/Svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji Joe Frazier preminuo je na današnji dan FRAZIER JE 1971.POBIJEDIO MUHAMMADA ALIJA U BORBI ZA SVJETSKU TITULU
Frazier b

Svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji Joe Frazier preminuo je na današnji dan FRAZIER JE 1971.POBIJEDIO MUHAMMADA ALIJA U BORBI ZA SVJETSKU TITULU

U Philadelphiji(SAD) na današnji je dan, 7. studenog 2011. godine, u 68. godini života( rođen 7.1.1944.) , preminuo legendarni američki boksač Joe Frazier,  zlatni olimpijski pobjednik 1964. u Tokiju te svjetski prvak u teškoj kategoriji. Njegova profesionalna karijera trajala je od 1965. do 1976., a u ring se nakratko vraća 1981. godine, sa samo jednom borbom.  Glavni kandidat za svjetskoga prvaka postaje u kasnim 1960-im i tada, među ostalima, pobjeđuje Oscara Bonavena, Bustera Mathisa, Douga Jonesa, Georgea Chuvala . Šampionsku titulu u teškoj kategoriji osvaja 1970. u meču protiv Jimmyja Ellisa.  U „Borbi stoljeća“  1971.  pobjeđuje u New Yorku na bodove u 15 rundi, u velikom okršaju, svoga izazivača Muhammada Alija, kojemu je to bio prvi poraz u profesionalnoj karijeri. Oba boksača završili su poslije meča u bolnici. Frazier gubi titulu dvije godine kasnije u Kingstonu (1973.) od  Georgea  Foremana, a zatim odrađuje  još nekoliko borbi, među kojima i dvije protiv Alija te jednu protiv Foremana.  Ali ga prvo pobjeđuje 1974. (New  York), a zatim 1975.  na Filipinima, u borbi koja je nazvana „Uzbuđenje u Manili”.  Boksački  stručnjaci proglasili su je  najboljom u 20. stoljeću. Ova dvojica teškaša bili su zasigurno najveći rivali u boksačkoj povijesti. Poslije drugoga  poraza od  Foremana 1976. , Frazier odlazi s boksačke scene, no ipak se prije potpunog povlačenja vraća boksu 1981, ,ali tek s jednim nastupom.

Frazier c

Među deset najboljih teškaša svih vremena                                                                    

U svijetu boksa Joea Fraziera, koji je obilježio sedamdesete godine prošloga stoljeća,  smatraju  jednim od 10 najboljih boraca u teškoj kategoriji svih vremena. Odata mu je počast na taj način što je uvršten kao član Boksačke kuće slavnih. Smokin’ Joe, kako su ga često zvali, svoju karijeru  završio  je s 32 pobjede, četiri puta bio  je poražen , a jedan susret završio je neodlučeno. Bio je jedan od najsrčanijih i najžešćih boraca kojega je ova plemenita vještina ikad imala. Boksačka javnost najviše ga pamti po vremenu u kojem je bio teškaški prvak svijeta, ali i po nezaboravnim dvobojima s Muhammadom Alijem, kojega je prvi pobijedio. Sukob ove dvojice velikana nastavio se više od 40 godina. Opraštajući se od svoga vječitog rivala i odajući mu počast, Ali je izjavio: “Svijet je izgubio velikog šampiona. Uvijek ću se sjećati Joea s poštovanjem i divljenjem. Suosjećam s njegovom obitelji i najbližima.“ (I.T.)

Frazier a

Foto: Wikipedija

 

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.