/Što je uzrok muka požeške Slavonije? NA NAPLATU DOLAZI "RAD" BIVŠEG GRADONAČELNIKA I KOORDINATORA
11392945_1122174731131117_8383587678725719495_n

Što je uzrok muka požeške Slavonije? NA NAPLATU DOLAZI "RAD" BIVŠEG GRADONAČELNIKA I KOORDINATORA

Nogometni klub Slavonija nalazi se četiri kola prije kraja prvenstva u teškoj borbi za ostanak u 3. Hrvatskoj nogometnoj ligi. Mladi trener Krešimir Brkić solidno je odradio jesenski dio prvenstva ali je u proljetnom dijelu došlo do krize rezultata za koju nije on isključivi krivac jer mu je momčad oslabljena odlaskom napadača Bobana i Jakeševića, a nisu mu dovedena adekvatna pojačanja. Brkić je ostao u klubu i sigurno će nakon što određeni dio vremena provede u omladinskom pogonu u budućnosti ponovno dobiti priliku na klupi prve momčadi Slavonije. Dolaskom iskusnog trenera Milana Tomljenovića na klupu požeškog trećeligaša prije dvadesetak dana Slavonija je nakon niza od 9 poraza u tri susreta uspjela uhvatiti 7 bodova te se sa posljednjeg, 16. mjesta podigla na 14 mjesto sa 3 boda više od posljednjeg Belišća i 2 boda više od pretposljednjeg Varteksa. Treba vjerovati da će u preostala 4 kola „Plavi s Orljave“ uspjeti osvojiti dovoljno bodova kako bi sačuvali status trećeligaša.

Iako je Slavonija tek ove godine u teškoj borbi za ostanak klub je u slobodnom padu od 2013. godine i ovo je samo logični završni čin lošeg vođenja kluba koje je počelo još 2013. godine. Godine lošeg upravljanja Slavonijom i upletanje u rad kluba bivšeg gradonačelnika Vedrana Neferovića morale su kad tad doći na naplatu. Kada je Neferović došao na vlast u lipnju 2013. na čelu Slavonije bio je Mitar Obradović koji je bio na pola svog četverogodišnjeg mandata (2011. – 2015.). Obradović je bio možda i najuspješniji predsjednik u posljednjih dvadesetak godina odnosno od 1998. kada je Vlado Zec otišao iz Slavonije i pokrenuo svoj velički projekt s NK Papukom i NK Kamen Ingradom. Obradović je zajedno sa svojim trenerom Krešom Poletijem u dvije godine osvojio dva naslova prvaka, nakon što je u sezoni 2011./2012. bio prvak 1. ŽNL kroz kvalifikacije je prošao slavonskobrodskog Željezničara i ušao u 3. HNL – Istok gdje je također odmah u sezoni 2012./2013. osvojio naslov, a samo nemogućnost dobivanja licence za 2. HNL ga je zaustavila u osiguravanju drugoligaškog statusa. U te dvije godine bitno je popravljena infrastruktura na Stadionu koju su svi bivši predsjednici zapostavljali. Obradović je sa svojom upravom postavio moderni semafor, kućice za rezervne igrače, fasadu i nove sjedalice. U narednoj sezoni 2013./2014. je planirao obaviti i daljnje radnje ka dobivanju licence za nastup u 2. HNL i ponovno osvojiti naslov prvaka 3. HNL. U tome ga je 2013. spriječio Vedran Neferović koji je tog ljeta postao gradonačelnik. Neferović mu je prvo obećao podršku da bi blago rečeno pučem (naprasno učlanjivanje novih članova u Skupštinu radi većine glasova) bila skinuta kompletna uprava, potjerani svi treneri zajedno s oružarima i u klubu je ostala pustoš tj. nije praktički ostao nitko osim igrača koje se nije moglo tako jednostavno zamijeniti kao vodstvo kluba i stručni tim.

