/Velemajstor Ante Brkić: „Cilj mi je poboljšati rejting iznad 2600“ BRKIĆ JE NAJMLAĐI VELEMAJSTOR U POVIJESTI HRVATSKOG ŠAHA
ante brkić šah it

Velemajstor Ante Brkić: „Cilj mi je poboljšati rejting iznad 2600“ BRKIĆ JE NAJMLAĐI VELEMAJSTOR U POVIJESTI HRVATSKOG ŠAHA

Velemajstor Ante Brkić: „Cilj mi je poboljšati rejting iznad 2600“.

Pobjednik  šahovskoga  turnira u Čaglinu  član je Šahovskoga kluba  Vinkovci, koji se natječe u 1. B Hrvatskoj ligi, a najmlađi je velemajstor u povijesti hrvatskoga šaha

Tijekom kratke pauze između dva kola,  u samoj  završnici  šahovskoga  turnira u Čaglinu  nakratko smo, u brzopoteznom stilu, razgovarali  s mladim velemajstorom Antom Brkićem  iz Starih Mikanovaca. Tada je još uvijek bilo neizvjesno tko će osvojiti prvo mjesto, a mogli smo samo pretpostavljati da će to biti naš sugovornik. Naime, premda je  Brkić bio na prvoj ploči i na čelu tablice, u igri je bilo barem petorica kandidata za prvo mjesto.

Slika 2

S  23  godine seniorski prvak Hrvatske 

Ovaj talentirani, skromni  i samozatajni 29-godišnjak član je Šahovskoga kluba  Vinkovci, koji se natječe u 1. B Hrvatskoj ligi,  u kojoj  je on nabolji  šahist,  a ima status igrača i  trenera.  Svoje prve šahovske korake počeo je u  ŠK Šokadija, u rodnom mjestu  Starim Mikanovcima.  Njegovom brzom šahovskom razvoju značajno je pridonio poznati šahovski  instruktor i trener Ivan Bažaj  iz Đakova, voditelj  poznate đakovačke  šahovske  škole  iz koje je, među ostalim, ponikao i velemajstor Hrvoje Stević.  Sa samo 15 godina Brkić osvaja titulu međunarodnoga majstora, a 2007. ,  s  19 godina postaje najmlađi velemajstor u povijesti hrvatskoga šaha. Čak sedam puta osvajao je kadetska državna prvenstva, treći je  na Kadetskom pojedinačnom prvenstvu svijeta, prvak Europe u brzopoteznom šahu do 12 godina.  S nepune 23 godine  seniorski  je  prvak Hrvatske u Mariji Bistrici( 2011.), kada je  bio član slavonskobrodskog  Šahovskoga kluba  Đuro Đaković Holding.  Prije toga nastupao je dvije godine  za HAŠK  Mladost iz Zagreba.

Slika 3

 

Uspjeh  na pojedinačnom Europskom prvenstvu u Izraelu

Jedan od  najboljih rezultata u svojoj šahovskoj karijeri  velemajstor Brkić ostvario je 2015.  na pojedinačnom Europskom prvenstvu u Izraelu, osvojivši  5. mjesto, što je izniman uspjeh među 120  velemajstora. Time se  svrstao u europsku šahovsku elitu.  S FIDE rejtingom 2563 danas je među najboljim hrvatskim šahistima, a član je hrvatske šahovske reprezentacije. Njegov najviši rejting iznosio je 2607, koji je postigao u  lipnju 2015. godine. Naglašava kako je postavio cilj ponovnog  poboljšanja rejtinga, višeg od 2600, te da  njegov klub ostane u 1. B Hrvatskoj ligi. Kaže da voli igrati brzopotezni , no još više ubrzani(rapid) šah,  s vremenom za razmišljanje najmanje  15,  a manje od 6o minuta. Dan ranije, igrajući na pozivnom brzopoteznom velemajstorskom turniru na Sovskom jezeru , s vremenom za razmišljanje 3 minute i dodatne 3 sekunde po igraču, u vrlo jakoj konkurenciji  među osam velemajstora , uglavnom reprezentativaca, osvojio je među 14  sudionika 5. mjesto i novčanu nagradu.

U samom vrhu hrvatskoga šaha

Na pitanje o uporabi računala  tijekom šahovske edukacije, ističe kako je ono korisno pomagalo, no šahisti moraju prvenstveno donositi odluke svojom glavom. Iako je pobjednik mnogih otvorenih međunarodnih turnira, smatra da u Hrvatskoj nema dovoljno šahovskih natjecanja pa tu prazninu popunjava igranjem u šahovskim ligama Austrije te Bosne i Hercegovine. Iznio je zanimljiv prijedlog da bi se na otvorenim turnirima s puno igrača trebalo igrati kao u tenisu- na ispadanje po „nokaut“ sustavu. Poslije našeg kratkoga razgovora, Ante je požurio na prvu ploču na kojoj  je bio stalno od četvrtoga  do posljednjeg, devetoga kola, kada remizira s  velemajstorom Mladenom Palcem. Pobjednik čaglinskoga turnira postao je s osvojenih 7,5 bodova i još jednom je dokazao da je u samom vrhu hrvatskoga šaha.(I.Tomić)

Foto: I.Tomić

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno prvotimac NK Kutjevo, člana 1. ŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.