/Tko će u 3. HNL? JOŠ SE NE ZNA BROJ KLUBOVA KOJI ĆE NAPREDOVATI
našk kutjevo 00011

Tko će u 3. HNL? JOŠ SE NE ZNA BROJ KLUBOVA KOJI ĆE NAPREDOVATI

U prošlom kolu Graničar je i matematički osigurao naslov prvaka i promociju u 3. HNL. No MŽNL je i dalje vrlo zanimljiva, dosta klubova se želi ukrcati u trećeligaški vlak.

Umjesto standardne najave kola malo ćemo se pozabaviti kalkulacijama. A ima ih puno. Krenimo redom, 3. HNL će sljedeće sezone brojati 16. klubova. Iz ovosezonskog izdanja sigurno neće biti Bjelovara, Koprivnice i Mladosti iz Ždralova. Za očekivati je da neće biti ni Cibalije koja će nadamo se dobiti licencu za 2. HNL. BSK je na dobrom putu da osigura ostanak u drugoligaškom društvu pa bi se otvorila 4 mjesta. Zahtjev za licencu ponijelo je i Belišće, ako je u drugom krugu dobiju postoji mogućnost da i oni napreduju kroz nekakve dodatne kvalifikacije ako će se 2. HNL vratiti na 16 klubova, no to je trenutno na klimavim nogama, iako nije baš nemoguća misija. Dakle, realno je očekivati da se u trećeligaškom natjecanju otvaraju 4 mjesta, dok je peto u sferi teško mogućeg.

Jedno od ta četiri mjesta je bukirano, Graničar je siguran pa ćemo se posvetiti borbi za preostala tri. I najboljoj poziciji je Kutjevo. Zeleni imaju dva boda više, ali lošiji međusobni omjer s Vuteksom. U slučaju kada pozicija na ljestvici odlučuje o promociji ili ispadanju, a u slučaju istog broja bodova, najprije se gleda međusobni omjer. Kutjevčani u sljedećem kolu dočekuju Jadran, nakon toga gostuju u Kneževim Vinogradima, pa im u zadnjem kolu dolazi Višnjevac. Niti 7 bodova Kutjevu ne jamči drugo mjesto, devet garanitira drugu poziciju , ali treba im samo još 4 da bi osigurali 3. HNL ukoliko Cibalia ili BSK završe tamo gdje žele.

Vuteks za Kutjevom zaostaje 2 boda, ali i Vukovarci su blizu promocije iako imaju teži raspored do kraja. Najprije ih čeka neugodno gostovanje u Pakracu, nakon toga im u goste dolazi Darda, dok u zadnjem kolu sasvim sigurno sudjeluju u slavlju, Graničarovom bez sumnje, a možda i u vlastitom.

Ovaj dvojac ima popriličnu zalihu i izvjesno je da će biti novi trećeligaš, a za ono četvrto mjesto vodit će se pravi rat do kraja. Otok je trenutno četvrti s bodom više od Radničkog i tri više od NAŠK-a. Grgićeva momčad ima dosta neugodan raspored, najprije gostovanje u Kneževim Vinogradima, pa domaći susret protiv Željezničara kojem gori pod nogama te na kraju gostovanje kod izravnog konkurenta u Našicama. Naravno, do zadnjeg kola možda neće biti konkurenti, ali u ovom trenutku to izgleda prilično neugodno. Ali ni drugima nije puno bolje.

Radnički je u subotu u Brodu, rekli smo, Želji gori pod nogama, u proljeće su vrlo neugodni iako nisu skupili puno bodova. Kolo nakon toga možda i ključna utakmica sezone, u Mece stiže NAŠK što je zapravo kvalifikacijska utakmica i jednima i drugima, pobjednik ima šansu u zadnjem kolu uloviti 3. HNL, poraženi će se nadati da Belišće ide u 2. HNL.

NAŠK je bodovno u najlošijem položaju, ali ipak sve drži u svojim rukama. Da bi o ičemu razmišljao mora pobjediti Bobotu na svom terenu, a nakon toga ima dva izravna dvoboja za 3. HNL. Ako Barišićeva momčad osvoji svih 9 bodova sigurno je najmanje četvrta.

Uz sve ovo, o promociji će odlučivati i uvjeti koje klubovi imaju za taj stupanj natjecanja. Prema dostupnim informacijama Graničar i Kutjevo su i tu korak ispred ostalih, oba su kluba u svim segmentima spremni za trećeligaš ko društvo, osim što Kutjevo mora osigurati poziciju koja jamči rezultatski uvjet. Preostali trojac će morati raditi nešto i na planu ostalih uvjeta, pa je moguće da na kraju poneki bod i ne bude odlučujući, no o tom po završetku borbe za bodove.

Kombinacija je puno, sve ovisi o licenciranju, o rezultatu BSK-a, ali smo dojma da je ovo realno, da će četiri momčadi u 3. HNL sigurno, a peti se može nadati eventualnoj promociji Belišća. Onaj najgori mogući scenarij za MŽNL ligaške je da gore idu samo dvije momčadi. Za takav rasplet potrebno je da ni Cibalia ni Belišće ne dobiju licencu, a BSK ispadne iz 2. HNL.. Vjerujemo da se ni jedno neće dogoditi.

Podijeli
  •  
  •  
  •