/Velika afera u Osječkoj 1. ŽNL OSMORICA IGRAČA BILJA IGRALI SU NEREGISTRIRANI
crveni karton

Velika afera u Osječkoj 1. ŽNL OSMORICA IGRAČA BILJA IGRALI SU NEREGISTRIRANI

Prije desetak dana dobili smo informaciju da praktično pola momčadi NK Bilje nije pravovremeno registrirano, odnosno da im nije napravljena preregistracija u roku u kojem je morala biti napravljena. S obzirom da se osječka 1. ŽNL ne vodi kroz HNS-ov Comet sustav taj propust nitko nije uočio dok Bilje nije u Baranjskom kupu 11. travnja igralo protiv Šokadije, a kako se to natjecanje vodi u Cometu postalo je jasno da 8 igrača Bilja nema pravo nastupa. I tu kreće čitava afera.

bilje

Uskoro ova informacija dolazi u Valpovku koja je izravno zainteresirana jer je Bilje iz Valpova otišlo s remijem 2:2 u situaciji gdje je za goste iz Baranje ilegalno igrala gotovo čitava momčad. Ubrzo nakon što je vijest stigla u Valpovo, stigla je i do nas. Nakon toga smo provjerili navode, i zaista, kod 8 igrača Bilja stoji da su registrirani 9. ožujka, ali kako sustav ne dopušta da se nešto skrije, u povijesti je jasno vidljivo da je ta registracija zapravo napravljenja 12. travnja, dakle dan nakon utakmice sa Šokadijom.

cvetko 1

cvetko 2

U tom trenutku smo naravno kontaktirali oba kluba, iz Valpovke su nam rekli da su se žalili i da ne žele izlaziti u javnost dok pravnim putem preko ŽNS-a ne odrade sve što treba odraditi, a ako ne bude nikakve reakcije da će nam se obratiti. Trener Bilja nam je u razgovoru rekao da je njegov posao i ono čime se on želi baviti samo zeleni teren, da klub nije nikoga “švercao” jer su sporna osmorica u klubu već duži vremenski period. S obzirom da nismo i ne želimo biti senzacionalistički portal, nismo ovu aferu spominjali do sada, no sada je ipak vrijeme za to jer se ružne stvari počinju događati iza leđa javnosti.

Danas smo dobili poduže priopćenje predsjednika Valpovke Marka Barišića koje je zaista šokantno, od onoga što navodi o radu ljudi zaposlenih u Savezu do šokantne optužbe na račun HNK Radnički. Naravno, nakon priopćenja gospodina Barišića donosimo reakcije svih strana, Bilja, Feška, Radničkog, gospodina Bela, gospodina Filoševića i gospodina Novaka, pa si na kraju sami izvucite zaključke.


 

Priopćenje predsjednika Valpovke Marka Barišića:

Poštovani g. Jozić,

u nemogućnosti da obranimo svoja prava putem redovnih tijela Županijskog nogometnog saveza Osječko-baranjskog obraćamo se Vama kao predstavnicima “sedme sile” i jedinim objektivnim izvjestiteljima 1. Županijske nogometne lige Osječko-baranjske. Kao što znate ekipa HNK “Bilje” cijelu polusezonu igra s 8 neregistriranih igrača. O tome smo upozorili povjerenika lige g. Boru Filoševića prije 2 tjedna na što je obećao reagirati, ali nije do danas. Nakon toga kontaktirali smo g. Željka Bela da nas uputi na koji račun trebamo uplatiti taksu za žalbu, međutim g. Bel je izrazio čuđenje tim potezom i nije znao objasniti na koji račun taksu treba uplatiti te je obećao javiti se s povratnom informacijom. Ne treba spominjati da se do danas g. Bel nije javio. NK Valpovka kontaktirala je NS Beli Manastir iz kojega je potvrđeno da “Bilje” nije registriralo 8 svojih igrača. Danas je NK “Valpovka” igrala četvrtfinale Županijskog nogmetnog kupa protiv NK “Belišća” te djelatnici Županijskog nogometnog središta Osijek, iako su bili dužni, nisu obavijestili suce o utakmici. Stoga je “Valpovka bila primorana tražiti lokalne suce koji su slobodni, a utakmica je kasnila pola sata. Nakon svega postavlja se pitanje što gospoda u Županijskom nogometnom središtu rade i koja je njihova funkcija te jesu li ove stvari slučajnost?! Je li četvrtfinale kupa uopće regularno iako je “Valpovka” prošla dalje? Ovo sve više liči na običnu “lakrdiju”, a ne na ozbiljnu ligu i na ozbiljno kup natjecanje. “Valpovka” svakako planira zbog svega podnijeti žalbu koju će Vam i proslijediti, kao što će ju i proslijediti HNS-u te svim medijima. Treba napomenuti kako nas je kontaktirao predsjednik NK “Fešk” kojeg su zvali iz NK “Radnički ” Mece te su pokušali kupiti utakmicu što su iz “Feška” odbili. Nakon svega navednog, NK “Valpovka” se pita ima li smisla natjecati se u ovakvim uvjetima kada interesne skupine rade za određene klubove. Ima li ovdje mjesta i nade za sport te koja svrha ovog natjecanja. NK “Valpovka” u ovom trenutku kada igra polufinale Županijskog kupa te se bori za naslov prvaka 1. ŽNL Osječko-baranjske, ozbiljno razmišlja da istupi iz lige. U našoj je svijesti, kulturi i obrascima ponašanja da sport mora biti zaštićen od svih političkih, interesnih i drugih utjecaja što ovdje nažalost nije slučaj. Unatoč obraćanju ljudima koji vode ovu ligu i koji nisu reagirali, ne preostaje nam ništa drugo nego povlačanje drastičnih koraka. Ne želimo sudjelovati u neregularnoj ligi i “zabijati glavu u pijesak”. Žalbu ćemo Vam proslijediti ovaj tjedan, čim se sastane Izvršni odbor “Valpovke”. Također, moramo napomenuti da ćemo podnijeti kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u NS Beli Manastir zbog antidatiranja registracija 8 igrača. U nadi da ćete profesionalno popratiti našu priču Vas pozdravljamo i unaprijed se zahvaljujemo. Marko Barišić, predsjednik NK “Valpovka” Valpovo