neferović

 

Tata i sin Neferović su se zabavljali dovođenjem i smjenama trenera (potrošili su 5 trenera u 4 godine), a kvalitetni igrači su polako napuštali klub. Za trenera je u ljeto 2013. dovedena klupska legenda i dugogodišnji kapetan Slavonije Damir Bognar koji se na klupi uspio održati samo dva i pol mjeseca iako mu je obećan mir u radu odnosno da će na klupi Slavonije biti dok traje Neferovićev četverogodišnji mandat. Nakon brze Bognarove smjene klub je tu sezonu 2013./2014. još završio na 2. mjestu pod vodstvom trenera Željka Mitrovića a tada se polako počeo rasipati i uspješni igrački kadar. Sezonu poslije 2014./2015. Slavonija je već na 6. mjestu (Ninoslav Parmaković / Marijan Bakula), a 2015./2016. klub je završio na 8. mjestu (Marijan Bakula). U posljednjoj sezoni 2016./2017. klub je vodio za požeške prilike preskupi trener Robert Špehar kojeg je u Požegu doveo Neferović, a isti je uspio osvojiti tek 6. mjesto.

Najveći promašaj proteklih godina zasigurno je Škola nogometa Grada Požege koja je osnovana 2014., a Ugovor o osnivanju potpisali su NK Požega, NK Slavonija i Požeški športski savez. Škola je osnovana na inzistiranje i pritisak tadašnjeg gradonačelnika Vedrana Neferovića i cilj joj je bio spajanje omladinskih pogona Slavonije i Požege i kvalitetniji rad s mladim igračima, ali se već u samom startu pokazala kao potpuni promašaj. Nogometnom klubu Požegi ukinute su kategorije limača i početnika, a većina djece registrirana je za NK Slavoniju. Škola je ugovorom trebala, ali u praksi nije imala nikakvu pravnu osobnost (OIB, žiro račun, pečat, osobe za zastupanje) već su o njenom postojanju svjedočile samo trenirke s tim nazivom koje su djeca nosila po gradu i na utakmice. Članarina se uplaćivala samo na račun Slavonije, a ne na zajednički kako je to bilo ugovorom dogovoreno. S trenerima nisu potpisani ugovori već su svi registrirani kao igrači Požege i Slavonije da bi mogli dobivati mjesečnu naknadu. Uz sve propuste u samom ustroju i radu Škole kadrovsku, sportsku i svaku drugu politiku u famoznoj „Školi nogometa Grada Požege“ počeo je provoditi samopostavljeni koordinator Škole, gradonačelnikov otac Josip Neferović koji je postavljao i smjenjivao trenere u oba kluba, držao višesatne, iscrpljujuće sastanke s trenerima i organizirao roditeljske sastanke s ciljem provođenja kodeksa ponašanja kojeg je lijepo napisao ali ga se on sam u svom dugogodišnjem sportskom radu u većini slučajeva nije pridržavao. Uz sve to Josip Neferović nije mogao niti biti voditelj ili koordinator bilo kakvog ozbiljnijeg omladinskog pogona jer za to nema potrebnu stručnu naobrazbu (viša trenerska škola- usmjerenje nogomet ili kineziološki fakultet – usmjerenje nogomet) ili licencu dobivenu od Hrvatskog nogometnog saveza (trenerska Akademija HNS-a).

NEFEROVIĆ

Samim tim ta Škola nije dala rezultate što se vidi četiri godine poslije kada zbog toga praznog hoda u radu dvaju klubova, nema mladih igrača koji bi popunili seniorske momčadi Požege i Slavonije, već klubovi žive na onom što je stvoreno prije tog katastrofičnog projekta koji je na sreću požeškog nogometa zaustavljen slobodnim padom gradonačelnika Neferovića odnosno njegovim odlaskom s funkcije gradonačelnika na koju je došao greškom što se pokazalo 4 godine poslije kada ga se lokalno članstvo njegove stranke odreklo i nije mu dalo povjerenje da ide u borbu za novi mandat.

