. lipnja kranji rok za nastavak amaterskih liga

Ne krenu li 3. HNL Istok i sve lige ispod nje do 13. lipnja sezone će biti poništene i u novim sezonama će se nastaviti u istim ligaškim sastavima!

FIFA i HNS  donijeli su svoje “virtualne” rasporede natjecanja sa po tri scenarija kada bi se natjecanja mogla nastaviti. HNS je to odradio za 1. i 2. HNL, dok je za 3. i sve ostale niže lige na isto obvezao županijske saveze. Amaterski nogomet je zaista specifičan i treba dobro promisliti prije donošenja bilo kakvih odluka. Ukoliko će Stožer civilne zaštite dati zeleno svjetlo za igranje nogometa ali eventualno bez gledatelja ostaje pitanje ima li smisla igrati amaterski nogomet bez onih 100ak ljubitelja koji hodočaste lokalna borilišta. Ako bi se dozvolila prisutnost gledatelja novi upitnik, koji je aktualan i u onoj opciji bez gledatelja, je mogu li amateri igrati u ritmu 3 utakmice u 8 dana, nedjelja – srijeda – nedjelja, posebice jer nas čeka sve toplije i sparnije vrijeme.

Posebno su upitne lige sa po 14 ili 16 klubova, 3. HNL, obje MŽNL 1. ŽNL i poneka 2. ŽNL. Ukoliko bi se krenulo 16. svibnja kako se predviđa u onoj najoptimističnijoj varijanti zapravo i ne bi bilo puno problema, sve bi se odradilo na vrijeme po novim Fifa rokovima, problem s vrućinom koliko toliko bi se riješio kasnim počecima utakmica, a najveći problem nastao bi s kratki prijelaznim rokom, kao i s manjkom vremena za licenciranje klubova za sljedeću sezonu.

Posljednji rok za početak je 13. lipanj, ukoliko se tada ne nastave lige priča završava, vremena više neće biti i lige će biti poništene, prvaka neće biti, ispadanja neće biti i sljedeće sezone gledali bi lige u identičnim sastavima. I tu može nastati problem naravno, teško je predvidjeti kako će se sve ovo odraziti i na funkcioniranje klubova prije svega na financijskom planu.

Ono što je prema dostupnim informacijama sigurno je nastavak natjecanja u županijskim kupovima, ta se natjecanja uglavnom nalaze u samim završnicama i svi će se privesti kraju, pa oni koji su još “živi” u kupu znaju da im sezona nije gotova dok svi ostali moraju s nestrpljenjem čekati odluke civilne zaštite.