Izjava tajnika NK Fešk Feričanci Borisa Štehira:

– Najenergičnije odbacujem takve tvrdnje. Pretpostavljam da su to konstrukcije u glavama pojedinaca koji su zaključili da je to moguće jer je trener Radničkog Mario Amidžić iz Feričanaca, ali od toga nema ništa. Nitko nas nije kontaktirao. Mislim da smo mi kroz godine izgradili status da nas nitko ni ne pomisli zvati po tom pitanju, niti nas treba zvati. Mi ćemo svaku utakmicu odigrati najbolje što možemo, tako i tu s Radničkim, uostalom pobjedili smo ih u Mecama. Iako su oni realno bolji od nas u ovom trenutku i mi smo u dobroj formi i pokušat ćemo ih pobjediti. Stvarno nas na nikakav način, osim onog sportskog jer je zanimljiva borba, ne zanima što se događa među Valpovkom, Radničkim i Tomislavom u borbi za naslov. Neka oni o tome odlučuju na terenu.

jumbo_2018

Izjava Davora Marušića, predsjednika Radničkog:

– Ma smiješna priča, ne znam što bih uopće to komentirao. Niti sam koga zvao niti ću zvati. Ako možemo biti prvaci, a uvjeren sam da možemo, bit ćemo, ako ne nikom ništa. Nemamo nikakav imperativ. Valpovci ovo zaista nije trebalo, sramote i sebe i nas i čitavu ligu bez veze. Ako na ovaj način pokušavaju destabilizirati moje dečke u tome neće uspjeti, dapače, sve rade da nas dodatno motiviraju. Prije dvije godine kada se Fešk borio za naslov s Tenjom mi smo im ga uzeli tri kola prije kraja, sasvim sigurno bi nam sada išli puštati. To je notorna neistina, zaista sam šokiran takvim konstrukcijama.

Izjava Bore Filoševića, povjerenika 1. ŽNL:

– Nema nikakve sumnje da je Bilje napravilo propust, da im tih 8 igrača nije pravovremeno registirano, no reakcija iz Valpovke je prilično čudna. Ja sam iz Valpova, ne skrivam niti mogu skriti da navijam za Valpovku, ali oni nisu ništa službeno poslali na adresu Županijskog nogometnog saveza. Koliko sam ja upoznat u Savez nije došla nikakva žalba, a to je jedini ispravan način da se ova stvar raščisti. Kako nikakva žalba nije uložena, tako ja zaista ne mogu više od toga komentirati. Zna se pravilnik o natjecanju, žalba se podnosi do 48 sati nakon utakmice, propisane su takse i sve je transparentno. Stojim na raspolaganju svima za pomoć, ali zna se pravna procedura. Iz ovoga što ste mi rekli da stoji u priopćenju ne vidim da iz Valpovke spominju jučerašnje nemile scene na kup utakmici gdje je čovjek završio razbijene glave, trebali su i to spomenuti. Što se tiče sudaca na toj utakmici to nikako nije u mojoj ingerenciji, po tom pitanju adresa je ponovno Županijski savez.

Izjava predsjednika HNK Bilje Vedrana Pejaka:

– Mi ne skrivamo da smo napravili administrativnu pogrešku, jednostavno propustom nismo označili tih 8 igrača kada se radila preregistracija. Želim naglasiti da je svaki od njih naš igrač već 3 ili 4 godine, da su svi uredno odradili i imali liječničke preglede. Dakle mi nikoga nismo švercali niti u jednoj utakmici! Nakon Kup utakmice NS Beli Manastir nas je kaznio izbacivanjem iz natjecanja i novčanom kaznom u iznosu od 2000kn tako da nije istina da savez nije reagirao. Sada se postavlja pitanje je li to takav propust da klub poput Bilja treba biti izbačen iz lige. Mi imamo 5 kategorija u koje ulažemo ne mala sredstva, educiramo trenere, ulažemo i u infrastrukturu i trudimo se na najbolji mogući način promovirati našu općinu. Pozivam sve neka dođu na naš stadion i vide što smo napravili u protekle dvije godine. Imamo 120 registriranih igrača, greška se dogodila i od nje ne bježimo. Ja kao nogometni fanatik kažem da se ostavljam svega ako nas se izbaci iz lige. Nisam siguran je li Valpovci potrebno na ovaj način dolaziti do bodova, imaju priliku na terenu se izboriti za naslov prvaka i viši rang natjecanja, no to je njihova odluka.