Cilj svakog ozbiljnijeg omladinskog pogona, pogotovo u manjim klubovima, je stvaranje igrača za prvu momčad. Umjesto kvalitetnog rada s kadetima i juniorima „Škola nogometa Grada Požege“ pod ravnanjem Neferovića starijeg se bazirala na osvajanje što više turnira limača i početnika, odnosno kategorija igrača koji tek počinju trenirati, a pri tome se biralo turnire s kojih se može donijeti jedan od pehara za prva tri mjesta kako bi se u javnost moglo izlaziti s člancima kojima se veliča rad Škole, a pogotovo njenog „stručnog koordinatora“. Zbog svega toga dugogodišnja uspješna uprava NK Požega na čelu s predsjednikom Jozom Bešlićem koja je deset godina vodila klub (2005. – 2015.) otišla je iz kluba već godinu dana poslije formiranja famozne „Škole nogometa Grada Požege“, tj. u ljeto 2015. zbog nepoštivanja i neprovođenja stavki iz ugovora kojeg je NK Požega bila potpisnik. Nova uprava NK Požega na čelu s Darkom Radićem koji je na čelo kluba došao na zamolbu gradonačelnika Neferovića ubrzo je također došla s njim u sukob. Već u ljeto 2016. je Požega namjeravala pokrenuti ponovno svoju Školu nogometa ali nije dobila zeleno svjetlo. Ipak, nakon što je Neferović postao bivši gradonačelnik, NK Požega je već mjesec dana nakon izbora u srpnju 2017. ponovno pokrenula svoju Školu nogometa, a Neferović mlađi uspio je pri kraju svog neuspješnog mandata postati i prava nacionalna medijska zvijezda zbog fizičkog napada na novinara 034portala Mladena Mirkovića kojeg je napao u svom uredu i na hodniku Gradske kuće pred zaprepaštenim djelatnicima gradske uprave koji su ga pokušali zaustaviti.

Razlog napada je po svemu sudeći bio članak koji je taj dan izašao na 034portalu o pokretanju Nogometnog središta Požega od strane gradonačelnika nogometaša. Ispada da je Neferović mlađi stvarno lud za nogometom jer kod njega taj sport izaziva takve emocije da je spreman i na fizički napad. Kako je Neferović koji još uvijek ima zaštitu samo čelnog čovjeka njegove stranke za loš rad dok je bio gradonačelnik i za napad na novinara uskoro nakon toga nagrađen mjestom dožupana, isti se odmah po preuzimanju nove funkcije iskazao divljačkim nacionalističkim ispadom na svom facebook profilu protiv voditelja Škole nogometa NK Požega Mile Krmara, a nakon što je Krmara na tu funkciju imenovala uprava kluba. To divljaštvo osudila je i sama NK Požega na svojoj službenoj stranici. Aktualni dožupan Neferović je nedavno je verbalno na nacionalnoj osnovi napao gospodina Krmara na Sportsko – rekreacijskom centru dok je ovaj dolazio na trening. Kako je Neferović to napravio u pratnji svoje uže obitelji to još više govori da je riječ o za po okolinu vrlo opasnoj osobi.

Drugi potpisnik Ugovora o osnivanju Škole nogometa Grada Požege predsjednik Slavonije Marinko Šarić podnio je ostavku u jesen 2014. i to također nakon što je došao u sukob s Neferovićima iako su ga oni postavili na tu funkciju nakon što su u ljeto 2013. iz kluba najurili tadašnjeg uspješnog predsjednika Mitra Obradovića. Tada je na čelo kluba došao mladi predsjednik Krunoslav Prpić koji je u posljednjoj sezoni Nefeorvićeva mandata (2016./2017.) također ostavljen na cjedilu.

Uvidjevši da neće dobiti priliku za novi mandat Neferović je prestao i financijski pomagati klubu te je klub ostavljen u nezavidnoj poziciji i u dugovima. Kao da nije dovoljno što su svojim „ četverogodišnjim cirkusiranjem“ unazadili požeški nogomet Josip Neferović kao novinar jedinog tiskanog sportskog dnevnika u državi ima obraza ocjenjivati rad sadašnje uprave i trenera i naslađivati se trenutnom situacijom. Dok drugi dopisnici pišu afirmativno o svojim klubovima Neferović stariji koristi svaku priliku da opere sve žive svojim stručnim promišljanjima iako je glavni krivac za situaciju u kojoj se Slavonija nalazi.

21586805_1857408314274418_7707288778711967303_o

Većina igračkog kadra je rastjerana, a iz Škole nogometa kojom je Neferović stariji vedrio i oblačio nisu stigli novi igrači te sad treba pokrpati tu „crnu rupu“ i usput ostati u ligi. Promjenom vlasti klub se stabilizirao financijski, većina dugovanja je podmirena iako se povremeno pojavi još poneki „kostur iz ormara“. Razlog za ovakvo upletanje obitelji Neferović u Slavoniju je vjerojatno što kao igrači i treneri nisu u svom sportskom vijeku uspjeli ostaviti dublji trag u najkvalitetnijem požeškom nogometnom klubu pa su to pokušali napraviti uz pomoć političke moći ali će zapravo crnim slovima ostati upisani u povijest kluba jer ne samo da su klub sportski unazadili, nego nisu u 4 godine ništa poduzeli ni po pitanju sportske infrastrukture na Stadionu kraj Orljave.

Unatoč svemu ovome treba vjerovati da će Slavonija uspjeti osigurati ostanak u 3. HNL prije svega zbog tradicije kluba, sadašnje momčadi, ali i najave gradnje novog Stadiona za koji je pripremljen projekt. Isto tako požeška politika poučena „slučajem Neferović“ će sigurno prepustiti nogomet i općenito sport struci, pa bi i požeški nogomet i Slavonija trebali krenuti ponovno uzlaznom putanjom, odnosno prema drugoligaškom okruženju, tamo gdje su Neferovići uspjeli Slavoniju zaustaviti u ljeto 2013. godine.

–  Taj period pred izbore je bio zaista težak i za mene i za Slavoniju, bili smo u jako teškoj situaciji, obveza je bilo jako puno a finacijska sredstva koja smo imali dogovorena nisu dolazila. Najiskrenije rečeno razbolio sam se zbog Slavonije u to vrijeme, oćelavio sam a nisam još baš toliko star. U tom trenutku imali smo puno obaveza a malo novca, zaista je bilo jako teško funkcionirati. Nas nekoliko koji smo tu ostali smo dali sve od sebe da Slavonija funkcionira u tom periodu. Dolaskom nove vlasti stanje se konsolidiralo, sada već funkcioniramo na pravi način i nemamo nikakvih problema. Što se tiče gospodina Neferovića samo ću reći da je ono što on piše u Sportskim novostima degutantno. Najiskrenije volio bih da smo ovaj razgovor vodili nakon sezone a ne sada jer nam u ovom trenutku ne treba ništa što miče koncentraciju s terena na kojim moramo izboriti ostanak u 3. HNL. Mislim da smo na dobrom putu, da će dečki i trener Tomljenović to i ostvariti što će biti temelj da se klub potpuno posloži i krene prema naprijed – riječi su predsjednika Slavonije Krunoslava Prpića.

slavonija

Dva dana prije objave ovog teksta pokušali smo doći do komentara požeško slavonskog dožupana Vedrana Neferovića, kompletan tekst smo mu poslali na njegov službeni mail te na privatni facebook profil uz ponudu da prokomentira činjenice navedene u tekstu ali do zaključenja i objave teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Podijeli
  •  
  •  
  •