Izjava tajnika NS Beli Manastir Zlatka Novaka:

– Ja ću samo reći da Valpovka ako smatra da je oštećena djelovanjem NS Beli Manastir ima pravo žalbe. Ako smatraju da je bilo nepravilnosti imaju pravo tražiti zadovoljštinu. Ne mogu telefonski komentirati nešto što nisam službeno dobio, a nisam ništa dobio. Nisam tip koji će komunicirati preko medija, smatram da se sve treba riješiti putem pravnih institucija. Svako nogometno središte tu je da poštuje pravilnike, ali i da pomogne klubovima u kojima rade amateri koji odvajaju svoje vrijeme za taj rad bez naknada, time sam se vodio i vodim u svom radu.

Izjava Željka Bela, glavnog tajnika ŽNS Osječko baranjskog:

Gledajte, mi imamo povjerenika za natjecanje kojem se gospoda iz Valpovke moraju obratiti. To je adresa s koje sve kreće. Je li bilo ili nije propusta u registracijama igrača ja ne znam, sada bi se trebao upuštati u nekakvu istragu a to nije moj posao. Naših 6 nogometnih središta imaju pravnu osobnost, jedan od njihovih poslova je registracija igrača, zna se kada se i na koji način ona radi. Kada klubovi dostave popis igrača na koje računa radi se preregistracija. Ako se dogodio propust utakmice u koji su nastupili igrači koji nisu imali pravo registriraju se u korist protivničke momčadi, no rok za žalbu je 48 sati, odnosno za najavu žalbe. Mene je van radnog vremena zvao netko iz Valpovke, najiskrenije ne znam tko s obzirom da trenutno od tamo znam samo trenera Brkića. Naravno da u svakom trenutku znam na koji način se može uložiti žalba i kakve su takse tako da ta konstatacija da su me to putali jednostavno ne stoji. Vrata saveza su svima otvorena, neka dođu u savez da se problem riješi. U ne tako davnim vremenima smo svašta radili da taj klub duge i velike tradicije uopće ostane na životu. Koliko znam imaju veliku šansu na terenu izboriti naslov prvaka pa mislim da bi bilo poštenije da su to i pokušali na taj način napraviti. Što se tiče ovog slučaja sa možebitnim pokušajem kupovine utakmice ja sam zaista konstreniran, prva mi je to informacija i šokiran sam njome. To je teška optužba i pozivam ovim putem gospodu iz Valpovke da o istom informiraju policiju ili DORH te im daju sve informacije koje imaju o tom slučaju. Što se tiče ovog o suđenju tu moram priznati da smo mi kao savez napravili grešku. Ja sam na sve potrebne adrese posalo mailom sve potrebne podatke i delegacije za što naravno imam dokaz u odlaznoj pošti Ja ih spuštam Nogometnim središtima pa su ga dobili i u Baranji gospodin Novak i u Našicama gospodin Kanis, a očigledno je s Valpovom i gospodinom Marijom Filoševićem negdje zapelo, ali to u konačnici i nije prevelik problem jer su utakmicu na kraju sudila tri licencirana suca koji su uredno prošli i testiranja i liječničke preglede. Uostalom, u pravilniku stoji ako se ne pojavi netko od delegiranih sudaca da utakmicu može suditi i netko iz publike. Tu se propust dogodio, na tome se ispričavam i nadam se da se neće ponoviti.

Da se čitava priča oko antidatiranja i igranja neregistriranih igrača ne bi ponovila najjednostavnije riješenje je upravo sustav koji je zaslužan da se ovo otkrilo.

Potpuno se slažem da je Comet hitno potreban u 1. Žnl. Mi smo već uputili naša nogometna središta da obave edukaciju ljudi iz klubova i od sljedeće sezone liga će biti u sustavu. To gotovo potpuno spriječava mogućnost greške, a sigurno će i vama medijima biti lakše pratiti ligu – na tu temu je rekao tajnik ŽNS Željko Bel.

Zaključak nećemo donositi, svatko ima pravo donjeti ga za sebe. Konstatacija je da se greška dogodila, da se ne bi dogodila da je liga u Cometu. Tko će i hoće li itko odgovarati zbog propusta ostaje nam za vidjeti. Ono šzo je ipak zaključak ali vezan za teren je: dvoboj Radničkog i Valpovke će biti spektakl u svakom pogledu!

Podijeli
  •  
  •  
  •